FilmCentrum

Registreren

The Exorcist

The Exorcist
Waardering: 3,5 / 5
13 stemmen

Jaar: 1973
Regie:
William Friedkin
Cast:
Linda Blair
Ellen Burstyn
Max von Sydow
Genre: Drama / horror / thriller
Lengte: 122 minuten
Première: 5 september 1974
IMDb: 8.1 (408.063 stemmen)
IMDb Top 250: #225
Empire 500: #206

Reacties (2)

Ramon
zaterdag 2 juni 2012 om 16:20
Waardering: 3,5 / 5

Wat mij betreft een klassiek geval van de grondlegger van een genre, maar zelf inmiddels hopeloos verouderd. Niets aan deze film is voor de huidige generatie eng, daarvoor zijn we te veel gewend.

Ik heb respect voor de film vanwege de historische betekenis, maar vind het verder niet meer dan een aangename productie.

EdwinBeek
maandag 21 november 2016 om 07:21
Waardering: 3,5 / 5

Ik heb het hier over de originele versie uit '73 en niet de director's cut uit 2000. Voor de kenners; dat is dus zónder spider-walk. Knipoog

Geen enge film meer, maar dat hoeft geen probleem te zijn als andere aspecten nog fier overeind staan en genoeg te bieden hebben. Heb mijn bedenkingen hierover.
Ik voel de moeder/dochter relatie niet zo. Vind de moeder maar een arrogante vrouw die zonder al teveel aanloop veranderd in een hysterisch wijf. Toegegeven; je dochter zien veranderen in een kotsende demoon heeft zo z'n impact. Snap ik. Maar de opbouw er naar toe vond ik erg onevenwichtig. Ook met Regan spendeer ik te weinig tijd om met haar mee te voelen.

Vader Karras vond ik veel begrijpelijker. Zijn verhaallijn raakt wél. Van 'de Exorcist' ( Max von Sydow) wilde ik dan weer meer weten dan de film mij liet zien. Hij krijgt een prachtige introductie-sequence om daarna pas weer in de laatste 30 min. op te duiken. Het maakt 'm mythisch. Dat wel.

Effecten zijn nog heel behoorlijk. Sfeer is beklemmend. Een pluim voor de vrouw die de demoon insprak; Mercedes McCambridge. Alsof ze elke dag een pak sigaretten als ontbijt neemt. Prachtige, rokerige en griezelige stem voor een wezen uit de hel.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga