FilmCentrum

Registreren

The Wrong Man

The Wrong Man
Waardering: 4 / 5
1 stem

Jaar: 1956
Regie:
Alfred Hitchcock
Cast:
Henry Fonda
Vera Miles
Anthony Quayle
Genre: Misdaad / drama / film-noir
Lengte: 105 minuten
Première: 3 januari 1958
IMDb: 7.4 (28.908 stemmen)

Reacties (1)

EdwinBeek
zaterdag 16 april 2016 om 15:19
Waardering: 4 / 5

The Wrong Man is een titel die zou kunnen slaan op meerdere Hitchcock-films. De onschuldige man die ten onrechte verdacht wordt is bij hem een terugkerend thema.

Het verschil is dat hij deze keer het gegeven heeft geschoten in documentaire-stijl. Dit staat haaks op zijn gebruikelijke, meer artificiële manier van filmen. Geen glossy decors, kostuums of cast. Zonder deze ingrediënten is een prettige bijkomstigheid dat het menselijke aspect in het script zwaarder is gaan meetellen. De film is wrang, graaft dieper in z'n personages en wint hierdoor aan emotie. Mede te danken aan het ingehouden acteerwerk van Henry Fonda en de vooral bloedmooie maar breekbare Vera Miles. Haar verhaallijn is spoiler schrijnend maar heeft als nadeel dat het wel de spanning in de aanloop naar de rechtzaak spoiler verstoord . Jammer...

De documentaire-stijl zorgt er voor dat deze Hitchcock wat minder gedateerd voelt dan veel van zijn andere films. Toch kan hij hier en daar de verleiding niet weerstaan om er een tof bedacht camera-shot in toe te voegen. Onmiskenbaar en op dit soort momenten vér van doorsnee documentaire.

Geen standaard Hitchcock-film. Dus heeft de man je tot nu toe nooit overtuigd dan is deze prent misschien wel een aanrader.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] The Banshees of Inisherin
BIOSCOOP [Bioscoop] Avatar: The Way of Water
OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story

Updates

Reacties

Forum

A Man Called Otto