FilmCentrum

Registreren

Frankenstein

Frankenstein
Waardering: 3.5 / 5
7 stemmen

Jaar: 1931
Regie:
James Whale
Cast:
Colin Clive
Mae Clarke
John Boles
Genre: Horror / sciencefiction / thriller
Lengte: 71 minuten
IMDb: 7.8 (71.583 stemmen)

Reacties (1)

EdwinBeek
woensdag 4 november 2020 om 00:20
Waardering: 3.5 / 5

Het uiterlijk van het monster van Frankenstein is in het oorspronkelijke boek nooit beschreven. Als we nu aan het monster denken, zien we een groen monster voor ons met afgeplat hoofd en een breedgeschouderd lichaam. Kortom, het monster zoals hij verscheen in deze film uit 1931.

Deze productie heeft wat ouderdomskwalen (wat melodrama en toneel-fotografie), maar creëert voor het merendeel een geheel eigen wereld met sterke shots. Sets zijn gothisch en geïnspireerd op het toen populaire Duitse expressionisme en zorgen voor iconische beelden. Muren en voorwerpen zijn ontworpen zonder perspectief of logica te volgen en zijn prachtig uitgelicht in hoge contrasten. De sequentie van het monster dat in een hoge toren vol met elektrische gadgets tot leven komt door bliksem, is nog steeds indrukwekkend en duidelijk de inspiratie voor talloze cartoons, strips en andere films.

Boris Karloff als het monster is perfect. Hij is griezelig, maar speelt hem met onderliggende tragiek. Het monster heeft immers nooit gekozen voor het leven, maar is overgeleverd aan de gemaakte keuzes van zijn schepper. Karloff's bouw, bottenstructuur en lichaamstaal maken het monster tot een zeer overtuigende filmcreatie. De sequentie waarin het monster met een jong onschuldig meisje aan de waterkant speelt spoiler en waarbij hij het kind in zijn enthousiasme en onwetendheid doet verzuipen, spoiler is gewaagd en duidelijk ontstaan in pre-code Hollywood. Het maakt de film donker en tragisch en op deze momenten sterk.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story
OSCARS [Oscars] The Power of the Dog
OSCARS [Oscars] Licorice Pizza

Updates

Reacties

Forum

Bullet Train