FilmCentrum

Registreren

Oud Goud: The Good, The Bad and The Ugly

maandag 18 juli 2016 door Gilles Callens - 1998x bekeken

In Oud Goud haalt Gilles een dvd, blu-ray of zelfs videoband van onder een dikke laag stof en deelt er zijn gedachten over.

Ken je dat tintelende gevoel dat je krijgt als je kwalitatief decenniaoud monteerwerk bekijkt?


You see, in this world there's two kinds of people, my friend. Those with loaded guns and those who dig. You dig.

Il Buono, Il Brutto, Il CattivoVan tijd tot tijd duikt er een persoon op in de filmwereld wiens faam buiten de grenzen van zijn eigen generatie gaat. Vandaag hebben we het over zo iemand, met wat extra aandacht aan de grote ommekeer in zijn leven. Vijftig jaar terug werkte Clint Eastwood aan de afsluiter van de trilogie die zijn naam onsterfelijk maakte. We hebben het natuurlijk over het derde deel van de zogenaamde Dollartrilogie van Sergio Leone, Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo. Voor ons klinkt de Engelstalige titel echter bekender in de oren: The Good, the Bad and the Ugly.

In deze derde samenwerking met Leone nam Eastwood de rol van "de man zonder naam" op zich, in de film werd naar hem gerefereerd als "Blondie". Voor de kijker is hij echter gewoon The Good. De ondertussen overleden acteurs Eli Wallach en Lee Van Cleef namen de andere hoofdrollen op zich (respectievelijk The Bad en The Ugly), beide namen zijn ook nog steeds legendarisch bij de liefhebbers van het spaghettiwesterngenre. Hoewel de film van Italiaanse makelij was spraken de drie hoofdacteurs toch hun tekst in het Engels. Bijna alle andere rollen werden echter in het Italiaans ingeblikt. Door deze werkwijze werd de film sowieso bij elke release gedubd. In de Amerikaanse versie moest iedereen Engels spreken en natuurlijk spraken de ook de hoofdacteurs Italiaans op de wereldpremière in december 1966 te Italië.

The Good, the Bad and the Ugly

Helaas werd bij het filmen zelf weinig tot geen rekening gehouden met het feit dat er later een andere stem te horen viel op het witte doek. Dit is helaas wel een smet op het bijna perfecte meesterwerk dat deze prent geworden is. Bijna vijftig jaar nadat dit trio hoofdacteurs voor het eerst schitterden in de bioscoopzalen blijft het, ondanks voorgenoemd foutje, een dijk van een film. Een van de elementen die hier ontegensprekelijk een belangrijke rol in speelt is de onsterfelijke muziek van Ennio Morricone. Nagenoeg iedereen in onze bescheiden westerse wereld heeft dat typische fluitdeuntje wel al eens ergens gehoord.

The Good, the Bad and the Ugly heeft voor quasi alle betrokkenen weinig windeieren gelegd. Zeker niet voor Clint Eastwood, een van de favoriete acteurs van ondertekenende, hij speelde een rol in alle drie de delen van Leone z'n trilogie. Het betekende een explosie voor zijn acteercarrière. De volgende jaren werd hij regelmatig gevraagd voor een hoofdrol in westerns die stuk voor stuk klassiekers werken, denk maar aan Hang 'em High of The Outlaw Josey Wales. Het Wilde Westen was echter niet de grens voor de rollen van Clint Eastwood.

SullyEr zijn diverse films in zijn oeuvre, maar wanneer je aan Clint denkt als niet-cowboy springt Harry Callahan in je hoofd. Callahan is natuurlijk het titelpersonage in Dirty Harry uit 1971, misschien wel zijn meest bekende prent bij het brede publiek. Later in zijn carrière volgden nog vier vervolgen. Naast acteur heeft Eastwood ook zijn strepen als regisseur verdiend. In 1992 won hij met Unforgiven Oscars voor Beste Film en Beste Regie. Vanwege zijn ondertussen gezegende leeftijd richt hij zijn pijlen tegenwoordig alleen nog op regiewerk, de man is nu eenmaal al zesentachtig. De lijst van verwezenlijkingen is ondertussen ellenlang en bevat klinkende titels als Flags of Our Fathers, American Sniper en het binnenkort in de bioscoop te bekijken Sully.

Van zwijgzame, blonde cowboy tot icoon in de filmwereld. Een levende legende. Clint Eastwood heeft het klaargespeeld en we zijn er hem dankbaar voor. Moge je de honderd ruimschoots overschrijden en nooit stoppen met cinema!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum

I Am Greta