FilmCentrum

Registreren

Batman: Mask of the Phantasm

Batman: Mask of the Phantasm
Waardering: 4 / 5
4 stemmen

Jaar: 1993
Regie:
Eric Radomski
Bruce W. Timm
Cast:
Kevin Conroy
Dana Delany
Hart Bochner
Genre: Animatie / actie / misdaad
Lengte: 76 minuten
IMDb: 7.9 (31.858 stemmen)

Reacties (2)

Hagar
donderdag 1 november 2018 om 11:32
Waardering: 4 / 5

Als je deze film als fan van de animatieserie bekijkt, is hij misschien wel perfect.
Het neemt alle sterke punten van de serie, en voegt daar een gedurfder en persoonlijker verhaal aan toe dan de meeste afleveringen.
Het schrijfwerk is sterk, de cast is sterk, en de muziek is weergaloos.

Los van de serie bekeken blijft het een goede film, maar dan valt de ietwat inconsistente animatie meer op. Een probleem dat door het strakke design van de film grotendeels verdoezelt wordt, maar niet volledig.

Een minpuntje vind ik het gemak waarmee de beste detective ter wereld clues vind spoiler (hij loopt precies naar dat ene scherfje glas tussen de honderden die een residu van een gas bevat.... Zou glas residu van gas kunnen vasthouden?.... Zo ja, zou dat zichtbaar zijn?.... Zo ja, zou dat op slechts 1 scherfje zitten?.... Zo ja, zou Batman die na 1 blik kunnen vinden?....) spoiler, maar dat zie ik als de vloek van een animatiefilm, die nu eenmaal strakker moet schrijven dan menig live-action film, vanwege de beperktere tijdsduur. Persoonlijk had ik graag wat andere probeersels willen zien van Batsy voordat hij op het juiste spoor stuit, maar dat gaat nu eenmaal niet....
Een ander punt waar mijn kijkgenoot Edwin mij op wees: het doet allemaal ontzettend jaren '90 aan. Iets dat mij uit nostalgie echt totaal niet opvalt.

Deze minputjes worden ruimschoots goed gemaakt door de pluspunten: Strak design, storyboards die de actie ontzettend goed (en ook economisch, hoewel dit minder belangrijk is voor mij persoonlijk) in beeld brengen zonder de grafische stijl uit het oog te verliezen.
Ook fijn dat er eens niet een van de geeikte Batman slechterikken centraal staat.

De Nolan trilogie had mij een beetje doen vergeten hoe goed ik deze film vroeger vond. Deze herkijk heeft mij eraan doen herinneren, en ervan doen smullen!

EdwinBeek
dinsdag 6 november 2018 om 18:14
Waardering: 4 / 5

Sluit me voor het grootste gedeelte graag aan bij Hagar.

De algehele stijl is goed verzorgd en voelt aan als jaren '90 animatie, visueel gebaseerd op cartoon 'realisme' uit de jaren '60. Economisch slimme animatie (vooral in de actie-sequenties) en vaak minder overtuigend in de acteershots. Dit laatste misschien door de taalbarriere, aangezien de animatie in Azië vervaardigd is..? Het zou kunnen. Voor een TV-productie als deze, zijn de lay-outs iig opvallend goed uitgekiend. En het schaduwspel in de achtergronden is zeer sterk en voelt als keiharde film-noir. Mooi werk.

Verhaal is volwassen en heeft een fijn tempo. De bombastische, orkestrale score zorgt dat alles een vet randje krijgt en maakt het tóch nog smakelijk wanneer de animatie even tekort schiet.

Ik was aangenaam verrast door deze productie en het smaakte naar meer!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

It Chapter Two