FilmCentrum

Registreren

Dial M for Murder

Dial M for Murder
Waardering: 4 / 5
7 stemmen

Jaar: 1954
Regie:
Alfred Hitchcock
Cast:
Ray Milland
Grace Kelly
Robert Cummings
Genre: Misdaad / film-noir / thriller
Lengte: 105 minuten
IMDb: 8.2 (173.245 stemmen)
IMDb Top 250: #162

Reacties (1)

EdwinBeek
zondag 6 oktober 2013 om 01:25
Waardering: 4.5 / 5

Al in de jaren '50 draaide men 3D in de cinema's. Ook Hitchcock werd door de studio verplicht ermee aan de slag te gaan. Heb het resultaat nu eindelijk in 3D gezien dankzij de puike blu-ray release!

Hij koos voor de subtiele aanpak. In alle scenes kijk je IN het beeld i.p.v. dat dingen eruit komen (het ping-pong-effect), behalve op één moment:

spoiler de moord op het personage van Grace Kelly waar zij, verwikkeld in een worsteling met de moordenaar, smekend om hulp d'r hand uit het scherm steekt naar het publiek. spoiler Sterk effect...

Script is gebaseerd op een toneelstuk en waterdicht geschreven. Hitchcock weet weer zéér veel suspense op te roepen door een slimme truc; spoiler de moord wordt tussen chanteur en moordenaar uitvoerig gepland en besproken. De kijker weet dus exact wat er moet gebeuren. Alles wat tijdens de werkelijke moordpartij hiervan afwijkt, creeërt automatisch suspense. spoiler Slim.

We blijven bijna de hele film in het luxueuze appartement maar Hitchcock weet toch weer interessante shots af te leveren. Een handjevol exterieur-shots zijn duidelijk allemaal in de studio opgenomen en ogen werkelijk afschuwelijk. Een kleine smet op een bijna perfecte film.

Dikke Pluim voor de cast. Williams is de heerlijk britse detective en Milland speelt de valse echtgenoot met verve. Kelly is geloofwaardig en weer eens bloedmooi. In 3D nog wel...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story
OSCARS [Oscars] The Power of the Dog
OSCARS [Oscars] Licorice Pizza

Updates

Reacties

Forum

Bullet Train