FilmCentrum

Registreren

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Indiana Jones and the Dial of Destiny
Waardering: 3,5 / 5
4 stemmen

Jaar: 2023
Regie:
James Mangold
Cast:
Harrison Ford
Phoebe Waller-Bridge
Antonio Banderas
Genre: Avontuur / actie
Lengte: 154 minuten
Première: 28 juni 2023
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Angst
Vele wetenschappers hebben in 1969 aan de Amerikaanse kant een nazistische achtergrond. Indiana Jones heeft zijn zinnen erop gezet om dergelijke naziactiviteiten en intenties aan het licht te brengen in hun zogenaamd wetenschappelijk werk voor de maanlanding. Hierin wordt Jones bijgestaan door zijn peetdochter Helena en zijn oude vriend Sallah.

Trailer

Reacties (6)

Tomhamoen
woensdag 12 juli 2023 om 09:56
Waardering: 4 / 5

Ga er maar aanstaan: Na 3 legendarische films en één mindere sequel (ik vond 'm best aardig) nog een nieuwe film maken. James Mangold is het gelukt. Ja, we moeten hem eea vergeven. Maar hij verdient zeker complimenten. Het is echt een nieuw avontuur, geheel in de stijl van de Spielberg (als ik niet beter wist, dan zou ik zeggen dat hij hem had gemaakt). Mangold heeft duidelijk goed gekeken naar zijn voorgangers, maar maakt ook duidelijk: dit is geen fanservice, dit is een nieuw avontuur in dezelfde stijl. En wat voor één.
Is dit een waardigere afsluiter dan deel 3? Nee. Is dit beter dan deel 4? Ondanks zijn gebreken zeker wel.

EdwinBeek
woensdag 12 juli 2023 om 11:17
Waardering: 3 / 5

Een film die probeert oude wonden te helen maar helaas weer nieuwe slaat. Vermaak voor iedereen en tegelijk voor niemand...

De originele trilogie was een typisch jaren '80 product en vaak gehuld in koloniale ontdekkings-sferen. Alles wat afweek van Brits of Amerikaans werd als exotisch of barbaars uitgebeeld. Zonder nuance en met stereotypen. En dat is de kern van het probleem: de originele 'geest' van Indiana Jones is zeer lastig om in deze moderne, correcte wereld levensvatbaar te houden. Dat men het alsnog probeert, creëert een film die vlees noch vis is. De hoeveelheid schrijvers is vaak al een teken aan de wand voor een doelloos en onevenwichtig script; ik telde er vier. Spielberg kon dan met visuele flair een mager verhaaltje nog naar een hoger niveau tillen. James Mangold niet.

Maar er zijn meer problemen. Jones wordt de gehele film voort geslagen (letterlijk) door zijn eigen petekind. Een creatie die niet puur voelt; een dame die haar mannetje staat maar zonder geweten doordendert en slechts archeologie is gaan studeren om schatten te veroveren voor eigen gewin. Het creëert een mooi contrast voor Indy, maar...wat te doen met de schurken die OOK voor eigen gewin werken? Er zijn maar weinig karakters voor de kijker om te supporten. Als déze onsympathieke dame het hoedje en zweep moet overnemen in de toekomst, vrees ik voor haar ziel wanneer ze ooit eens het deksel moet lichten van de Ark des Verbonds.
Traditiegetrouw zitten er weer grote namen achter kleine rollen; in deel 4 was dat John Hurt en hier is het Antonio Banderas die duimen draait. En de film voelt wéér tammer. Weinig uitgesproken horror in tempels, teveel brave achtervolgingen in auto's.

En toch... Dat de film nog enigszins werkt is te danken aan de schare scenes waarin Ford even emotioneel mag uitpakken. En daarbij reken ik graag de plotsespoiler laatste scene mee, spoiler die voor mij doel trof. Maar alsjeblieft, laat de bekende hoed nu voor altijd aan de waslijn hangen.

"Indiana Jones belongs in a museum."

Ramon
woensdag 12 juli 2023 om 14:02
Waardering: 3,5 / 5

Ik zit een beetje tussen Tom en Edwin in. Heel vermakelijk, maar ook te uitgerekt en je moet absoluut niet nadenken over de plot. Helena is soms een fijne toevoeging, maar werkte voor mij ook net niet helemaal. Ford is wel lekker op dreef en ik vond de de-aged versie er goed uitzien, hadden ze echter ook maar wat met zijn stem gedaan. Mads Mikkelsen is volledig op zijn plaats.

Waar de laatste akte heen gaat is enerzijds voorspelbaar, maar toch zat er ook een geinige kleine twist in die ik niet zag aankomen. Het einde werkte voor mij dan weer niet echt; spoiler Marion is buiten beeld boos en dat is opeens allemaal weer goed? spoiler

Samengevat: heeft niet de touch van de originele trilogie, maar is wel gewoon een fijne aanrader om in de bioscoop te zien.

Tomhamoen
woensdag 12 juli 2023 om 18:29
Waardering: 4 / 5

@ramon: Het einde vond ik maar lastig. spoiler Zat het Indy al die tijd dwars dat hij was gescheiden door Mutt's dood? spoiler. Wat dat betreft had ik het beter gevonden als hij spoiler zoals zijn wens was, bij Achimedes was gebleven. Nu is er tóch nog ruimte voor een nieuw avontuur spoiler.
Wat dan weer wel goed was, was spoiler dat bij het wakker worden vrij direct duidelijk was dat hij het niet had gedroomd en nog één keer Sallah, Marion en Indy samen spoiler.

Hagar
dinsdag 1 augustus 2023 om 16:22
Waardering: 3,5 / 5

De openings scene met de de-aged Ford als een jonge Indy vind ik veruit het meest geslaagde aan de hele film. Het is een spannende, goed geregisseerde scene die absoluut doet denken aan vroeger tijden (hoewel Ramon absoluut gelijk heeft over Ford's te oude stem!).

Daarna... de leeftijd van Ford doet zich wel heel erg voelen. Er is ontzettend weinig fysiek spectakel hierna, en.... tja, dat is toch wel een beetje deel van de Indiana Jones ervaring. Zelfs deel 4 had dit nog. En dat zal ongetwijfeld een stuntman geweest zijn, Ford was toen ook al op leeftijd, maar in elk geval was het er nog.

Ik vond het begin van de film, in het New York van 1969, ongemakkelijk. Dit zal de bedoeling geweest zijn. Maar alles wat de Indy films Indy films maken was verdwenen. De romantiek van zelfs de oude universiteit waar hij werkte is volledig weg. Indy is, terecht, depri, en dat werd ik er ook van.

Als de film eenmaak weer de verre locaties opzoekt, komt een groot deel van de charme terug. Vanaf dit moment heb ik simpelweg kunnen genieten van de film, die verre van perfect is, maar absoluut de moeite van het zien waard.
De grootste zonde die ik de film kan meegeven is dat ik een paar scenes miste die zich echt onmiddelijk in je geheugen kerven. Unieke, iconische scenes. Het is een fijne avonturenfilm, en waarschijnlijk het beste wat er te behalen viel met de bejaarde Ford. Het is ook een film die niet probeert de oude films na te doen (iets wat ik bij deel 4 wel af en toe het gevoel kreeg).

Laatste compliment nog even voor de casting. Mads Mikkelsen is een hele prima Indy-slechterik. Toby Jones lijkt geboren om in een Indy film te spelen. En ik vond Phoebe Waller-Bridge de aangename toevoeging die volgens mij precies bereikt wat de makers wilden bereiken. Geen Indy opvolger, maar een unieke en aangename metgezel in de reeks.

Ramon
donderdag 3 augustus 2023 om 14:15
Waardering: 3,5 / 5

@Hans: graag eens met je opmerking over Mads en Toby, voelden heel natuurlijk!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga