FilmCentrum

Registreren

Dumbo

Dumbo
Waardering: 4 / 5
10 stemmen

Alternatief: Dombo
Jaar: 1941
Regie:
Ben Sharpsteen
Cast:
James Baskett
Herman Bing
Billy Bletcher
Genre: Animatie / familie / musical
Lengte: 64 minuten
Première: 25 april 1947
IMDb: 7.2 (130.853 stemmen)

Reacties (3)

Ramon
zondag 6 oktober 2013 om 10:52
Waardering: 4,5 / 5

Nog altijd een bijzonder indrukwekkend stukje animatie. Gedurende de korte speelduur gebeurt er relatief veel en dat is lang niet allemaal samenhangend, maar veel losse momenten zijn ontzettend memorabel.

EdwinBeek
woensdag 16 september 2015 om 21:06
Waardering: 4,5 / 5

Uiterst charmante animatiefilm die voorbij is voor je het weet.

Huidige animatie-producties zijn vaak anders van samenstelling dan vroeger. Toen was het gebruik om meerdere ’vignetten’ aan één grote kapstok te hangen. Het ene voegde wat meer toe aan het basisplot dan het andere. Maar allen waren memorabel en kende een eigen character of decor. En DAT zijn volgens mij de dingen die bij kinderen blijven hangen; de olifantenparade, Dombo als clown, de kraaien, het bezoek aan de gevangen moeder.

Dombo praat niet maar spreekt visueel met de kijker zodat je met het beestje meevoelt. Technisch is de prent wat ruw en simpel (men wilde na de peperdure flops Pinocchio en Fantasia per sé binnen budget blijven) en dan blijkt dat technische perfectie geen must is, indien verhaal en characters de juiste emotie bevatten voor de kijker. Want daarin schiet Dombo absoluut raak.

Hagar
vrijdag 2 oktober 2015 om 13:38
Waardering: 3 / 5

Nooit een favoriet van mij geweest.
Toch is het onmiskenbaar dat de film zijn charmes heeft! Ik denk dat met Timothy Mouse Disney voor het eerst een hoofdpersonage te pakken had dat goed was, maar niet te 'braaf'. Zijn stoere manier van doen maakt hem erg aantrekkelijk, en zijn acteerwerk zelfs ruim 70 jaar later nog niet gedateerd.
Dombo zelf is een hoopje charme.
Maar de rest van de cast voelt op zijn minst gedateerd aan. Soms zelfs irritant.
Ook is het duidelijk dat Disney's A-team hier niet op heeft gezeten. Met name in het begin is de animatie schokkerig. Dat wordt echter beter naarmate de film vordert, en al vlug is daar niets meer van te merken. De rest is dan ook net als het meeste van Disney vakwerk van de bovenste plank.
Toch blijft het verhaal wat oninteressant voor me. Misschien door de episodische aanpak waar Disney ook met Pinokkio mee bezig was. Daar zelfs meer dan hier.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Godzilla x Kong: The New Empire