FilmCentrum

Registreren

The Butler

The Butler
Waardering: 3,5 / 5
7 stemmen

Jaar: 2013
Regie:
Lee Daniels
Cast:
Forest Whitaker
Oprah Winfrey
David Oyelowo
Genre: Biografie / drama / geschiedenis
Lengte: 132 minuten
Première: 5 december 2013
IMDb: 7.2 (115.469 stemmen)
Distributeur: E1 Entertainment Benelux
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik
De Afro-Amerikaanse Cecil Gaines is nog een jonge man wanneer hij begint aan zijn nieuwe baan als butler in het Witte Huis, waar hij uiteindelijk ruim drie decennia lang voor diverse presidenten zal werken.

Trailer

Reacties (1)

Walter
vrijdag 6 december 2013 om 11:32
Waardering: 3,5 / 5

racisme is iets wat ik niet kán begrijpen. hoe ik ook mijn best doe: ik kan er niet bij met mijn verstand. wat afgrijselijk dat zwarte mensen door witte mensen zo lang als huisdieren zijn gebruikt.

natuurlijk wist ik voor ik The Butler zag iets van katoenplantages, Rosa Parks, dr. Martin Luther King jr., Malcolm X, de Black Panthers en de Ku Klux Klan en de rassenstrijd die de vorige eeuw in Amerika gaande was in het algemeen, maar wat ik me pas in de bioscoop realiseerde was dat de ongelijkheid tussen blank en zwart zo normaal, zo alledaags was én dat de voor de zwarte Amerikanen gunstige ontwikkelingen niet heel lang geleden hebben plaatsgevonden. in die zin is The Butler een goede film: bleue types zoals ik worden hiervan bewust gemaakt.

minder aan The Butler is dat het verhaal nogal een hapsnapkarakter heeft. de filmmakers hebben te weinig keuzes gemaakt en teveel scenes geschoten die niets toevoegen aan de rode draad die door de film loopt (Cecil Gaines (een geniaal acterende Forrest Whitaker) verzet zich niet tegen het systeem, maar zijn zoon, Louis (David Oyelowo, die er met snor hilarisch uitziet) wel en dat zorgt voor spanningen). een hoop scenes lijken alleen te zijn geschoten om duidelijk te maken dat we naar een waargebeurd verhaal kijken. jammer.

wel weer aardig - maar misschien leidt het stiekem toch een beetje af - is de enorme trits beroemdheden die een rol/rolletje in de film heeft. in plaats dat je je laat meevoeren door het verhaal denk je: is dat nou Mariah Carey? of: wat een normaal hoofd heeft Lenny Kravitz eigenlijk zonder neusring, stoppelbaard, zonnebril en ontploft haar! of: heeeee Alan Rickman! zet-ie nou ook als Ronald Reagan zijn Alan Rickman-stemmetje op? ja hoor! hij doet gewoon weer zijn Alan Rickman-stemmetje! enzovoorts.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Godzilla x Kong: The New Empire