FilmCentrum

Registreren

X-Men: Days of Future Past

X-Men: Days of Future Past
Waardering: 4 / 5
14 stemmen

Alternatief: X-Men: First Class 2
Jaar: 2014
Regie:
Bryan Singer
Cast:
Patrick Stewart
Ian Mckellen
Hugh Jackman
Genre: Actie / avontuur / fantasie
Lengte: 131 minuten
Première: 22 mei 2014
IMDb: 7.9 (710.203 stemmen)
Distributeur: Warner Bros
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Grof taalgebruik
De geliefde personages uit de originele films bundelen hun krachten met hun jongere zelf uit X-Men: First Class in een epische strijd om het verleden te veranderen, zodat onze toekomst gered kan worden.

Trailer

Reacties (11)

Hagar
donderdag 5 juni 2014 om 16:24
Waardering: 3,5 / 5

Hoewel actievol en spectaculair, het mist diepgang en is op zijn minst onoverzichtelijk.

Het verhaal springt, vooral in het begin, van de hak op de tak. Er zijn enkele scènes waar ik achteraf het nut niet meer van snap, of sterk het vermoeden heb dat het duidelijker en bondiger kon.
Ook vliegen de mutanten om de oren, meestal met slechts 1 doel in 1 scène, waarna ze even zo makkelijk weer aan de kant worden geschoven (Als Quicksilver de rest van de film was gebleven, waren alle problemen een stuk makkelijker opgelost geweest… Waarom gebeurde dat eigenlijk niet?…). Dit komt het overkoepelende verhaal niet ten goede.

De actiescenes zijn puik in orde en talrijk! Het terugzien van bekende gezichten deed me ook meer dan ik had verwacht. Loved it!
De Sentinels waar iedereen naar uitkeek vielen mij toch wat tegen, maar dat is slechts een klein minpuntje.

Waar ik echt moeite mee heb is hoe deze film tussen de rest past. Het antwoord is namelijk in mijn optiek "niet".
spoiler Hoe loopt de ongewijzigde tijdlijn? In de 70'er jaren verschijnen Sentinels? Waar waren die dan in X1, X2, en vooral in X3 toen Magneto Alcatraz binnenviel?!
Werden ze dan lange tijd achter gesloten deuren ontwikkeld? 30 / 40 jaar?! En dan meteen met de geavanceerde versies uit de toekomst op de proppen komen?!
Dat niet alleen, hoe men van X3 naar het toekomstbeeld van deze film zou komen wordt niet uitgelegd. Xavier was dood, Magneto zijn krachten kwijt. Hierover wordt geen woord vuilgemaakt in deze film.
spoiler


Een laatste minpuntje is dat de film niet voor leken in het X-universum is weggelegd. Er wordt slechts weinig uitgelegd, de makers gingen er duidelijk van uit dat je alle voorgaande films hebt gezien. Hoeft geen minpunt te zijn, maar in mijn optiek creëert dat soort uitleg-scenes wat broodnodige rust in een film als dit. De rustpuntjes missen wel een beetje.

Wel is, mede dankzij de welbekende muziek van Ottman, het oude X-Men gevoel een beetje terug. De film slaat qua gevoel een mooie brug tussen de oude films en First Class.

Laat mijn negatieve punten je niet afleiden van het feit dat je, als de X-Men films uit het verleden hebt kunnen waarderen, je ook van deze zult smullen! Het is niet mijn favoriete X-Men film, maar hij komt in de buurt!

TomMDP
zaterdag 7 juni 2014 om 20:29
Waardering: 4 / 5

spoiler wie zegt dat x1, 2 & 3 volledig in de gewijzigde tijdlijn zat? spoiler ^^

Hagar
zondag 8 juni 2014 om 00:11
Waardering: 3,5 / 5

spoiler Niemand, ik vroeg hoe ze in de ONgewijzigde tijdlijn pasten. spoiler

TomMDP
zondag 8 juni 2014 om 16:36
Waardering: 4 / 5

spoiler De terugkeer van Xavier werd trouwens al gehint in X-3 (hersendood lichaam in de film + after credits scene) spoiler

Ramon
zondag 8 juni 2014 om 21:25
Waardering: 4 / 5

Eindelijk weer een superheldenfilm die van begin tot eind uiterst vermakelijk is. Ik heb me geen moment verveeld bij dit nieuwste deel in de franchise, die wat mij betreft na X2 op de tweede plaats komt te staan in de ranglijst.

First Class leerde ons erg interessante alternatieven kennen voor de personages die we zo goed hebben leren kennen, en de keuze om de oude en jonge versies samen te brengen pakt bijzonder goed uit. Het probleem dat middels het tijdreizen opgelost dient te worden is wellicht wat simpel en naïef, maar wel doeltreffend.

Waar dit deel in uitblinkt is voor mij het legio aan interessante personages en de vele, sterk uitgevoerde actiescènes. Quicksilver zorgt voor de beste scène in de film en het heeft me nergens gestoord dat hij verder niet meer terugkomt in het verhaal, ook al zou hij alles een stuk makkelijk maken. Het Jerom-effect.

De afgelopen jaren hebben we een ware explosie aan films in dit genre gezien, die bijna altijd weer eindigen in een orgie van cgi waarin alles en iedereen met elkaar moet vechten. First Class had daar al wat minder last van, maar ik was aangenaam verrast dat dit verhaal een veel interessantere derde akte heeft.

In het script wordt wel wat makkelijk rondom enkele grote hobbels genavigeerd, en diverse openstaande plotpunten uit de vorige delen blijven onbeantwoord. Dit komt deels doordat Singer met name The Wolverine simpelweg wilde negeren, maar maar de purist zal hier wellicht ontevreden over zijn. Deze franchise is voor mij echter het voorbeeld geworden van een reeks die continuïteit niet echt belangrijk vindt, waardoor dit me niet echt heeft gestoord.

Uiteindelijk ben ik erg blij dat ik ervoor heb gekozen om dit uitstekend stuk entertainment in de bioscoop te zien. 3D voegde weinig toe, maar verder is dit een fijne actiefilm met een interessant verhaal.

Hagar
maandag 9 juni 2014 om 21:14
Waardering: 3,5 / 5

spoiler @TomMDP:
Zeker, maar hoe je van een anoniem lichaam uit X3 gaat naar iemand met exact hetzelfde gezicht, en exact dezelfde hancicap (hoewel deze film hint naar de mogelijkheid dat Xaviers krachten sterker worden als zijn benen niet werken, dus de creatieveling kan ook hier wel wat op bedenken... Knipoog ) is iets waar ze me best wat meer over hadden mogen vertellen!
spoiler

@Ramon: Dat moge benadrukt worden, ja: de derde akte van de film werd nog even interessant, ook iets dat ze mijns inziens van X2 hebben geleerd!

Ramon
dinsdag 10 juni 2014 om 08:52
Waardering: 4 / 5

@Hagar: spoiler Een grappige - niet al te serieuze - oplossing die in een podcast geopperd werd is dat Xavier iedereen altijd laat denken dat hij er weer zoals vanouds uit ziet, voor het vertrouwde gevoel Knipoog spoiler

TomMDP
dinsdag 10 juni 2014 om 10:18
Waardering: 4 / 5

Toch wel jammer dat de 3e akte zich niet afspeelde op een hoog gebouw terwijl de slechterik iets in de lucht wil afvuren/de stad wil vernietigen. Nu kregen we een finale die emotioneel onderbouwd was en waar je als kijker volledig in geïnteresseerd in bent.

Taluma
woensdag 11 juni 2014 om 15:36
Waardering: 4,5 / 5

Heerlijke superheldenfilm en wat zijn Michael Fassbender & James McAvoy goed op elkaar ingespeeld.

Hagar
maandag 23 juni 2014 om 20:00
Waardering: 3,5 / 5

Een tweede kijkbeurt was plezieriger. Misschien toch iets te kritisch geweest hierboven, hoewel alle punten wel kloppen, zijn ze minder storend dan ik dacht.

Nohands
vrijdag 27 juni 2014 om 14:50
Waardering: 5 / 5

Wat een fantastische film weer zeg, ik heb zitten geniet van de eye candy en de personages!!

De effecten zijn zo mooi gedaan, echt mijn petje af voor de mensen die dit zo mooi kunnen maken.

Verhaal, tja anders dan je gewend bent maar toch wel gaaf gedaan en bedacht!!

Ik heb er van genoten in ieder geval in de bioscoop!!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Everything Everywhere All at Once
OSCARS [Oscars] Elvis
OSCARS [Oscars] All Quiet on the Western Front
OSCARS [Oscars] Triangle of Sadness

Updates

Reacties

Forum

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem