FilmCentrum

Registreren

Judgment at Nuremberg

Judgment at Nuremberg
Waardering: 4 / 5
5 stemmen

Alternatief: Judgement at Nuremberg
Oordeel te Neurenberg
Jaar: 1961
Regie:
Stanley Kramer
Cast:
Spencer Tracy
Burt Lancaster
Richard Widmark
Genre: Drama / geschiedenis
Lengte: 186 minuten
IMDb: 8.3 (76.725 stemmen)
IMDb Top 250: #135

Reacties (2)

EdwinBeek
zondag 28 december 2014 om 11:21
Waardering: 4 / 5

Neurenberg; de stad waar meerdere processen werden gehouden tegen vele kopstukken van het Naziregime. Men beperkt zich hier tot het 3e proces tegen Duitse rechters en juristen. De film probeert niet waarheidsgetrouw te zijn, maar is meer een opsomming van de vele vraagstukken die in dit historische proces aan het daglicht kwamen.

De film is wat vergeten. Hier en daar acteert men te groots naar mijn smaak, maar voor het merendeel is het uitstekend. Met belachelijk veel oude Hollywood-sterren erin zoals Marlene Dietrich, Spencer Tracy (prachtige rol), Burt Lancaster, Judy Garland, en Montgomery Clift. Een acteursfilm dus met goed scriptmateriaal als basis.

Om de aanklacht kracht bij te zetten gebruikt men écht archiefmateriaal uit de concentratiekampen dat afschuwelijk is. Wees gewaarschuwd. Vond het opmerkelijk voor een Hollywoodfilm uit die tijd. Ik vraag me af hoe dat bij het publiek binnenkwam in 1961, een kleine 18 jaar na de gebeurtenissen.

Klassieke maar nog steeds krachtige prent.

Ramon
donderdag 17 december 2015 om 17:57
Waardering: 4 / 5

Sterk drama rondom de processen tegen enkele rechters uit Nazi-Duitsland, wat vooral leunt op de fantastische acteurs. Ondanks de speeldeur van ruim drie uur verslapte mijn aandacht nergens, zeker een aanrader. Het gebruik van echte archiefbeelden uit de concentratiekampen is hard en confronterend, maar gepast.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story
OSCARS [Oscars] The Power of the Dog
OSCARS [Oscars] Licorice Pizza

Updates

Reacties

Forum

Bullet Train