FilmCentrum

Registreren

De jaren '00 in film: deel 2

vrijdag 29 januari 2010 door Tom Hamoen - 3896x bekeken

De jaren '00: deel 2

FilmCentrum neemt je de komende weken mee op een reis langs kleine en grote films, trilogieën en verfilmingen van de afgelopen tien jaar. Vorige week hebben we gekeken naar de categorieën stripverfilmingen, fantasy, sciencefiction en realisme, en nu is het de beurt aan drie nieuwe categorieën.

Animatie


Animatie

De jaren '00 mag op animatiegebied zonder twijfel het decennium van de computeranimatie worden genoemd. Nadat Pixar halverwege de jaren '90 had laten zien wat er mogelijk was, gingen ook andere studio's zich verdiepen in deze wijze van films maken. Zo kregen we al snel een hele reeks Shrek-films, de Ice Age serie en talloze andere animatiefilms, al dan niet met spin-offs en vervolgen. De eerste Final Fantasy film was hierbij een bijzondere, aangezien het de eerste animatiefilm met fotorealistische figuren betrof en daarmee de discussie in gang zette of computeranimatie acteurs op den duur zou vervangen.

Ondertussen bouwde Disney zijn authentieke animatie af en stortte zich, zonder al te veel succes, op Pixarloze computeranimatiefilms zoals Chicken Little. Het enige handgetekende van Disney waren de talloze ongeïnspireerde vervolgen en animatieseries, iets wat eind 2009 werd doorbroken met The Princess and the Frog.

Gelukkig voor Disney hadden ze Pixar nog achter de hand, dat ze in 2006 definitief overnamen en hen vele successen bezorgde. Nog altijd wordt Pixar gezien als marktleider op het gebied van computeranimatie, alleen Cars werd wat minder ontvangen. Desondanks staat er ook voor die film een vervolg op het programma.

Tot slot begon ook motion capture aan een opmars. Mede dankzij The Lord of the Rings wordt deze techniek (waarbij bewegingen van acteurs in een computer worden geregistreerd) tegenwoordig veelvuldig ingezet in de film- en game-industrie. Robert Zemeckis heeft het in de jaren '00 zelfs zijn handelsmerk gemaakt om op deze wijze films te maken.

Handgetekend liep de productie dus wat achteruit. Desondanks maakten The Simpsons hun entree op het witte doek en werden de films van Hayao Miyazaki (o.a. Ponyo en Spirited Away) door menigeen bejubeld.

Een andere stijger was stopmotion. Zo hadden we Aardman, die ons op maar liefst drie lange animatiefilms trakteerde. Helaas was hun laatste film Flushed Away (doch niet onverdienstelijk) ook computergeanimeerd, dit echter meer vanwege technische problemen. Aardman bracht later nog een nieuwe korte Wallace en Gromit uit en een aantal populaire tv-series, waaronder Shaun the Sheep.

Aardman was echter niet de enige met stop-motion succes. Tim Burton maakte 12 jaar na de klassieker The Nightmare Before Christmas zijn rentree met de film Corpse Bride. In 2009 kreeg deze donkere film concurrentie van Coraline.

Een wat lichtere stop-motion animatiefilm kwam uit de hoek van Wes Anderson, die Roald Dahls The Fantastic Mr. Fox verfilmde met behulp van stop-motion.

Komedie


Komedie

Op komisch gebied bleef het een beetje sudderen in filmland. We werden overspoeld door de parodieën zoals Scary Movie, Date Movie en Meet the Spartans die te zien aan de bezoekerscijfers hun doel ruimschoots haalden.

Terwijl comedyacteurs Robin Williams en Jim Carrey zich wat meer bezighielden met serieuzere films, dook de serieuze acteur Robert De Niro juist de komedie in. Dit leverde enkele uitstekende films op zoals Meet the Parents, maar ondanks die kleine succesjes lijkt De Niro's carrière enigszins in het slop te zitten.

Eerdergenoemde komedieacteurs keerden overigens ditzelfde decennium nog terug naar de lachfilms: Jim Carrey was succesvol met onder meer de film Yes Man, Williams met eenvoudige komedies zoals RV en zijn stemmenwerk voor onder andere de bekroonde animatiefilm Happy Feet.

Voor de romantische komedie ging het allemaal ook maar zoals het altijd is gegaan. Het genre kabbelde wat voort. Desondanks kende ze een groot succes, met als hoogtepunt het door menigeen gewaardeerde Love Actually, dat in Nederland een succesvolle remake kreeg onder de titel Alles is Liefde, dat óók weer een remake zal krijgen.

Wat ook enorm populair werd in de jaren '00 was de komedie voor jongeren, waarvan eind jaren '90 was gebleken dat er een groot publiek voor was. Zo waren er talloze films waarin het erom draaide "het" te doen (de American Pie reeks), maakte Sacha Baron Cohen een aantal populaire en ophefmakende komische documentaires en we kregen maar liefst 3 Jackass films.

De film die op menig top-zoveellijst van filmliefhebbers is komen te staan is The Hangover, waarin een vriendengroep met een enorme kater onderzoekt wat er de avond ervoor is gebeurd. Aldus zagen we dat een film helemaal geen grote sterren, zoals in de Ocean's reeks het geval was, nodig heeft om goed te worden ontvangen.

Tot slot namen we in 2007 definitief afscheid van Mr. Bean. Rowan Atkinson verkondigde tijdens de première dat het genoeg was geweest. Niet iedereen zal daar rouwig om zijn, aangezien de film niet al te beste kritieken ontving. Mr. Bean, geniet van je pensioen op het strand van Cannes.

Drama


Drama

Op dramagebied was 2002 ronduit het beste jaar. We zagen dat een rapper als Eminem ook een potje kan acteren in 8 mile, hoe Paul Betanny, voordat hij faam kreeg in The Da Vinci Code, een scheepsdokter speelde in het historische actie-drama Master and Commander en hoe Russell Crowe gestalte gaf aan een geniale wiskundige schizofreen in A Beautiful Mind.

Daniel Day Lewis zagen we meermaals schitteren in historische drama's. Al in 2002 stal hij de show in Scorsese's epos Gangs of New York als bendeleider en in There Will Be Blood als een meedogenloze zakenman op zoek naar olie.

Iets lichter kreeg de kijker het met de Oscarwinnende film Slumdog Millionaire en de oplichterstragikomedie Catch Me If You Can.

Komedieacteur Jim Carrey brak, na wisselende successen met andere films in het genre, in 2004 door als serieus acteur met het romantische drama Eternal Sunshine of the Spotless Mind van Michel Gondry. De film, en Carrey in het bijzonder, kreeg lovende kritieken, maar helaas bleef het vervolgens bij dit ene drama. Wel speelde hij later nog een rol in de thriller The Number 23.

Tot slot mogen we The Wrestler niet onvermeld laten, al was het maar omdat het de definitieve comeback van Mickey Rourke betekende. Rourke had in de jaren '80 furore gemaakt als acteur, maar verdween daarna om te gaan boksen. Halverwege de jaren '90 begon de inmiddels door plastisch chirurgen flink verbouwde acteur weer met acteren, wat groter werd in de jaren '00. Een voor-doorbraak beleefde hij met de comicverfilming Sin City, de absolute met zijn rol in The Wrestler. Hierin speelde hij een bokser die zijn beste tijd heeft gehad en wanneer hij hartproblemen krijgt gedwongen wordt zijn leven te veranderen.

Mede dankzij regisseur Darren Aronofsky, die het voor elkaar kreeg Rourke heel sterk onder de duim te krijgen, werd de film een groot gewaardeerd succes. De film kreeg menige prijsnominatie, en wist er zelfs enkele te verzilveren. De carrière van Rourke kreeg dus nieuw leven. Nu kijken of hij het in de jaren '10 niet weer verprutst.

In het volgende deel zullen de categorieën thriller, actie, Europees en arthouse besproken worden. Wat waren jouw favoriete films binnen animatie, komedie en drama? Laat het hieronder weten!

Reacties (5)

Ramon
vrijdag 29 januari 2010 om 16:09

Er zijn ontzettend veel goede films gemaakt binnen deze categorie... Sowieso horen Eternal Sunshine, Requiem For a Dream en The Wrestler hoog in mijn lijstjes met favoriete films!

TomMDP
vrijdag 29 januari 2010 om 16:21

toch even verduidelijken (want er wordt al genoeg naast geslagen)

"Tim Burton's A nightmare before christmas"
is NIET geregisseerd door Tim Burton maar door Henry Selick.

12 jaar later kwam "A Corpse Bride", ditmaal wel geregisseerd door Tim Burton
"Coraline" is wederom geregisseerd door Henry Selick.

Ramon
vrijdag 29 januari 2010 om 16:31

Zijn rol was bij Corpse Bride echter ongeveer even groot, in beide gevallen keek hij meer toe dan dat hij echt regisseerde. Maar hij drukte onlosmakelijk zijn stempel op beide films.

GrayFox
woensdag 10 februari 2010 om 09:03

Volgens mij speelde Mickey Rourke in The Wrestler toch echt... een worstelaar en geen bokser Knipoog

Tomhamoen
woensdag 10 februari 2010 om 11:11

Oeps....
Even met de makers bellen of ze dat willen veranderen Tong.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

It Chapter Two