FilmCentrum

Registreren

The Good Dinosaur

The Good Dinosaur
Waardering: 3 / 5
7 stemmen

Jaar: 2015
Regie:
Peter Sohn
Cast:
Jeffrey Wright
Frances McDormand
Maleah Nipay-Padilla
Genre: Animatie / avontuur / komedie
Lengte: 100 minuten
Première: 25 november 2015
IMDb: 6.8 (76.695 stemmen)
Distributeur: Walt Disney Studio Motion Pictures
Kijkwijzer: Afgeraden voor 6 jaar en jonger Geweld Angst
Wat als de meteoor die het leven op aarde voorgoed veranderde niet was ingeslagen? De enorme dinosaurussen zouden nooit zijn uitgestorven maar juist het meest intelligente ras op aarde zijn. Een dino genaamd Arlo sluit voor het eerst vriendschap met een mensenkind en noemt hem Spot. Samen gaan zij op een ontdekkingsreis door een wild en mysterieus landschap. De onzekere Arlo leert zijn angsten te overwinnen en ontdekt waar hij daadwerkelijk allemaal toe in staat is.

Trailer

Reacties (3)

Hagar
maandag 30 november 2015 om 11:12
Waardering: 3 / 5

Een middelmatige Pixar, waar ik me desondanks kostelijk mee vermaakt heb.

De goede punten:
Het verhaal is duidelijk en rechtlijnig.
Het character design van het hoofdpersoon is weliswaar wat buiten de stijl van de rest van de film, het is wel charmant, en ik vind dat de animators er leuke dingen mee gedaan hebben.
Het menselijke personage vind ik erg goed in zowel design als animatie.
Sommige bijpersonages zijn ook lekker buitensporig (ik noem met name de triceratops, maar ik kon zelf ook erg genieten van het design van de t-rex patriarch).
De achtergronden zijn weergaloos mooi! Het had stijlbreuk kunnen zijn met de personages, en eigenlijk is het dat ook, maar het had ook storend kunnen zijn, en dat is het niet!
De muziek van de film is bij vlagen ook erg mooi.

De slechte punten:
Ik heb in feite geen ding in deze film gezien dat ik niet eerder gezien heb.
Mij bekroop erg het gevoel dat ik keek naar een crossover van The Lion King met Jungle Book, vermomd als western, met een dinosaurus sausje eroverheen. Dat op zich klinkt misschien origineel, maar daar houden de originaliteiten op, wat ik van Pixar toch altijd jammer vind.
Ik heb logica al vroeg in de film uitgeschakeld, want dat is niet heel veel te vinden hier.
En eigenlijk voor elk aspect van de film valt te zeggen dat het een samenraapsel is.
Het verhaal gaf ik al aan, maar ook het character design gaat alle kanten op, en leunt de muziek op diverse stijlen.

Maar goed. Neemt niet weg dat het wel vermakelijk is, maar geen topper.

EdwinBeek
zaterdag 9 januari 2016 om 16:18
Waardering: 2.5 / 5

Zo sterk als "Inside Out" is, zo zwak vond ik deze "The Good Dinosaur."

Regisseur Bob Peterson werd verplicht zijn geesteskind over te laten aan regisseur Peter Sohn. Dat het roer nog één keer om moest binnen een jaar productietijd is te zien aan het eindresultaat. Een bijeenraapsel van "The Jungle Book", "The Lion King" en...John Ford?!

Wat gebeurd er als dino's NIET waren uitgestorven? Volgens Pixar-logica waren zij dan geëvolueerd tot...cowboys en boeren. Zij zouden wonen in stenen huisjes. De herbivoren hadden mais verbouwd en kippen gehouden. Waarom kippen? Voor een gekookt eitje elke ochtend? Lastig met vier van die olifantspoten. De carnivoren hielden grote kuddes bizons. En zij draafden trots met geheven hoofd over de steppes zoals John Wayne jaren later zou doen.

Misschien is dit mijn persoonlijke probleem, maar ondanks een leuk basisconcept vond ik het wereldje in de praktijk zeer gekunsteld uitgewerkt. Alle (willekeurige) ingrediënten lijken in een soort halfbakken logica te zijn geperst. Ik geloof deze wereld niet. Er zijn hiervoor ook geen artistieke kleur-keuzes of creatieve vormtaal verzonnen. Ik begreep dat men simpelweg de tijd niet meer had deze wereld visueel uit te denken en toen bleek een realistisch gerenderde wereld de enig haalbare optie. Wat weer botst met de zéér gestileerde personages. Dat zorgt in mijn ogen nooit voor een mooi totaalplaatje waarbij het character in zijn omgeving 'leeft.'

Nog wat meer gezever; het hoofdpersonage is een vervelende zeur waar ik geen sympathie voor voelde en letterlijk van de ene situatie in de andere 'valt.' Het ritme is onevenwichtig, de omgevingen weinig afwisselend en de moraal belegen. Sommige scenes lijken voor het kleinste grut bedoeld en de volgende minuut staat een psychotische Pterodactylus schattige, wollige beestjes door te slikken. Of worden de personages knetterstoned door het eten van twijfelachtige bessen.

Nee, dit voelde aan als een haastig en onevenwichtig werkje...

Ramon
zaterdag 5 maart 2016 om 12:44
Waardering: 3 / 5

Aan alles is te zien dat dit project halverwege in de problemen zat en dat men dit bij Pixar niet echt meer heeft weten te redden. Het verhaaltje heeft weinig om het lijf en prikkelt nergens, en bovendien is wat we zien niet erg origineel. Het voelt als een eerste draft voor een scenario waar de echte schrijvers nog mee aan de slag moeten gaan.

Ik ben wel positief over de animatie: de omgevingen zijn verbluffend mooi en de stijlbreuk met de simpelere dino's stoorde me niet. Ik had verwacht dat dat me uit de film zou halen, maar het werkte ergens juist wel.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Destroyer