FilmCentrum

Registreren

Beauty and the Beast

Beauty and the Beast
Waardering: 4,5 / 5
16 stemmen

Alternatief: Belle en het Beest
Jaar: 1991
Regie:
Gary Trousdale
Kirk Wise
Cast:
Paige O'Hara
Robby Benson
Richard White
Genre: Animatie / drama / familie
Lengte: 84 minuten
Première: 26 november 1992
IMDb: 8.0 (452.321 stemmen)
Empire 500: #436

Reacties (5)

Ramon
maandag 13 december 2010 om 14:22
Waardering: 4,5 / 5

Voor het eerst in jaren weer eens gezien en hij blijft zeer mooi. Het verhaal is wat simpel, maar de (rand)personages maken hem zo de moeite waard. Het tekenwerk vind ik wel erg schommelen qua kwaliteit, en ik stoor me nog altijd een beetje aan de slecht toegepaste 3D-elementen. Die zijn echter bij lange na niet zo storend dat ze de film echt omlaag halen.

Taluma
maandag 13 december 2010 om 23:52
Waardering: 5 / 5

Nog steeds net zo leuk, mooi, grappig en romantisch als 15 jaar geleden Blij

Margo
donderdag 1 december 2011 om 12:16
Waardering: 4,5 / 5

Wat een heerlijke film!

Hagar
zaterdag 14 december 2013 om 21:38
Waardering: 4,5 / 5

Een poos niet gezien, maar net mijn twee nichtjes (van 8 en van 4) gezien. Ik ben altijd benieuwd naar hun reacties op animatiefilms, en ze smulden hier allebei van! Grappig genoeg verslapte hun aandacht op slechts 1 punt: De extra scene die er voor de speciale editie bij is gemaakt. Voor zover zij weten verschilt er niets in die scene van de rest, maar om een reden die ik niet snap, werden beide opeens druk en gingen praten bij die ene scene.

Voor wat mij betreft, ik heb een zwak voor de jaren '90 Disneyklassiekers. Er zijn geen slechte bij wat mij betreft.
Toch is Belle en het Beest in mijn hoofd altijd een buitenbeentje. Aladdin, Kleine Zeemeermin, Lion King, deze films blijven veel meer hangen. Belle en het Beest is voor mij de ietwat saaie film, vanwege de ietwat saaie slechterik. Ook is de film nogal duister (wat mij meestal wel bevalt, maar hier niet). En dan zijn er nog de animatiefoutjes (Belle is best slecht getekend in sommige scenes!!)
Maar de film verbaasde me. Ik heb met verwondering zitten kijken hoe mooi de film is. Zowel qua techniek als qua emoties. De personages spreken stuk voor stuk. Natuurlijk zijn de randpersonages het leukst, maar de twee hoofdpersonen grijpen je, vooral vanaf de scene dat Belle het kasteel ontvlucht.
Ook het camerawerk (of beter, de layouts) vielen me op. Veel aparte keuzes, die echter geweldig overkomen.
Nee, ik snap opeens niet meer waarom deze film vaak achterin mijn lijstje van favorieten komt. Ik heb echt zitten genieten! Net als mijn twee nichtjes! Knipoog

EdwinBeek
zondag 22 oktober 2017 om 21:47
Waardering: 4,5 / 5

Een favoriet uit de jaren '90. Het verhaal heeft vaart, een prachtige score en aanstekelijke liedjes met hoog Broadway-gehalte.

Maar dé troef van de film is het 'Beest.' Het eerste Disney-character dat de eerste helft slechterik moet zijn en daarna het licht ziet. Voor Disney-begrippen 'complex' te noemen. Maar het toenmalige talent draaide daar de handen niet voor om. Animator Glen Keane geeft het personage een aantal prachtige character-momenten mee. Een favoriet momentje is dat 't Beest Belle 'verzoekt' te dineren met hem. Met ingehouden woede stelt hij zijn vraag, terwijl z'n staart verstijft, hij langzaam z'n cape wurgt en de woede-stekels 'm op de rug groeien. Vakwerk. En dan hebben we nog de spoiler transformatie-scene spoiler. De kracht van muziek en animatie vervlecht men hier op schitterende wijze. Het lijkt potdorie wel alsof Christus zélf verrijst met de houdingen die het Beest aanneemt. Hij krijgt door de gehele film prachtige theatrale poses mee en het geeft hem een volwassenheid en tragiek die we later alleen nog in de "Klokkenluider van de Notre Dame" zien. Daarna mikt Disney een tijdje op veiliger.

Fijne film. Zó fijn dat ik het vage art-design en een Belle die maar niet on-model wil blijven, met liefde door de vingers zie. Liefde maakt blind, zo leren wij. Weet Belle alles van...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire