FilmCentrum

Registreren

Harry Potter and the Philosopher's Stone

Harry Potter and the Philosopher's Stone
Waardering: 3,5 / 5
19 stemmen

Alternatief: Harry Potter en de Steen Der Wijzen
Harry Potter and the Sorcerer's Stone
Jaar: 2001
Regie:
Chris Columbus
Cast:
Daniel Radcliffe
Rupert Grint
Richard Harris
Genre: Avontuur / familie / fantasie
Lengte: 152 minuten
Première: 22 november 2001
25 november 2021 (re-release)
IMDb: 7.6 (772.602 stemmen)
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 6 jaar Geweld Angst
De jonge Harry Potter woont na de dood van zijn ouders bij z'n oom en tante, waar hij slecht behandeld wordt. Op een dag krijgt hij te horen dat zijn ouders tovenaars waren en dat hij uitgenodigd is om te gaan studeren aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus.

Trailer

Reacties (3)

Robert
zondag 20 februari 2011 om 12:10
Waardering: 4,5 / 5

Deel één blijft wat mij betreft het beste deel uit de reeks. Er wordt hier tenminste overal de tijd voor genomen, waar in de volgende delen (vooral in deel 3 en 5) veel dingen nogal eens afgeraffeld werden. De sfeer van deze film is geweldig, vooral ook dankzij de goeie soundtrack van John Williams.

Ramon
maandag 11 juli 2011 om 12:14
Waardering: 3 / 5

Ik vind dit persoonlijk juist één van de slechtste films van de reeks; het is allemaal erg rommelig, er was nog geen duidelijke visie van de richting waar men heen wilde. De visuele effecten zijn ook voor die tijd niet wat je mag verwachten, en het verhaal is niet echt boeiend genoeg.

De opzet van de wereld is daarentegen wel geslaagd, en het feit dat de makers hier een hele mythologie moesten introduceren maakt het iets minder kwalijk dat er voor een verhaal minder ruimte was.

Hagar
zaterdag 5 december 2015 om 12:29
Waardering: 4 / 5

Ik ben indertijd door deze film verliefd geworden op de Potter reeks.
Die liefde is wat weggeebt doordat ik niet goed meer tegen de kindacteurtjes kan, en de special effects erbarmelijk verouderd zijn.
Dat gezegd hebbende, het is ongelofelijk hoe goed het ritme van de film in elkaar steekt. Iedere scene bevat informatie voor de climax van deze film, of hints naar latere delen, maar is daarnaast ook nog eens vermakelijk. Ook weten ze goed te verbergen dat je informatie krijgt.
Wat ik nog altijd top vind aan deze film, en waar het later mijns inziens op onderuit gaat (ja, ik weet dat ik redelijk alleen sta in deze mening) is het magische sfeertje dat hier ongeevenaard is. Ja, het zijn veelal goedkope en veelgebruikte trucs, maar het werkt. De schuin omhoog kijkende camera's, het van onder verlichtte acteurtje als hij voor het eerst een toverstok vast heeft...
Maar wat het helemaal afmaakt zijn de buitensporige personages, die verrassend ingetogen acteren! De acteurs gaan later in de reeks helaas minder subtiel te werk. Kijk vooral naar het kleine personage van Argus Filch, die hier zachtjes moppert, en subtiel dingetjes laat zien "....ooooh, we are in trouble now, aren't we?...." terwijl hij later in de reeks van de kleinste dingetjes uit zijn dak gaat.
Maar hier is het genieten van met name Richard Harris, Alan Rickman, Maggie Smith en Robbie Coltrane.
Zelf vind ik ook het personage van Hermione hier amusant, zij het slecht geacteerd.
Wel leuk dat Ron, later in de reeks veruit de slechtste acteur, hier nog het meest overtuigt van het drietal.
Wat mij betreft nog altijd 1 van de betere in de reeks, slechts overtroffen door deel 2, die naast het magische ook het duistere beter uit de verf doet komen.
Daarna is het bergafwaarts, helaas....
En jahaaaa, ik weet dat ik de enige ben die dat vindt! Blij

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Poor Things
AWARDS [Awards] Anatomy of a Fall
AWARDS [Awards] Maestro
AWARDS [Awards] Killers of the Flower Moon

Updates

Reacties

Forum