FilmCentrum

Registreren

Klassiekers in filmmuziek

zaterdag 30 maart 2013 door Paul Bastiaansen - 2503x bekeken

Klassiekers in filmmuziek - Indiana Jones

Filmmuziek is onlosmakelijk verbonden met de beleving van het fenomeen film. Terwijl het bij veel producties slechts een aanvulling is op het geheel, kan het nog zo veel meer zijn dan dat. Een zorgvuldig gecomponeerde score kan een film net die extra dimensie meegeven.

Tot de galerij van grootheden in deze discipline horen de oudgedienden John Barry (James Bond, Dances with Wolves) en Elmer Bernstein (The Great Escape, Ghostbusters), maar ook hedendaagse componisten met een indrukwekkende staat van dienst mogen in dit lijstje niet ontbreken. We spreken dan over muzikale genieën als Danny Elfman (huiscomponist van Tim Burton), Alan Silvestri, James Newton Howard en Hans Zimmer, maar in deze categorie van 'veelzijdige filmcomponisten' mag wijlen Jerry Goldsmith ook niet ontbreken. Deze man wist namelijk als geen ander filmmuziek te componeren die toegesneden was op de productie waarvoor deze was bedoeld, of het nu ging om Star Trek of een deel in de reeks over Rambo.

Klassiekers in filmmuziek - John Williams

Als we nog een stapje hoger op de filmcomponistenladder gaan kijken komen we 'vanzelfsprekend' uit bij John Williams, de man die de wereld heeft verrijkt met klassieke thema's zoals die van Superman – The Movie, Star Wars, Spielbergproducties als Indiana Jones, Jurassic Park en vele andere klassiekers. Williams hoort bij de absolute top, omdat hij op onnavolgbare wijze filmbeelden weet aan te vullen met een stuk muzikale emotie; zonder zijn bijdrage was E.T. immers niet zo blijven hangen in de harten van vele miljoenen kijkers.

Maar de componist die de kunst van het overbrengen van emotie tot in de finesses beheerst is zonder meer James Horner. Niet verwonderlijk dus dat een perfectionist als James Cameron Horner verkoos om de score te verzorgen voor zijn blockbuster Titanic. Horner heeft met zijn melodieuze composities menig rolprent – zoals Cocoon, *Batteries Not Included, Casper en Bicentennial Man – boven de middelmatigheid uitgetild en mag daarom zeker tot de top gerekend worden. Zijn absolute hoogtepunt is echter toch Michael's Gift to Karen, een compositie uit de film Brainstorm van regisseur Douglas Trumbull.

Paul Bastiaansen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

It Chapter Two