FilmCentrum

Registreren

Dawn of the Planet of the Apes

Dawn of the Planet of the Apes
Waardering: 4 / 5
17 stemmen

Jaar: 2014
Regie:
Matt Reeves
Cast:
Andy Serkis
Jason Clarke
Gary Oldman
Genre: Actie / drama / sciencefiction
Lengte: 130 minuten
Première: 17 juli 2014
IMDb: 7.6 (441.150 stemmen)
Distributeur: Warner Bros
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld
De steeds groter wordende groep genetisch geëvolueerde mensapen, aangevoerd door Caesar, wordt bedreigd door de overlevenden van een dodelijk virus. Dit virus roeide tien jaar eerder vrijwel de gehele wereldbevolking uit. Na een kort en wankel vredesbestand barst de strijd los. Wie wordt de dominante soort op aarde?

Trailer

Reacties (5)

Walter
dinsdag 29 juli 2014 om 09:20
Waardering: 4 / 5

een frustrerende film, waarschijnlijk omdat-ie de werkelijkheid zo goed benadert. spoiler ondanks de goede bedoelingen van enkelen, escaleert een situatie door toedoen van een aantal geestelijk verminkte figuren. en de massa volgt. spoiler

het spectakel is fantastisch, de animaties zijn om van te smullen en de twee opperapen, Caesar en Koba, zijn mooie karakters. een groot minpunt is spoiler dat de film toewerkt naar het begin van de grote oorlog tussen mens en aap. het is een voorafje. weliswaar een heerlijk voorafje dat reikhalzend doet uitzien naar het hoofdgerecht, maar toch een voorafje. spoiler

EdwinBeek
zondag 3 augustus 2014 om 20:36
Waardering: 4 / 5

Een deel 2 moet altijd meer episch en grimmiger, zo lijkt de gouden regel in Hollywood. The Godfather, Pirates of the Carribean, Indiana Jones en nu dus ook deze "Dawn of the Planet of the Apes."

En dat pakt hier goed uit al is de luchtigheid uit deel 1 het kind van de rekening. Maar daar krijgen we een verhaal voor terug dat schuurt en z'n publiek doet nadenken.

Deel 1 had z'n waarde bewezen en het budget voor dit vervolg is zowat verdubbeld en dat is nergens zo goed te zien als in de CGI. De illusie van de apen is voor mij compleet. De grimassen en lichaamstaal van met name Koba zijn zéér gedurfd en met vlagen zelfs eng om naar te kijken. Deze creatie van stop-motion-techniek en animatie gaat één van de betere acteerprestaties van dit jaar worden.

De gebarentaal tussen de apen heeft men naar een volgend level getild en de conversaties bevatten nu méér gecompliceerde woorden en zinnen dan voorheen. Het zorgde soms voor een onbedoelde lach bij het publiek, waaruit blijkt dat de makers zich hebben gewaagt aan een gimmick die lastig in evenwicht te houden is. Voor mij werkte het.

De film mikt sowieso meer op emotie dan actie en dat viel niet bij iedereen in goede aarde merkte ik in de zaal. Mij hoor je niet klagen en ben benieuwd hoe de reeks zich verder ontwikkeld.

Nohands
maandag 4 augustus 2014 om 10:55
Waardering: 4 / 5

Prima hierboven beschreven door Edwin. Ik heb genoten van deze film in de bioscoop, er zitten veel dingen in de film waar men over na kan denken.
Ben zeker benieuwd naar het derde deel, hoe de apen zich verder gaan evalueren, zoals kleding dragen enz net als de oude planet of the apes films, die nog steeds supergaaf zijn trouwens en je ook gezien moet hebben voordat je deze films gaat bekijken!!

Hagar
maandag 22 september 2014 om 19:13
Waardering: 3,5 / 5

Rise of the Planet of the Apes was voor mij een totale verrassing. De originele franchise deed me niets, maar onverwacht kwam deze film aan bij me, en deed me heel veel. Vooral de evolutie van Ceasar, het langzame besef dat hij anders is, en dat het nooit beter zal worden zolang hij er zelf niet voor zorgt, dat alles werd perfect geacteerd in beeld gebracht, en ik vond het fascinerend.
Deel 2 zet dit gelukkig voort. Wat ik jammer vind, is dat Ceasar nu als een oude man aanvoelt. De oude, maar wijze lijder. Het ontneemt hem de mogelijkheid verder te evolueren.
Maar het bevestigt in hem het gevoel van bewondering dat deel 1 zo netjes introduceerde. Ceasar is bijna te vergelijken met Maximus uit Gladiator: een ervaren en geliefde generaal.

De evolutie die het personage daarom hier mist is dit keer te vinden in zijn volk, en met name zijn zoon. Zijn zoon ondergaat als totale onbekende met mensen alle facetten die de kennismaking met dit nieuwe ras met zich mee kan brengen. Nieuwsgierigheid, fascinatie, angst, woede, haat en uiteindelijk begrip. Dat je deze hele evolutie in 1 film kwijt kan, is op zich ook al een prestatie.

Het klinkt waarschijnlijk alsof ik deze film erg hoog heb zitten, en hoewel dat zo is, kan ik niet zeggen dat de film foutloos is. Deel 1 was dat, ondanks mijn bewondering ervoor, ook niet.
Wel leuk dat de fouten uit deel 1 dit keer volledig voorkomen worden. Er worden gloednieuwe fouten gemaakt, om met Jurassic Parks Ian Malcolm te spreken.

De special effects in deze film zijn weergaloos, beter dan in deel 1. Zelf had ik wat moeite met de zoon van Ceasar. Ik denk dat de makers hebben geprobeerd hem iets unieks te geven, maar daardoor ziet hij er soms een beetje raar, bijna ongemakkelijk uit.
Ceasar is weer fantastisch, en diens vriend en rivaal Koba eveneens.
De dynamiek tussen deze 2 personages, waar in deel 1 al de voorzet voor werd gegeven, wordt hier feilloos voortgezet en verbeterd.
De menselijke personages zijn op hun plek, maar zijn nergens uitermate bijzonder. Eigenlijk net als in deel 1 dus. Ik had meer gehoopt van Gary Oldman, maar zijn rol nam gewoon niets bijzonders mee voor hem.

Dus wat doet deze film dan fout? Eigenlijk mist het verhaal de opbouw die deel 1 vlekkeloos had.
Omdat het een vervolg betreft, kom je niet onder het idee uit dat je het niet opnieuw hoeft op te bouwen, maar juist omdat ze dat niet doen valt op hoe goed deel 1 dat deed.
Ik had niet, zoals Walter, het idee dat dit een tussenfilm was. Wat mij betreft was dit een verhaal dat het verdiende verteld te worden, ongeacht wat ervoor of erna komt. Het is misschien de setup naar de totale oorlog tussen mens en aap, maar eigenlijk voelde dit al als de oorlog.
Echter, voor de grote climax komt, zijn er al vele scenes geweest die indrukwekkend waren. De derde akte doet niet veel om de eerdere momenten te overtreffen, met als resultaat dat de climax een klein beetje als een domper aanvoelt.
Ik had graag Ceasars intellect meer aan het werk willen zien, maar puntje bij paaltje is deze film gewoon iets minder intellectueel dan deel 1.
Wat niet wegneemt dat dit wederom een indrukwekkend staaltje actiefilm is, wat gelukkig niet een doorsnee actiefilm wordt.

Ramon
zondag 21 december 2014 om 21:51
Waardering: 4 / 5

Alweer een erg sterk deel in deze hernieuwde reeks. "Rise" had het voordeel dat de verwachtingen laag waren, terwijl "Dawn" nu plots aan de hoge eisen moest voldoen nadat de vorige film zo sterk bleek te zijn. Hier wordt grotendeels aan voldaan, met name doordat het verhaal van Caesar realistisch en emotioneel wordt uitgediept.

De fantastische cgi en het virtuele acteerwerk van Andy Serkis en Toby Kebbell als Caesar en Koba zijn de belangrijkste factoren voor dit succes, maar ook de eerste twee aktes slagen erin om een fascinerend verhaal voor te schotelen. Het laatste deel is wat mij betreft iets minder, maar lang niet genoeg om de pret echt te drukken.

Overigens, het prachtige lange shot waarbij een tank wordt overgenomen mag nog eens apart worden genoemd als een van de hoogtepunten van dit jaar!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Kung Fu Panda 4