FilmCentrum

Registreren

Het Shoot Me Film Festival Den Haag

dinsdag 10 november 2009 door Tom Hamoen - 7286x bekeken

Het Shoot Me Film Festival Den Haag

Het Shoot Me Film Festival is eind oktober voor de 5e maal in Den Haag neergestreken, na succesvolle (tussen)edities op zoals altijd unieke locaties. Zo brachten ze afgelopen zomer al een week lang elke avond op de grote markt documentaires en muziek ten tonele, en brachten ze deze vijfde editie films van de top van de hoofdstad tot het binnenste van de politiek.

Het begin


Mijn festival begon wat later dan het eigenlijke festival, en wel op zondag 18 oktober. Direct werd ik op grote hoogte geslingerd: de top van Het Strijkijzer, met 130 meter het hoogste gebouw van Den haag. Na een duizelingwekkende maar adembenemende spurt met de lift, die doet denken aan de tocht naar de toppen van Parijs in Ratatouille, kwam ik terecht in misschien wel één van de meest opmerkelijke zaaltjes waar ik ooit ben geweest. In deze smalle zaal waren heel eenvoudige plastic stoeltjes neergezet die in hoogte verschilden. Helaas voorkwam dit verschil niet dat mensen voortdurend moeite deden om het beeld goed te kunnen zien, maar dat isnaast lastig ook juist één van de charmes van dit festival.

Het Strijkijzer

Na de film Louder Than Words, een interessante documentaire over de muziekcultuur op Jamaica, werd overgeschakeld naar een heuse Q&A met de makers. De film bleek hier voor het eerst te zijn vertoond, nadat er maar liefst 8 jaar aan was gewerkt. Langzaam kwamen publiek en makers op gang, maar het bleef vooralsnog erg rustig. Terug naar beneden dan maar weer, alwaar de bar stond en een DJ bijpassende muziek draaide. Er werd gedanst, er werd gepraat, het uitgebreide programmaboek werd doorgenomen en de sfeer was zeer gemoedelijk.

Dag 2: politiek


Voor mij stond één ding alvast vast: ik zou naar Nieuwspoort gaan. Zo'n bijzondere locatie laat een mens ten slotte niet onbetwist. De vraag was alleen welke film zou ik gaan zien, want Het Strijkijzer bood ook weer heel wat interessants. Na veel trailers kijken, lezen en nazoeken besloot ik het complete programma Power to the people tot mij te nemen. Net zoals veel andere onderdelen is dit een samenwerking met een andere organisatie, in dit geval Movies that matter.

Dit programma begon met de documentaire Letters to the president en werd voorafgegaan door een humoristische column van journaliste Eefje Blankevoort. De documentaire wierp een licht op de situatie in Iran voor de afgelopen ophefmakende verkiezingen. Zowel voor- en tegenstanders van de president kwamen aan bod, evenals de leefwijze die soms grappige taferelen opleverde. Het resultaat was een bijzondere 75 minuten, die werd afgesloten met een Q&A met eerdergenoemde journaliste. Dit ontaarde in een heus groepsgesprek waarbij iedereen wel wat in te brengen had over de situatie in Iran en over hoe deze film werd gemaakt.

Abraham ObamaNa een kwartiertje pauze, voorzien van luxe hapjes, was het tijd voor de volgende film: Abraham Obama. Voordat deze begon bleek tot mijn stomme verbazing de man die ik de dag ervoor in de bar had aangezien voor een Nederlandse jongeman, de Amerikaanse regisseur van de productie te zijn. Deze vertelde ons tot groot jolijt van iedereen dat de film voor het eerst werd vertoond in een politiek kader in plaats van voor een stel feestbeesten. Na de film, waarover later nog een aparte recensie zal volgen, werd er (uiteraard) afgesloten met een Q&A. Regisseur Kevin Chapados vertelde honderduit over hoe het idee voor een muziekvideo uitgroeide tot een documentaire over zowel de kunstenaar Ron English en zijn werk als een film over de roadtrip om Obama te promoten.

En toen hop, op de fiets richting het Strijkijzer alwaar de Rotterdamse Rockband Dean samen met videobeelden een optreden gaf. Het was een bijzonder plaatje, waar ik dankzij het vele "we want more" nog een paar leuke nummers kon meepikken. Vervolgens ging de DJ weer aan de slag en hing iedereen nog wat rond, net zoals de vorige avond. Dit zorgde ervoor dat ik in contact kwam met verschillende mensen, waaronder Kevin Chapados die mij een DVD van de vertoonde film schonk.

Al met al weer een zeer geslaagde avond, die werd afgesloten met de vraag "wat doe ik de volgende dag?". Het was me duidelijk: het Shoot Me Film Festival is een festival van keuzes maken.

Reacties (1)

Tomhamoen
woensdag 6 januari 2010 om 13:58

De film "post" die op dit festival zijn premiere beleefde (en dankzij Sjaak Bral de kranten haalde) staat nu online: http://www.westonline.nl/Programmas/post .

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

It Chapter Two