FilmCentrum

Registreren

Mutiny on the Bounty

Mutiny on the Bounty
Waardering: 4 / 5
1 stem

Jaar: 1935
Regie:
Frank Lloyd
Cast:
Charles Laughton
Clark Gable
Franchot Tone
Genre: Avontuur / drama / geschiedenis
Lengte: 132 minuten
IMDb: 7.7 (22.866 stemmen)

Reacties (1)

EdwinBeek
zaterdag 9 mei 2015 om 11:46
Waardering: 4 / 5

Ik heb een groot zwak voor het muiterij-verhaal van de Bounty en eveneens een groot zwak voor het oude Hollywood. Bof ik even met deze "Mutiny on the Bounty" uit 1935! Ik kijk 'm graag.

Lekker ouderwets vermaak. Nee, veel nuances hadden personages nog niet in deze prille beginjaren. Laughton's Captain Bligh is hier slechts een grote tiran die je het liefst dwars door je TV naar buiten zou willen trekken. Hij is grotesk en daardoor ontzettend entertaining. Clark Gable is in die jaren de ideale 'leading man.' Zijn energie spat van het scherm. Ook de bijrollen worden gespeeld door karakteristieke koppen.

Special-effects zijn nog altijd degelijk. Geen schaalmodellen van boten in een badkuip of papier-maché bergen die door moeten gaan voor Tahiti. Nee, échte boten varen langs het échte Tahiti met échte inwoners van Tahiti. Het maakt de film zoveel jonger. Wat de film nog jonger maakt is het moordende tempo. De montage heeft de wind in de zeilen zogezegd...

Wat nog het meest gedateerd is zijn de relaties die ontstaan tussen de bemanning en de Tahiti-dames (die blijkbaar aan de bomen groeiden, want navels zijn netjes afgeplakt. Ach ja, die censuur). Maar ook deze liefdes blijven redelijk ver van de melodramatische standaard van die tijd.

Ik snap dat veel mensen hier weinig meer mee hebben maar het is tot nu toe mijn favoriete jaren '30 film.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story
OSCARS [Oscars] The Power of the Dog
OSCARS [Oscars] Licorice Pizza

Updates

Reacties

Forum

Bullet Train