FilmCentrum

Registreren

2001: A Space Odyssey

2001: A Space Odyssey
Waardering: 4 / 5
16 stemmen

Jaar: 1968
Regie:
Stanley Kubrick
Cast:
Keir Dullea
Gary Lockwood
William Sylvester
Genre: Avontuur / sciencefiction
Lengte: 149 minuten
Première: 3 oktober 1968
31 mei 2018 (re-release)
IMDb: 8.3 (665.486 stemmen)
IMDb Top 250: #92
Empire 500: #16
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 6 jaar Angst
Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.

Trailer

Reacties (7)

Walter
woensdag 17 juli 2013 om 11:36
Waardering: 2 / 5

dit is meer dan een mens verdragen kan.

anno nu zou deze film zelfs bij de meest obscure arthousebioscoop niet binnenkomen. ik vermoed dat zelfs het IFFR de film niet zou willen vertonen. en het IFFR vertoont behoorlijk idiote films.

de intro - drie minuten zwart beeld met daaronder het geluid van iemand die in slaap is gevallen met zijn hoofd op een keyboard - had me moeten waarschuwen. wát een plotloos gedrocht. woorden schieten tekort.

net toen ik dacht dat het misschien tóch nog goed zou komen - vanaf 1 uur tot 1 uur en 45 minuten is de film best te pruimen - ontspoort de boel weer volkomen met een minutenlange LSD-trip die wordt afgerond met een anticlimax. en boem-boem-boem, daar was het einde.

de snobs die elkaar vertellen dat dit een geniaal meesterwerk is weten van elkaar dat ze liegen.

Ramon
woensdag 17 juli 2013 om 13:26
Waardering: 4,5 / 5

Dat je zelf zo'n mening bent toebedeeld kan ik me voorstellen, de stijl is er één waar je echt van moet houden. Ik vind het echter apart om zo hard te stellen dat niemand hier iets uit kan halen. Een dergelijke status verdien je niet met een handjevol snobs, dan zit er blijkbaar toch een diepere laag achter die toevallig niet bij iedereen aanslaat.

Ik noem dit ook geen waar meesterwerk (wel een goede film), maar ik kan wel goed begrijpen wat die mensen er in zien dat bij mij minder aanslaat.

EdwinBeek
zaterdag 21 juli 2018 om 13:08
Waardering: 3,5 / 5

Na mislukte pogingen de film thuis ooit uit te zitten, dacht ik dat het me beter zou vergaan in een bioscoop. Met de zaaldeuren op slot dan misschien...

Dankzij Christopher Nolan is 2001 weer in roulatie, weliswaar in een controversieel kleurenpalet volgens 'de snobs', maar wanneer heb je tegenwoordig nog de kans een klassieker analoog mee te pakken op het royale 70mm-formaat?

En eerlijk; op groot scherm is 2001 veel beter te pruimen. De cinematografie in combinatie met de indrukwekkende muziek zijn dan pas écht indrukwekkend. Het leek alsof de zaal zelf door het heelal vloog. En het lukt Kubrick een soort van ontzag bij ons te creëren voor het grote onbekende waar wij deel van zijn. Letterlijk een zwerftocht door tijd en ruimte.
De film behandeld onderwerpen als reïncarnatie, onsterfelijkheid en kunstmatige intelligentie zonder teveel menselijk drama. Met de kanttekening dat ALS hij dit doet, de film het sterkst is (de HAL-9000 computer).
Kubrick lijkt eerder geïnteresseerd in technologische vooruitgang dan menselijke problemen. Hij blijft (te) lang hangen in shots die vooral leunen op toen baanbrekende special-effects en toekomstige 2001-technologie tonen. Helaas is sci-fi een genre wat al achter de feiten aanloopt op de dag van release en het verouderd de film dan ook stevig.

Ja, het ding oogt nog altijd pretentieus in een tempo van groeiend gras. Het is bijna of Kubrick ons pest, waneer voor de zoveelste keer traag een ruimteschip het beeld inschuift en aan de andere kant weer uitschuift.
Wanneer je de film in historisch perspectief plaatst is het een indrukwekkend staaltje filmkunst met sfx die nog altijd redelijk goed werkt. In 1968 waren er nog geen mannen op de maan geland. Er was nog geen kleurenfoto geschoten van de aarde. Dan is het tof om te zien hoeveel zaken Kubrick achteraf redelijk goed heeft gevisualiseerd. En zaken als Skype en de tablet heeft voorspeld.

Zie het als een sfeervolle retro-ervaring. Niet thuis, maar op het grootste scherm die je kunt vinden.

Ramon
zondag 29 juli 2018 om 17:03
Waardering: 4,5 / 5

Ik heb de film al een aantal keer gezien, maar met het 50-jarig jubileum heb ik het voor het eerst goed geprojecteerd in een bioscoopzaal kunnen zien. Dat was een bijzondere ervaring en mijn mening over de film is weer wat veranderd, in positieve zin.

Het trage van de film kon ik deze keer beter behappen, maar het is dan ook zo'n 15 jaar geleden dat ik hem voor het laatst zag en toen had ik daar überhaupt minder mee. Daarnaast zorgde deze ervaring ervoor dat ik extra kon genieten van de fantastische SFX die grotendeels nog steeds erg indrukwekkend zijn. Tot slot viel bij mij deze keer het kwartje bij het duizelingwekkende slot; ik heb meer dan ooit een gevoel bij wat ik eruit kan halen.

Ik begrijp het nog steeds heel goed als anderen dit helemaal niks vinden, maar ik vond het deze keer extra bijzonder.

EdwinBeek
dinsdag 31 juli 2018 om 11:14
Waardering: 3,5 / 5

Leuk te horen dat je ook bent geweest! Ja, behalve leeftijd kan een bioscoop-vertoning het verschil maken.

Nu Walter nog... Knipoog

Ramon
dinsdag 31 juli 2018 om 13:51
Waardering: 4,5 / 5

Ik denk niet dat die het ooit nog gaat proberen Blij

Walter
woensdag 1 augustus 2018 om 13:41
Waardering: 2 / 5

jongens, ik was blij dat ik al een poos niet aan deze marteling had gedacht... jullie worden bedankt.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire