FilmCentrum

Registreren

Frenzy

Frenzy
Waardering: 4.5 / 5
1 stem

Jaar: 1972
Regie:
Alfred Hitchcock
Cast:
Jon Finch
Alec McCowen
Barry Foster
Genre: Misdaad / thriller
Lengte: 116 minuten
IMDb: 7.5 (32.554 stemmen)

Reacties (1)

EdwinBeek
donderdag 26 februari 2015 om 23:58
Waardering: 4.5 / 5

Hitchcock was al 73 toen hij deze film maakte, maar het is een vlotte, typisch Britse vertelling geworden over een Londense stropdas-moordenaar. Met veel vaart vertelt, levendige personages, energieke score en veel filmisch vernuft.

De glamour uit zijn eerdere films is nu vervangen door natuurlijk licht en aardse kleuren. De film wortelt hierdoor meer in de realiteit. Toch merk je dat de film van A tot Z grondig voorbereid is en enkele momenten voelen gestaged. Als je bedenkt dat "The Godfather" in hetzelfde jaar verscheen moet je toch concluderen dat Hitchcock moeite had om zich aan te passen aan de lossere, meer improviserende filmmethodes van de jaren '70.

Waar hij wél in meeging was de mildere censuur in die jaren. Bruut geweld en vrouwelijk naakt bood nieuwe mogelijkheden voor hem waar hij gretig gebruik van maakte. Hoe hij de eerste moord in beeld brengt is meedogenloos. Werkt nog steeds. Een andere scene is macaber EN grappig tegelijk en bezorgt me nog steeds kippenvel; spoiler de moordenaar moet zijn das-pin terugkrijgen uit de hand van zijn slachtoffer die inmiddels verstijfd is. De enige oplossing is de vingers één voor één te breken... spoiler

Typische Hitchcock-humor is te vinden in de scenes met de rechercheur. De arme man is het slachtoffer van nieuwe culinaire probeersels van zijn vrouw; het ene gerecht nog gruwelijker dan het andere. Varkenspoten, een groteske vissoep en aangebrande vogeltjes. Dit laatste als verwijzing naar zijn eerdere film The Birds misschien...?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

NETFLIX [Netflix Original] Roma
BIOSCOOP [Bioscoop] Spider-Man: Into the Spider-Verse
OSCARS [Oscars] Get Out
OSCARS [Oscars] Lady Bird

Updates

Reacties

Forum

The Favourite