FilmCentrum

Registreren

Vooruitblik Oscars 2023: Acteurs

zaterdag 11 maart 2023 door Ramon van Dam - 852x bekeken

Zondagnacht zullen voor de 95e keer de Academy Awards worden uitgereikt, waarbij er traditiegetrouw in vier verschillende categorieën mannelijke en vrouwelijke acteurs in het zonnetje worden gezet. Dit jaar lijkt een van deze prijzen redelijk zeker, maar blijft het verder nog heel erg spannend.

De gehele lijst met genomineerden is hier na te lezen, maar de kanshebbers in de acteercategorieën hebben we hieronder wat uitgebreider op een rijtje gezet. Je kan tevens je eigen voorspellingen doen in onze Oscarpool.

Beste Acteur in een Hoofdrol


Oscars 2023: beste acteur in een hoofdrol

De genomineerden:

Brendan Fraser leek tot enkele maanden geleden de enige serieuze kandidaat, maar het ontbreken van zijn film bij Best Picture is een serieuze tegenslag. Dat klinkt misschien vreemd, maar het komt niet vaak voor dat de acteur dan alsnog wint. Hij won echter wel bij de SAG Awards, wat hem een groot streepje voor geeft.

Langzaam maar zeker is Austin Butler richting zijn kant gekropen en er wellicht zelfs voorbij gegaan, getuige zijn winst bij de Golden Globes en BAFTA's. De Academy houdt zijn biografische rollen, waardoor Butler nét wat meer kans lijkt te maken dan Fraser.

Toch kunnen we ook Farrell niet helemaal uitsluiten, die zou nog wel eens de lachende derde kunnen worden.


Beste Actrice in een Hoofdrol


Oscars 2023: beste actrice in een hoofdrol

De genomineerden:

Misschien wel de spannendste categorie van dit jaar. Het zal gaan tussen Cate Blanchett en Michelle Yeoh, maar er is voor beiden evenveel te zeggen. Blanchett won veel belangrijke prijzen in het begin van het seizoen, maar Yeoh kwam opeens langszij door haar winst bij de SAG Awards.

Ik zet vooralsnog mijn geld in op Yeoh. Everything Everywhere All at Once zou wel eens een historische avond kunnen krijgen met heel veel prijzen, maar als Blanchett hier wint blijft de laatste award van de avond tot het laatste moment spannend.


Beste Acteur in een Bijrol


Oscars 2023: beste acteur in een bijrol

De genomineerden:

Als Ke Huy Quan hier niet wint zal dat voor veel gefronste wenkbrouwen zorgen. Dat hij bij de BAFTA's werd geklopt door Barry Keoghan was een kleine verrassing, maar die had een soort thuisvoordeel. Ke Huy Quan heeft al veel mooie speeches mogen geven dit seizoen, hopelijk heeft hij het mooiste voor het laatst bewaard. Bereid je voor op een staande ovatie vanuit de zaal.


Beste Actrice in een Bijrol


Oscars 2023: beste actrice in een bijrol

De genomineerden:

Poeh, ook hier is het nog altijd erg lastig! Deze categorie kan Oscarpooltjes maken of breken. Hsu en Chau maken niet echt kans meer, maar de andere drie zijn allemaal nog vol in de race.

Bassett begon sterk met de Critics Choice en Golden Globes, maar daar bleef het vervolgens bij. Condon won dan weer bij de BAFTA's, terwijl Jamie Lee Curtis er opeens vandoor ging met de zeer belangrijke SAG Award.

Een zeer interessante statistiek kan hier wellicht helpen: sinds 2015(!) leverde deze categorie elke keer de enige Oscar voor de film van de winnaar. Daarmee heeft Condon wellicht een klein streepje voor, maar het is eigenlijk niet te zeggen of ze gaat winnen van de andere twee serieuze kanshebbers.

Oscarpool


Ben je het eens met onze voorspellingen of verwacht je juist iets heel anders? Laat je stem gelden in onze Oscarpool! Je kan nog tot en met zondagavond jouw voorspellingen met ons delen.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga