FilmCentrum

Registreren

Oud Goud: TMNT II: The Secret of the Ooze

zondag 29 mei 2016 door Gilles Callens - 2688x bekeken

In Oud Goud haalt Gilles een dvd, blu-ray of zelfs videoband van onder een dikke laag stof en deelt er zijn gedachten over.

Cowabunga dudes and dudettes!


Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the ShadowsOp zestien juni komt de tweede film rond de modernste versie van The Teenage Mutant Ninja Turtles in de Nederlandse zalen: Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows. De Belgische bioscopen moeten nog tot zevenentwintig juli wachten vooraleer ze de film mogen verwelkomen. De ver uiteen liggende data dat deze film per land in de zalen verschijnt lokt op zich al fronsende gezichten op, zeker in deze tijden van illegale praktijken. In het Verenigd Koninkrijk kunnen ze hem bijvoorbeeld al op dertig mei in al zijn glorie gaan bewonderen...

Aan de andere kant valt het te betwijfelen of dit echt een prent zal zijn die we met z'n allen op het grote scherm willen zien, de eerste film kon namelijk totaal de verwachtingen van het grote publiek niet inlossen. Er is echter hoop, de relatief onervaren regisseur Dave Green heeft voor deze sequel de fakkel overgenomen van Jonathan Liebesman. Naast de terugkeer van Megan Fox als April O'Neil mogen we Stephen Amell, die we kennen als Oliver Queen/Arrow, verwelkomen in de rol van Casey Jones. Een paar personages uit de Turtle-saga maken eindelijk hun live action-debuut, daarbij denken we natuurlijk aan het wezen uit dimensie X, Krang. Maar vooral aan die twee mutanten die Shredder als domme handlangers gebruikte in de tekenfilmreeks van de jaren '80 tot begin jaren '90: Bebop en Rocksteady!

Bebob en Rocksteady

Wist je trouwens dat deze laatste twee al in 1991 op het grote scherm moesten verschijnen? In de tweede film rond de vier gemuteerde schildpadden zouden ze de antagonisten worden, ware het niet dat de bedenkers van de franchise Kevin Eastman en Peter Laird hier geen voorstanders van waren. Bebop en Rocksteady waren namelijk exclusieve personages voor de cartoon in die periode, als de filmstudio ze wilde gebruiken zouden de studio's van de tekenfilms dus ook hun graantje kunnen meepikken van de winst van de film. Om dit laatste te vermijden werden twee nieuwe personages bedacht speciaal voor dit vervolg: Tokka en Rahzar, een bijtschildpad en een wolf.

Teenage Mutant Ninja Turtles II: the Secret of the Ooze pikt direct op waar de eerste film uit 1990 ophield. De Turtles en hun meester, de rat Splinter, wonen nu bij de reporter April O'Neil omdat hun vijanden - de ninja-clan "The Foot" - weten waar hun schuilplaats in het riool zich bevindt. De verslagen Shredder, de leider van The Foot, blijkt zijn val in de vuilniskar op het einde van de eerste film overleefd te hebben en zint op wraak. Na het zien van een reportage van April op tv merkt Splinter op dat de geïnterviewde voor hetzelfde bedrijf werkt dat de stof geproduceerd heeft waar zij uit gemuteerd zijn van gewone dieren: TGRI.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the ShadowsHelaas krijgen ook Shredder en zijn ninja's lucht van dit bedrijf en slagen ze er in de wetenschapper van TGRI te kidnappen. De man wordt gedwongen om de laatste volle fles "ooze" te gebruiken om nieuwe mutanten te schapen voor The Shredder. Uiteindelijk worden Tokka en Rahzar op deze manier geboren. Deze twee gevaarlijke wezens blijken sterker te zijn dan de vier ninja-reptielen, ze zijn dus zeer geduchte tegenstanders! Gelukkig voor de vier helden zijn ze ook niet bijster slim, dat wordt dus strategisch denken jongens!

Deze ondertussen vijfentwintig jaar oude film is volledig doorspekt met clichés en onvoorstelbaar veel one-liners zoals "Turtle-irfic!" of "Whatever happened to service with a smile?". Vooral Michelangelo zorgt voor de humor en een aantal verwijzingen naar populaire cultuur, zoals het imiteren van de beroemde eindscène door Humphrey Bogart van Casablanca. Tegenwoordig kan men in de filmwereld zeer veel met behulp van CGI, begin jaren '90 moesten zich nog behelpen met andere middelen. De pakken van de Turtles en andere gemuteerde personages zijn op z'n minst onrealistisch, maar dat maakt ze niet minder geloofwaardig dan hun huidige incarnaties.

Teenage Mutant Ninja Turtles II: the Secret of the Ooze - Vanilla Ice

De actiescènes waren minder spectaculair, maar des te leuker: het was een combinatie van stunts en humor op een kleine set. De mentaliteit van begin jaren '90 dateert de film natuurlijk, we merken een paar dingen op zoals een bord met "recycle dudes" in de nieuwe schuilplaats van de Turtles. Recyclage en bescherming van de planeet was toen nog een relatief nieuw en zeer actueel thema. Wat echter het meest in het oog springt is het optreden van Vanilla Ice (bekend van het nummer Ice Ice Baby). Tijdens het eindgevecht met Tokka en Rahzar komen de helden per abuis in een discozaal vol fuivende jongeren terecht. Vanilla Ice geeft er net een optreden en past voor de gelegenheid zijn repertoire aan aan de gebeurtenissen. Hij gaat er natuurlijk, ironisch genoeg, van uit dat het gekostumeerde acteurs zijn. Wordt de vierde muur daar een beetje doorbroken? Go ninja, go ninja, GO!

Al bij al heeft de prent de tijd des tijds niet kunnen doorstaan, maar voor de liefhebbers van de foute film is dit nog steeds een parel. Sterker nog, als je alleen de versie van Jonathan Liebesman uit 2014 hebt gezien, zijn de oude Turtles net een verademing omdat ze zichzelf niet te serieus nemen.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum

I Am Greta