FilmCentrum

Registreren

Prometheus

Prometheus
Waardering: 3.5 / 5
19 stemmen

Jaar: 2012
Regie:
Ridley Scott
Cast:
Michael Fassbender
Noomi Rapace
Charlize Theron
Genre: Actie / drama / horror
Lengte: 126 minuten
Première: 31 mei 2012
IMDb: 7.0 (554.320 stemmen)
Distributeur: Warner Bros
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 16 jaar Geweld Angst
In de semi-prequel van Alien gaat de mensheid op zoek naar de oorsprong van het leven, maar wat ze ontdekken heeft verregaande implicaties.

Reacties (5)

Hagar
zondag 24 juni 2012 om 13:21
Waardering: 2 / 5

Beetje jammer, deze film. Het werpt interessante vraagstukken en plotpunten op, maar gebruikt die niet voldoende.
Daar komt voor mij bij dat de tweede helft verzand in toch meer horror dan ik persoonlijk leuk vind, dus nee, dit was het voor mij niet.

Ramon
zaterdag 7 juli 2012 om 18:09
Waardering: 3.5 / 5

Ik heb lang naar deze film uitgekeken, maar de vele negatieve reacties zorgden ervoor dat ik toch wat zorgen kreeg. Wellicht is dat juist goed geweest door zo mijn verwachtingen te temperen, want ik heb me meer dan prima vermaakt met Prometheus.

Als groot fan van de Alien-franchise vind ik het prachtig om hier een uitgebreid oorsprongsverhaal te zien, waarbij niet alle puzzelstukjes al vanzelf op de juiste plaats worden gelegd. Je moet er zelf bij nadenken, en als je bijvoorbeeld al mist dat spoiler dit niet dezelfde planeet is als in Alien spoiler mis je al heel wat logica.

Het acteerwerk is prima, maar vooral Michael Fassbender weet echt uit te blinken als David. De visuele effecten zijn daarbij ook nog eens uitmuntend en dragen daadwerkelijk iets bij aan het verhaal, op wellicht het over-the-top einde na.

Er zijn wel nog genoeg punten van kritiek; de samenstelling van de bemanning is verre van logisch, mensen worden te gemakkelijk alleen gelaten en spoiler het ontwijken van een rollend gevaarte lijkt me een kwestie van opzij stappen spoiler.

De momenten van horror vond ik overigens ook prima, al waren het er net één of twee te veel. De meest besproken scène (spoiler in de operatiekamer spoiler) is niet eens zo smerig, het is daar vooral het psychologische gedeelte dat ik erg sterk vind.

Een klassieker als Alien moet je niet verwachten, maar is dat realistisch? Ik heb me ondanks de punten van kritiek echt heel goed vermaakt, en ik zie heel veel mogelijkheden voor een vervolg die echt de connectie gaat maken tussen dit verhaal en Alien. Van mij mogen ze!

Walter
vrijdag 23 november 2012 om 19:01
Waardering: 4.5 / 5

hoewel ik was gewaarschuwd voor plot holes - zeuren over plot holes is in de mode - heb ik me tijdens het kijken van Prometheus nergens aan gestoord. wel heb ik nog twee dagen nagedacht over Davids motieven. het is lang geleden dat ik dagen bezig ben geweest met een film. ik kan niet wachten tot ik-em weer kan zien.

GrayFox
donderdag 27 december 2012 om 15:55
Waardering: 3 / 5

Deze film viel me toch niet tegen na veel slechte verhalen te hebben gehoord. Okay, het verhaal is wat vreemd hier en daar, maar over het algemeen vond ik het toch een aardige film en heb ik me wel vermaakt. (3 sterren)

EdwinBeek
donderdag 13 februari 2020 om 17:59
Waardering: 3.5 / 5

Vond de film in de bioscoop een frustrerende ervaring. Na mijn recente kijkbeurt heb ik met een stuk meer minpunten vrede, omdat ik er al vanaf wist...

De bemanningsleden zijn niet interessant, mat geacteerd of slecht geschreven, geen idee. Vergelijk het met de crew-sequenties uit "Alien" en je ziet wat ik in "Prometheus" mis. En ze zijn dom, zeker voor een geselecteerde groep wetenschappers. Plot holes zijn er, maar Scott weet je altijd af te leiden met een volgend trucje. En toch...

Het evolutie-element in de film bevalt me erg, de rol van Michael Fassbender is absoluut intrigerend, evenals het Engineer-ras. De Alien-mythologie voelt uitgediept en samen met de prachtige soundtrack creëert de film een soort oer-sfeer die uitstekend werkt.
En toen kwam de horror... Ik snap dat een Alien-film niet zonder kan, maar vond de horror er een beetje met de haren bijgesleept of gerecycled uit eerdere films. Ik had graag meer van Scott's evolutie-theorie gezien. Dat de film het woord Alien niet gebruikt in de titel, is dan ook een goeie keuze, maar je voorkomt niet dat het Alien-publiek alsnog komt opdraven met hun vertrouwde verwachtingen. Die willen geen evolutie, maar vertrouwde materie. En dat brengt de film in een spagaat.

En ondanks dat, zou ik hem zo weer opzetten omdat de sfeer zo goed getroffen is en iets anders probeert.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum