FilmCentrum

Registreren

The Odd Couple

The Odd Couple
Waardering: 4 / 5
6 stemmen

Jaar: 1968
Regie:
Gene Saks
Cast:
Jack Lemmon
Walter Matthau
John Fiedler
Genre: Komedie / romantiek
Lengte: 105 minuten
Première: 2 september 1968
IMDb: 7.7 (30.430 stemmen)

Reacties (7)

EdwinBeek
zondag 21 juli 2013 om 22:36
Waardering: 4 / 5

Dit is verfilmd klucht-materiaal van hoog niveau.

Als vriendendienst neemt Matthau de nét gescheiden Lemmon in huis. Probleem is; ze kunnen niet méér van elkaar verschillen. De oerman Matthau en de verwijfde Lemmon.

Dit simpele gegeven levert ouderwetse (en tot mijn verbazing soms hilarische) komedie op. Messcherpe dialogen met een ultra-strakke timing.

De chemie tussen acteurs Lemmon en Matthau werkt voortreffelijk. Beide hoofdrolspelers zijn meester in de komedie. Acteerwerk is wat dik aangezet en dus uitstekend voor dit soort materiaal. Ook de supporting characters zijn goed gecast.

Minpunt is dat, ondanks een handjevol buitenlocaties, de film niet kan verbergen dat de basis op de theaterplanken is ontstaan.

Leuk voor de trivia; hoeveel Disney-stemmen passeren de revue?

Hagar
dinsdag 23 juli 2013 om 21:56
Waardering: 4 / 5

Alleen al met John Fiedler kun je aardig wat stemmetjes bij Disney invullen.... Knipoog

Hagar
donderdag 9 april 2015 om 17:48
Waardering: 4 / 5

Ik heb deze film 2 keer gezien in zeer kort tijdsbestek. Toch geen spijt van! De film bevat ijzersterke dialogen, die juist omdat ze zo sterk zijn een verdacht uitgedacht karakter krijgen. Daarmee is niet te verhullen dat de acteurs een script napraten. Maar ze brengen het, hoewel ietwat geforceerd, desondanks met veel gevoel, waardoor het toch entertaining blijft.Het verhaal zelf morrelt wat halverwege de film, maar is mooi rond, en kijkt lekker weg.
Acteurs Matthau en Lemon zijn bijzonder op dreef, en hebben allebei hun glansmomenten.
Mathhau heeft de showstelende rol hier, maar persoonlijk geniet ik meer van Lemons rol, die het naturel weet te houden, ondanks wat Jim Carrey-achtige momentjes.

Hagar
donderdag 9 april 2015 om 17:58
Waardering: 4 / 5

(hehe... Ik vond per ongeluk nog de recensie die ik geschreven had na mijn eerste kijkbeurt, maar toen niet kon plaatsen. Leek me wel leuk om alsnog te postenGlimlach

Wat een heerlijke humor in deze film! De dialogen zijn uitstekend. Als de grap eenmaal gepasseerd is voel je pas dat het ietwat geforceerd was, maar zowel de setup van de grap is sterk, als de payoff, waardoor de kijker 2 keer lol heeft van een goede grap.
Acteurs Lemmon en Matthau maken het af. Matthau is fantastisch als een ongeinteresseerde levensgenieter, en Lemmon steekt de kroon als neuroot. Toch is Lemmon mijns inziens minder op dreef hier dan in films The Appartment en Some Like it Hot. Meestal heeft hij dan ook minder dominante tegenspelers, maar Mathhau hier probeert hem weg te spelen. Dat het hem niet lukt ligt vooral aan mijn voorkeur voor Lemmons acteerwerk, maar eerlijk is eerlijk, beide heren doen hun stinkende best de hoofdrol op te eisen!
De film staat als een huis, met een mooi, rond verhaal en leuke oofdpersonages. Klein nadeel is het midden van de film, dat toch een tikkeltje in zakt.
Ondanks dat: Aanrader!!

Walter
zaterdag 11 april 2015 om 14:18
Waardering: 4 / 5

er was een periode dat ik op mijn hoede was als Hans enthousiast was over een comedy. nu ik The odd couple heb gezien wil ik die periode definitief afsluiten Glimlach The odd couple is, ondanks het wat gemakkelijke uitgangspunt, een heerlijk grappige film vanwege de goed geschreven oneliners en de chemie tussen de hoofdpersonen. ik zou meer films met deze heren willen zien!

Hagar
maandag 13 april 2015 om 09:50
Waardering: 4 / 5

Nu die bovengenoemde periode is afgesloten, Walter, mag ik je Young Frankenstein of Cannonball Run 2 van harte aanraden. Knipoog

Ramon
zondag 19 april 2015 om 16:34
Waardering: 4 / 5

Erg fijne komedie vanwege de sterke combinatie van het verhaal en de hoofdrollen van Lemmon en Matthau.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum

Never Rarely Sometimes Always