FilmCentrum

Registreren

De 10 geboden van de bioscoop

zondag 3 juli 2011 door Ramon van Dam - 5019x bekeken

De 10 geboden van de bioscoopJe kent het vast wel; zit je net rustig op je stoel in de bioscoop aan het begin van de film, komt er plots weer zo'n idioot voor je langs schuifelen om luidruchtig zijn plek op te zoeken. Een bioscoopbezoek kan vol met ergernissen zijn door een gebrek aan etiquette, maar hier komt vanaf nu een eind aan!

In navolging van de Wittertainment Code of Conduct komt FilmCentrum nu met zijn vrij vertaalde versie van deze regels voor alle bioscoopgangers. Wij presenteren u... de 10 geboden van de bioscoop!

Onderstaande lijst bevat 10 gouden regels waar we ons allemaal aan moeten houden. Mocht iemand één (of meerdere?) van deze regels breken in jouw bijzijn, wijs de schuldige dan op zijn misdaad door een printje van de geboden die je natuurlijk altijd bij je hebt.

Heb je zelf nog toevoegingen voor de lijst? Laat het weten in de reacties onderaan! De 10 geboden luiden in ieder geval als volgt:

1. Gij zult niets eten...


... dat harder is dan een zacht broodje zonder vulling. Niemand wil je horen kauwen, vooral nacho's zijn een zonde en werk van de duivel.

2. Gij zult niet slurpen.


Je hebt al vijf liter frisdrank op, je kan echt wel zonder het gesmolten ijs onderin de beker. Je bent geen zes jaar oud.

3. Gij zult niet ritselen...


... met luidruchtige verpakkingen. Als je het echt nodig hebt, maak het dan open voordat de film begint.

4. Gij zult op uw kinderen letten.


Je kind van vijf zit niet te wachten op een film voor twaalf jaar en ouder, je gebruikt de bioscoop nu als een babysitter. Het gejammer en gehuil van je kind is jouw schuld en irritant voor alle andere aanwezigen.

5. Gij zult geen hobby's uitoefenen.


Dit houdt onder andere in: breien, drugs dealen, het maken van modelvliegtuigjes, vechten, seks en het updaten van Facebook.

6. Gij zult niet praten.


Je bent in een bioscoop; je bent hier gekomen om te kijken, niet om te discussiëren. Niemand in de zaal heeft betaald voor jouw audio-commentaar. Stil zitten en mond dicht.

7. Gij zult uw telefoon niet gebruiken.


Nergens voor. Ook niet in de vliegtuigmodus. Dit is geen vliegtuig, dit is een bioscoop. Zelfs als je niet belt zorg je nog steeds voor lichtvervuiling.

8. Gij zult geen stoelen schoppen.


Het vloergebied direct voor je is van jou, en is bestemd voor je benen. De achterkant van de stoel voor je neus is van iemand anders; hou je lichaamsdelen weg van hun ruimte.

9. Gij zult niet te laat komen.


Net zoals Woody Allen in Annie Hall hoor je een film van begin tot eind te zien. Als je te laat komt, jammer dan, kijk maar iets anders.

10. Gij zult uw schoenen aanhouden.


Je bent niet in je eigen woonkamer. Je bent ook niet in Japan. Tenzij dat wel zo is, ga zo door in dat geval. Een bioscoop is een openbare ruimte, hou je lichaamsgeuren bij je.

Reacties (19)

Margo
zondag 3 juli 2011 om 16:49

Niet eten in de bioscoop? Dan ga ik niet meer Tong

Ramon
zondag 3 juli 2011 om 17:27

Niets wat geluid maakt Knipoog

Margo
zondag 3 juli 2011 om 18:02

Ja, maar, dat is niks, behalve dus zachte broodjes zonder vulling Tong

Ramon
zondag 3 juli 2011 om 18:12

En jij maar afvragen waarom je nooit meer mee mag Knipoog

(ik hou stiekem ook erg van nacho's in de bioscoop, hoor...)

Tomhamoen
zondag 3 juli 2011 om 21:08

11. Gij zult er geen probleem van maken wanneer u binnenkomt als het al donker is en uw zorgvuldig gekozen stoelnummer al is bezet. U heeft een kaartje gekocht dus er is wel ergens plek.

Aanvulling op #9. En als u dan echt te laat binnenkomt, dan graag zachtjes en zoveel mogelijk zonder anderen te storen. Kruip desnoods naar uw plek. Zet daarnaast uw telefoon bij voorkeur van te voren op stil zodat niemand last heeft van het licht.

Ditzelfde geld overigens voor het verlaten van de zaal onder de film. Bijvoorbeeld wanneer hetgeen u kijkt u niet bevalt of uw 3 liter frisdrank uw blaas op de proef stelt.

Aanvulling op 3.: Ook flesjes drinken gaarne open te maken vóórdat de film zelf begint.

Aanvulling op #6: Voor een goed gesprek kunt u ook naar de kroeg, wat nog een stuk goedkoper kan zijn.

FranzLeonard
maandag 4 juli 2011 om 00:21

Dit moet standaard worden ingevoerd bij iedere bioscoop! En een ieder die de zaal betreedt, dient het contract te ondertekenen en daarmee de regels te erkennen. Zo niet: de guillotine! (of een rondje voor de hele zaal)

Hagar
maandag 4 juli 2011 om 09:29

@Ramon: Jij en Walter zijn tijdens een film regelmatig in overtreding van regel #6. Ik overigens ook. Knipoog
Daar wil ik dan wel aan toevoegen dat jullie audio-commentaar wel degelijk een nuttige dan wel zeer vermakelijke toevoeging van de filmervaring is!!! (vooral als die film The Good Shepard of The Hangover is) Knipoog
En regel #1... Tja, ik geef mijn M&M's tijdens een film nou eenmaal niet op.... Knipoog

Margo
maandag 4 juli 2011 om 09:48

Precies, Hagar snapt mij, ik moét M&M's tijdens een film! :o

Walter
maandag 4 juli 2011 om 09:55

nee nee nee, Deweb! regel 11 luidt: 'Heeft u een kaartje met daarom een stoelnummer, dan moet u op de stoel met dat nummer gaan zitten'.

ik HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT HAAT mensen die denken 'ach, zo'n nummer op je kaartje, wat zegt dat nou eigenlijk?'. en ik ben dus helemaal niet zo'n haatdragend persoon.

nu begin ik dus te koken van binnen. dankjewel Ramon van Dam.

Ramon
maandag 4 juli 2011 om 10:07

Graag gedaan, Walter Blij Dat is inderdaad een uitstekende toevoeging, uiterst frustrerend...

Tomhamoen
maandag 4 juli 2011 om 13:07

@Walter: Daar ben ik het mee eens. Maar als er nou toch zo'n idioot is, dan moet je als het al donker is in de zaal niet moeilijk gaan doen vind ik. Dat stoort andere mensen en zelf word je er ook niet vrolijk van meestal.

valujet
maandag 4 juli 2011 om 15:58

http://www.youtube.com/watch?v=iRVt1clJjgw

GrayFox
maandag 4 juli 2011 om 15:59

Eigenlijk moet in zo'n geval de film worden gestopt en het licht aangedaan zodat het goed duidelijk is wie zich schuldig heeft gemaakt aan de plaatsnameschending. Vervolgens dient betreffende persoon een passend bioscoopverbod opgelegd te krijgen, maar niet voordat hij de kosten heeft betaald voor het opnieuw starten van de film, aangezien iedereen er nu helemaal uit is en de sfeer dus opnieuw opgepakt moet worden.

Of de persoon die te laat is gaat gewoon ergens anders zitten...

Margo
maandag 4 juli 2011 om 16:44

Hahaha, dat liedje! En dan mensen die hun m&m's laten vallen :O Oh wacht, dat ben ik altijd..

Walter
dinsdag 5 juli 2011 om 12:23

GrayFox for president! Geert had het niet beter kunnen zeggen. of toch? hm. ik voel stiekem wel wat voor het in de knieën schieten van plekjesinnemers.

@Deweb: nee, nee, nee. gerechtigheid voor alles. ook als het mensenlevens kost. ze hebben in de videotheek van de gevangenis vast ook leuke filmpjes.

@Hans: ik zal wat productiehuizen aanschrijven. kijken of ze geïnteresseerd zijn in het uitbrengen van dvd's met mijn audiocommentaar. Ramon, doe je mee?

Ramon
dinsdag 5 juli 2011 om 12:35

@Walter: die van The Good Shephard is interessant om nog eens over te doen, of Ocean's 12 Knipoog

Walter
dinsdag 5 juli 2011 om 15:51

@Ramon: kan me de Oceans-sessie niet herinneren o_O we moeten sowieso weer vaker samen op pad. tenminste, dat is mijn bescheiden mening.

Tomhamoen
zaterdag 24 september 2011 om 21:32

Aanvulling op 8:
Gij zult eveneens niet met uw been trillen of wat dan ook waardoor de mensen naast u kunnen genieten van een on-ontspannende massage.
Als het niet anders kan, bijvoorbeeld omdat u bent gezegend met een lichamelijke afwijking, probeer er dan iets op te bedenken of probeer het te beperken. Andere weten niet wat u heeft en zien het alleen als irritant. Jammer maar helaas.

Andrew
donderdag 7 februari 2013 om 21:37

Heb ooit eens de fout gemaakt door (ik meen) Superman in een middagvoorstelling te gaan zien. De zaal zat vol met vervelende koters, waarvan 1 zelfs met een neusfluit...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

It Chapter Two