FilmCentrum

Registreren

Dr. No

Dr. No
Waardering: 4 / 5
9 stemmen

Jaar: 1962
Regie:
Terence Young
Cast:
Sean Connery
Ursula Andress
Joseph Wiseman
Genre: Actie / avontuur / thriller
Lengte: 110 minuten
Première: 31 januari 1963
IMDb: 7.2 (168.177 stemmen)

Reacties (2)

Walter
maandag 28 november 2011 om 09:18
Waardering: 4 / 5


een aangename combi van humor - 'that's a Smith & Wesson, and you've had your six' - en (een soort van) spanning en actie. een plus die de film in 1962 nog niet had, maar de film nu éxtra te genieten maakt: gedateerdheid (denk aan Connery die in de studio naar Magenta Drive rijdt, druk aan het stuur sjorrend.)

wat me gisteren pas opviel - en ik heb de film écht vaker gezien -, was de omgang met Quarrel. 'pak mijn schoenen!', 'bedek de boot! ik ga alvast een dutje doen'. ook in die zin is de film wat gedateerd.

EdwinBeek
zondag 19 juli 2015 om 12:27
Waardering: 4 / 5

Bond was het soort film dat je samen met je vader keek tijdens één van de vele marathons op TV. Heb sindsdien geen enkele klassieke Bond meer gezien, waardoor ik met frisse blik aan deze "Dr. No" begon.

Wat dan opvalt is hoeveel typische Bond-elementen al op hun plek stonden vanaf dag één. Het beperkte budget uit zich in de schaal van de film, maar daar komt regisseur Young mee weg omdat hij alles neerzet met veel (Britse) flair. Wat een ontzettend stijlvolle prent is dit toch! Connery als James is stoer en toch menselijk. Hij geeft zowaar even toe klamme handjes te hebben, eenmaal gevangen door Dr. No. Potverdrie! Zou Craig dat ooit toegeven? Een handjevol karakter-acteurs voegt veel toe zoals bijvoorbeeld die prachtige boevensnuit van Anthony Dawson.

Yep, de film is soms gedateerd. Enkele blue-screen shots, de wat knullige vogelspin met glasplaat en de knokpartijen waar meer lucht dan smoel geraakt wordt zijn voorbeelden. Deel van de charme, wat mij betreft. Behalve de ondergeschikte rol van de zwarte medemens, die mij net als Walter, ook opviel. Ze zijn óf moordenaar óf sloof. Niet álles is stijlvol meer...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Godzilla x Kong: The New Empire