FilmCentrum

Registreren

The Lost Weekend

The Lost Weekend
Waardering: 3.5 / 5
5 stemmen

Jaar: 1945
Regie:
Billy Wilder
Cast:
Ray Milland
Jane Wyman
Phillip Terry
Genre: Drama / film-noir
Lengte: 101 minuten
Première: 5 July 2018 (re-release)
IMDb: 7.9 (37.407 stemmen)
Kijkwijzer: Geschikt voor alle leeftijden
Ray Milland speelt de rol van zijn leven als Don Birnam, een schrijver uit New York die worstelt met een jarenlang alcoholisme en writer's block. Wilder verfilmde het gelijknamige boek uit 1944 van Charles Jackson. In het boek is het hoofdpersonage een latente homoseksueel. Wilder en co-scenarist Charles Brackett zagen zich onder druk van de censuur van de Hays Office gedwongen dat element in de film te schrappen, maar zijn alcoholverslaving bleef een punt van zorg voor de censors.

Reacties (1)

EdwinBeek
Monday 8 July 2013 om 20:42
Waardering: 3.5 / 5

Ik blijf onder de indruk van regisseur Billy Wilder. Hij heeft een aantal indrukwekkende en zeer uiteenlopende films gemaakt in zijn loopbaan.

"The Lost Weekend" is nog altijd een zeer degelijke film, maar moet toch wel in de schaduw staan van bijv. "Sunset Boulevard" of "Double Indemnity." Het zit 'm voornamelijk in wat gedateerde elementen, zoals special-effects, zeer aanwezige soundtrack van Miklos Rozsa (bekend van Ben-Hur) en een verouderde kijk op afkick-klinieken. Ook de rolbezetting is niet perfect op alle vlakken.

Maar ALS je daar doorheen kan kijken blijft er een sterk scenario over. Want de gevolgen van alcoholisme zijn van alle tijden en wat dat betreft heeft de film nog altijd impact. Oscar-winnende performance van Ray Milland. Terecht.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Fly Me to the Moon