FilmCentrum

Registreren

Rise of the Planet of the Apes

Rise of the Planet of the Apes
Waardering: 4 / 5
23 stemmen

Alternatief: Rise of the Apes
Jaar: 2011
Regie:
Rupert Wyatt
Cast:
James Franco
Freida Pinto
Tom Felton
Genre: Actie / avontuur / sciencefiction
Lengte: 105 minuten
Première: 18 augustus 2011
IMDb: 7.6 (494.102 stemmen)
Distributeur: Warner Bros
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Angst
De jonge wetenschapper Will Rodman staat op het punt om zijn levenswerk te realiseren; de ontdekking van een remedie tegen Alzheimer. Zijn experimenten op primaten hebben echter ongewone bijwerkingen, diegenen die het medicijn toegediend krijgen vertonen namelijk een enorme verhoging van de hersenactiviteit.

Reacties (11)

Hagar
vrijdag 19 augustus 2011 om 08:59
Waardering: 4 / 5

Wat een gave film is dit!
De minpuntjes van de film zitten in het begin, als de special effects nog niet geheel toereikend zijn. Als die eenmaal loskomen, heeft de film nog maar weinig zwakke momenten, en is het 1 groot feest! Loved it!

Walter
vrijdag 19 augustus 2011 om 09:05
Waardering: 4.5 / 5

Wat.Een.Film.

Stef
zaterdag 27 augustus 2011 om 23:35
Waardering: 4.5 / 5

Geweldige film, maar volgens mij geen reboot maar een zuivere pre-quel ! De originele film met C. Heston kan hier perfect op aansluiten of er kan zelfs nog een deel tussen beide films komen die nog meer duidelijkheid geeft over de manier waarop de apen de aarde veroverd hebben.

Hagar
zondag 28 augustus 2011 om 10:42
Waardering: 4 / 5

@Stef: niet helemaal waar. In een van de vervolgen van de originele Planet wordt het personage Caesar al behandeld, en die heeft een hele andere 'origin' dan deze film verteld. DAT is de officiele 'prequel'.
Ook hint deze film naar een mogelijke andere oorzaak voor het 'vergaan van de wereld' dan de eerste film verteld. Er zijn dus wel degelijk verschillen, die wijzen op een reboot, in plaats van een prequel.

Stef
maandag 29 augustus 2011 om 11:44
Waardering: 4.5 / 5

't is maar hoe je Reboot interpreteert. De film van Burton was een 100% reboot. Andere tijdlijn, andere omgeving, andere personages...enz.
"Rise" past prima in de tijdlijn van de serie (zonder rekening te houden met de TV-reeks uiteraard)en als je dan toch graag de term reboot gebruikt is het eigenlijk een soort reboot van "Conquest of...", maar toch nog steeds een prequel van de originele planet of the apes. Dus hebben we allebei een beetje gelijk Glimlach

Ramon
vrijdag 2 september 2011 om 11:07
Waardering: 4.5 / 5

Mijn verwachtingen waren heel hoog, en gelukkig heeft de film deze meer dan waargemaakt. Weer een bewijs dat een dergelijke zomerfilm ook intelligent kan zijn.

Klein puntje van kritiek is dat het personage van Freida Pinto erg eendimensionaal is (haar enige inbreng is "hij blijft niet zo" en het handgebaar), maar daar tegenover staan zó veel goede punten; fenomenale special effects (ook in het begin wat mij betreft), emotie, een goed verhaal en een bevredigend einde.

Walter
vrijdag 2 september 2011 om 11:15
Waardering: 4.5 / 5

@Ramon: en dat handgebaar... kuch kuch... daar komt James Franco dan achter als Caesar drie jaar is... ook niet heel sterk.

Nohands
zaterdag 12 november 2011 om 01:45
Waardering: 4 / 5

Mooie film, ben zeer benieuwd hoe het tweede deel er uit gaat komen te zien.


spoiler Alleen als die apen uitbreken lijken het er wel honderden? terwijl er in dat opvangtehuis toch minder zaten naar mijn idee spoiler

GrayFox
zondag 13 november 2011 om 19:55
Waardering: 4.5 / 5

Deze film doet vrijwel perfect wat het probeert te doen. Mooie special effects en een spectaculaire film. (4,5 sterren)

Ramon
zondag 16 december 2012 om 17:58
Waardering: 4.5 / 5

Wat ben ik ontzettend benieuwd naar hoe ze de sequel gaan aanpakken.

EdwinBeek
woensdag 30 juli 2014 om 21:42
Waardering: 4 / 5

De basis van het originele concept uit 1968 is bevredigend de 21-ste eeuw binnengeloodst. 'Geloofwaardiger' probeer ik hier volgens mij te zeggen...

Al had ik het idee dat het script nog ruwe kantjes bevatte. Walter en Ramon onderstreepten al onderdelen die ik ook vond rammelen. Dat maakt het niet tot een meesterwerk maar een meer dan gemiddelde, intelligente popcorn-film. En dat kijkt lekker weg.

Qua CGI is het duidelijk dat de meeste aandacht en tijd in de volwassen Caesar is gaan zitten i.p.v. de jeugdige versie. Ook de andere apen zijn meer dan verdienstelijk gedigitaliseerd en geanimeerd. Gelukkig maar, want het draagt bij aan de geloofwaardigheid in de prachtig uitgekiende gebarentaal-scenes. Hoe men deze scenes heeft aangepakt, zowel in concept als uitwerking, is razend knap.

Al met al denk ik dat de kleine minpuntjes te wijten zijn aan een studio die niet de geldkraan voluit wilde opendraaien bij het rebooten van een oude franchise, maar prioriteiten heeft gekozen met z'n budget. En dat heeft goed uitgepakt...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum