FilmCentrum

Registreren

Kiki's Delivery Service

Kiki's Delivery Service
Waardering: 4 / 5
6 stemmen

Alternatief: Majo No Takkyûbin
Jaar: 1989
Regie:
Hayao Miyazaki
Cast:
Minami Takayama
Rei Sakuma
Kappei Yamaguchi
Genre: Animatie / avontuur / familie
Lengte: 103 minuten
IMDb: 7.9 (82.276 stemmen)

Reacties (2)

EdwinBeek
dinsdag 2 oktober 2018 om 21:48
Waardering: 3 / 5

Van de Ghibli-films vond ik deze Kiki een tikkie saai, maar kan mij voorstellen dat de zen-achtige kwaliteit velen kan bekoren en zelfs zachtjes in slaap kan wiegen. De sfeer is charmant en de kat ook. Het decor is bedriegelijk Europees en doet aan verschillende steden denken, zonder ooit z'n echte identiteit te verklappen.

Nu ben ik animatie-fan genoeg om mezelf net zo makkelijk bezig te houden met de technische kwaliteiten, want die is weer eens indrukwekkend te noemen. Zodra Kiki aankomt in de grote stad neemt de hoeveelheid figuranten, auto's en gecompliceerde camera-shots zulke epische proporties aan dat elke animator zal beven van angst mocht zo'n shot ooit op z'n bord terecht komen... 

Verder leuk om te zien dat Miyazaki's fascinatie met vliegen hier al in verschillende vormen te zien is, ver vóór 't verschijnen van z'n "The Wind Rises."

Hagar
maandag 15 oktober 2018 om 12:23
Waardering: 5 / 5

Ik ben zo iemand bij wie de zen-achtige kwaliteit van de film in goede aarde valt.
Ik vind de film dan ook vrij perfect. Hoewel sloom verteld, is het nergens saai. De personages zijn enorm charmant, en de film is prachtig vormgegeven.
Wat wellicht aangegeven moet worden als een minpunt is dat het wereldje waarin Kiki leeft wel HEEL perfect is. IEDEREEN is charmant, en zij die het niet zijn hebben bijna geen rol in de film. Kiki heeft dan ook veel geluk in de mensen om haar heen als het leven haar even tegenzit. Te veel geluk, misschien wel.
Ikzelf vind het geen minpunt. Ik zou eerder zeggen dat Hollywood films hun personages wel heel erg door het slijk halen, om maar aan de kijker duidelijk te maken dat het hun tegenzit.
Een ander puntje van kritiek is hetzelfde als ik op veel Miyazaki films tegen heb: De hoofdpersoon is een typisch foutloos Miyazaki meisje. Precies zoals Nausicaa, precies zoals Sheeta in Castle in the Sky. Bijna karakterloos.
En toch heb ik moeite dat als een minpunt te zien. Ik smelt voor de charme ervan, en geniet van de film. Wat mij betreft misschien wel Miyazaki's beste (hoewel ik al gemerkt heb dat ik sommige films opnieuw moet zien om ze beter te kunnen beoordelen, waaronder fan favorite My Neighbour Totoro).

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Toy Story 4