FilmCentrum

Registreren

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Waardering: 3,5 / 5
18 stemmen

Alternatief: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
Jaar: 2004
Regie:
Alfonso Cuarón
Cast:
Daniel Radcliffe
Emma Watson
Rupert Grint
Genre: Avontuur / familie / fantasie
Lengte: 141 minuten
Première: 2 juni 2004
IMDb: 7.9 (629.749 stemmen)
Empire 500: #471
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 9 jaar Angst

Reacties (3)

Ramon
maandag 11 juli 2011 om 12:15
Waardering: 4 / 5

Ik denk dat dit nog altijd mijn favoriete film uit de reeks is, vooral door de fantastische sfeer. Aan de ene kant is het een enorme stijlbreuk met de vorige twee films, maar gezien het positieve effect kan ik dat door de vingers zien.

Hagar
maandag 11 juli 2011 om 12:55
Waardering: 2,5 / 5

Ik vind dit de slechtste uit de reeks, omdat het knippen van info uit het boek heeft geleid tot gaten in het verhaal. Daarnaast was ik gewoon fan van de sfeer uit delen 1 en 2, en deze stijlbreuk was genoeg om deze toch maar liever over te slaan... Knipoog

Overigens moet ik wel bekennen dat deze film tenminste nog wel echt spannend is, iets dat de latere films om de een of andere reden minder hebben voor mij.

Hagar
dinsdag 22 december 2015 om 14:07
Waardering: 2,5 / 5

Deze film viel me mee. Ik herinnerde me hem als een de slechtste Potter film. Ik zie nog steeds in waarom, maar waarschijnlijk omdat ik het boek al een poosje niet meer gelezen heb, was het allemaal minder storend.
Neemt niet weg dat door het vele knippen in het plot er gigantische gaten zijn ontstaan, die wellicht de gemiddelde kijker niet eens opvallen, tenzij je vragen gaat stellen. Zoals spoiler “Hoe wist Lupin hoe de kaart werkte?” “Waarom wordt Pettigrew Wormtail genoemd, dezelfde naam als op de kaart?” spoiler. Misschien dat zelfs na het stellen van die vragen een slimme kijker de missende stukjes kan plaatsen, maar ik betwijfel het.
Ik vind het hoegenaamd jammer dat er spoiler zoveel van het verleden van Potters ouders spoileris geknipt. Het is veruit het meest interessante dat het verhaal te bieden had.

Over het geheel genomen ben ik het gewoon oneens met de keuzes over waar de nadrukken moeten liggen. Regisseur Cuaron wilde graag dat de kinderen hun rol 'eigen' maakten, en schafte dus het fulltime dragen van uniforms af. De uniforms die je ziet worden op eigen wijze gedragen. Maar het maakt de film rommelig, maar vooral ook inconsistent met de vorige films.
Ook lange sfeershots van Hogwarts en de grond eromheen nemen de tijd in van dingen waar ik graag andere momenten had gehad waar de tijd voor genomen werd.
Dumbledore is opnieuw gecast, en niet naar mijn tevredenheid. Gambon heeft niet veel kansen om zich te bewijzen hier, wat maakt dat hij me hier ook nog niet heel erg irriteert. Dat is in toekomstige films wel anders.
Andere nieuwe casting is wel prima. Gary Oldman is een prima Sirius Black, en Lupin wordt uitstekend gespeeld door David Thewlis. Ik heb erg moeten wennen aan deze man, maar kan nu niemand anders meer in de rol zien. Tenslotte is Timothy Spalding perfect gecast.

Misschien is deze film wel het slechtst, omdat er zo weinig van het plot over is gebleven. Maar echt irriteren doet hij slechts in de pietluttige details. Ik ben benieuwd hoe film 6 zich overeind houdt hiernaast, aangezien die een soortgelijke structuur heeft als deze.
Oh: extra minpunten voor de acteerpogingen van Emma Watson…

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga