FilmCentrum

Registreren

Mary Poppins

Mary Poppins
Waardering: 4 / 5
11 stemmen

Jaar: 1964
Regie:
Robert Stevenson
Cast:
Julie Andrews
Dick van Dyke
David Tomlinson
Genre: Komedie / familie / fantasie
Lengte: 139 minuten
IMDb: 7.8 (157.499 stemmen)

Reacties (2)

Tomhamoen
zaterdag 28 december 2013 om 10:46
Waardering: 4 / 5

Tijdloze klassieker met een meer dan uitstekende Nederlandse nasynchronisatie.

EdwinBeek
zaterdag 27 juni 2020 om 15:58
Waardering: 3.5 / 5

Een klassieker uiteraard. Terwijl de film vandaag de dag voor het moderne publiek toch wat dingetjes tegen zich heeft. Mary Poppins is rechtvaardig en streng, maar nu niet direct 'likable.' Het tempo is traag, de sfeer is (mier)zoet en sommige effecten, zoals de mechanische vogel, zijn nu lachwekkend. Zo ook het Cockney accent van Dick van Dyke. Verder is overduidelijk dat de gehele film in de studio is opgenomen. Dit is Londen vervaardigd in de achtertuin van Hollywood. Het voelt aan de ene kant 'nep', maar tegelijkertijd is de art-direction zo schilderachtig belicht en gecreëerd m.b.v. ouderwetse matte-paintings van Peter Ellenshaw (Google hem, zijn werk is fascinerend), dat alles een geheel eigen sfeer uitademt. Een schilderachtige kijkdoos met een dakje erboven. Ik zie het als een pluspunt.

De melodieën van de Sherman-broers behoren naar mijn idee tot de mooiere die onder Disney vervaardigd zijn. "Chim Chim Cheree" zit vol melancholie en mysterie. Met de kolderieke liedjes heb ik minder, maar het zijn goed vervaardigde oorwurmen die nog dagen blijven spoken in het oor. De casting kent ook weinig missers. Misschien Dick van Dyke als de oude Mr. Dawes Senior, verborgen onder slechte verouderings-makeup. De kinderen zijn mierzoet, maar vooruit, snoezig en geknipt voor de rol. Vond ook David Tomlinson uitstekende casting. En uiteraard is Julie Andrews een sprankelende verschijning, en daaronder een tikkie ijzig.

Mary Poppins is voor mij een mengelmoesje van Britse, Amerikaanse, Hollywoodse en Europese sprookjes-elementen vermengd in de klassieke Disney-blender van ome Walt. En dat smaakt gedateerd, maar nog altijd heel aardig.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum