FilmCentrum

Registreren

Op de set van Majesteit

woensdag 27 oktober 2010 door Tom Hamoen - 6235x bekeken

Tijdens zijn verblijven in Den Haag loopt medewerker Tom Hamoen graag in de stad rond. Een tijdje terug kwam hij op die manier de opnames voor Majesteit tegen, de nieuwe film van Peter de Baan. Nieuwsgierig keek hij er een tijdje rond en schreef het volgende verslag.

Dag 1 – Zaterdag – Het Lange Voorhout


Wanneer ik in Den Haag ben loop ik graag rond. Straatje daar, laantje hier, parkje aan de overkant. Er is altijd wel wat te doen. In mei bracht mijn wandeling mij onder andere vlakbij het Korte Voorhout, waar ik iets oranjes zag achter de kramen die er staan voor de boekenmarkt. Benieuwd naar wat het was liep ik erheen. Ik kwam naast een kraam waar een buffet stond opgesteld. "Zeker een laatste verkoper," was mijn gedachte. 10 meter verder zag ik echter een kleine menigte bij dranghekken staan. Eerst wilde ik er gewoon langslopen, door naar waar mijn reis me verder zou brengen, maar mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld.

Mijn blik gleed over de massa en ik keek naar waar zij naar keken. Mannen en vrouwen in mooie kostuums, oranje vlaggetjes. "Is de jaarlijkse militaire parade soms vandaag?" glipt er door mij heen, maar neen. Uiteindelijk besluit ik het te vragen en al snel krijg ik oogcontact met één van de omstanders, een jongeman waarvan nu ik het schrijf niet meer weet hoe hij eruit ziet. Ik vraag hem wat er aan de hand is. "Filmopnames," zegt hij. "Mag je ook zeggen voor welke film of...," de reporter in mij is direct klaarwakker en ik vervloek mezelf dat ik mijn dictafoon niet bij me heb. Gelukkig zit er in ieder geval een camera in mijn mobieltje. "Nou, eigenlijk niet," antwoordt hij met een lachje, "maar het gaat om de film Majesteit."

Op de set bij Majesteit - Menigte bij dranghekken

Onmiddellijk gaat mijn harde schijf werken. Dat is de film van Peter de Baan over koningin Beatrix (gespeeld door Carine Crutzen) die tegenover premier Balkenende (Marcel Hensema), haar familieleden en vooral zichzelf komt te staan tijdens een conflict over de troonrede. Ze kijkt daarbij terug op haar veelbewogen leven en zonder dat het volk het weet komt de monarchie onder hoogspanning te staan.

De jongen vertelt me dat hij verder eigenlijk niets weet, maar dat het de bedoeling is dat ze twee dagen lang (van 's ochtends tot 's avonds) het koninklijk huis staan te begroeten, toe te zwaaien enzovoort. Ook vertelt hij me dat hij dit figurantenwerk vaker doet, zo heeft hij binnenkort opnames voor een reclamespotje van een nieuw biermerk. Ik ben benieuwd.

Op de set bij Majesteit - Figuranten

Dan moet 'ie er ineens vandoor. Schijnbaar heeft hij beter opgelet dan ik, want hij heeft begrepen dat er geluidsopnames zullen worden gemaakt. Een man met een microfoonhengel en iemand die aangeeft wat er moet gebeuren staan in het midden van de dranghekken. Mensen moeten joelen, juichen en klappen. Omdat ik er toch ben doe ik vanaf een metertje afstand ook maar een klapje mee, wie weet is mijn geklap dus dit najaar wel te horen in de bioscoop! Vervolgens moeten "Oranje Boven" en het Wilhelmus worden gezongen. Ik doe daar niet aan mee en loop wat rond. De "aanwijzer" zingt mee, maar wijst ook mensen aan die keihard "Maxima!" moeten roepen. Ondanks dat het niet zo'n mensenmassa is als je op tv ziet, komt het geluid aardig overeen.

Terwijl de mensen de longen uit hun lijf roepen, zingen en lachen trekt een deel van de crew zich rustig terug. Een camerawagen rijdt weg en de dames en heren in praalkostuums gaan ook richting catering. Ik denk even Esther Roord te zien, maar vooralsnog lijkt zij niet in de cast te zitten.

Op de set bij Majesteit - Opnames

Ik loop nog wat rond en praat een man bij die op zijn beurt weer bij mij informeert wat er gebeurd. "Een tv-film?” vraagt hij wanneer hem ik vertel dat er filmopnames worden gemaakt. Dat hij dit zegt is niet vreemd, aangezien alle producties over de Oranjes tot op heden voor de televisie zijn gemaakt. Ik vertel hem echter dat het niet zo is, waar de film over gaat en dat het volgens mij het Nederlandse antwoord op The Queen moet worden. Daar doet de officiële synopsis in ieder geval sterk aan denken.

Ondertussen zijn de opnames klaar. Ik heb nog een woordje meegezongen (kleine kans dat dát te horen zal zijn) en nu mag iedereen naar de catering. Dan pas zie ik hoeveel mensen er zijn ingehuurd voor vandaag. Een ware massa loopt richting de kraam. Een man met een camera, ik vermoed van de Making Of, maakt hoogstwaarschijnlijk mooie beelden. Hopelijk zullen die op de dvd te zien zijn.

Op de set bij Majesteit - Catering

Bij de catering is het nu een drukte van belang. Mensen, jong en oud, staan er in alle kanten omheen. Ze lachen, ze spuiten elkaars haar nog wat oranje en ik merk op dat er zelfs mensen in klederdracht zijn. Ook gaan er ouders met hun (jonge) kinderen weer weg. En terwijl deze figuranten op adem komen ruimt de crew op; de hekken en de versieringen worden weggehaald, de catering ruimt nog wat op en ik taai ook af. Schijnbaar toch geen avondopnames voor deze figuranten. Of zouden ze elders gaan opnemen?

Wanneer ik richting mijn verblijfplaats loop kom ik een t-shirt "no snow, no show" tegen. Zou best passen bij die andere Nederlandse film die dit najaar uit moet komen: Sint. Later lees ik dat daarvan vandaag de laatste draaidag was.

Op de set bij Majesteit - Menigte

's Avonds loop ik nog een rondje door de stad, waar een boodschap voor een flesje poezenmelk kan uitlopen op een rondwandeling. Ook ben ik gewoon benieuwd of er misschien toch nog ergens opnames zijn. Behalve nog wat oranje versierselen (tot bij de hofvijver aan toe!) en de marktkramen is er echter niets meer. Ook op het binnenhof is niets te vinden (hoewel het er drukker is dan anders op dit tijdstip op zaterdagavond), eveneens niet bij het Mauritshuis of paleis Noordeinde. Daar herken ik wel direct de plek waar in de serie Bernhard, schavuit van Oranje een overval plaatsvond die Bernhard (Eric Schneider) verijdelde toen hij incognito naar het paleis ging om eens een hartig woordje met Beatrix te spreken. Mooie plek constateer ik, ook al ben ik er al vaker langsgelopen.

Wanneer ik wegloop besluit ik de volgende dag nog maar een rondje te doen, mét dictafoon. Misschien krijg ik nog wel iemand van de crew te pakken...

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story
OSCARS [Oscars] The Power of the Dog
OSCARS [Oscars] Licorice Pizza

Updates

Reacties

Forum

Violent Night