FilmCentrum

Registreren

Ben-Hur

Ben-Hur
Waardering: 4 / 5
9 stemmen

Jaar: 1959
Regie:
William Wyler
Cast:
Charlton Heston
Jack Hawkins
Haya Harareet
Genre: Actie / avontuur / drama
Lengte: 212 minuten
IMDb: 8.1 (239.468 stemmen)
IMDb Top 250: #182
Empire 500: #491

Reacties (3)

Robert
woensdag 9 maart 2011 om 12:49
Waardering: 5 / 5

Wat een mooi gemaakte film voor die tijd. Echt een epische klassieker die je eens gezien moet hebben. Hij duurt dan wel meer dan drie uur, maar ik heb me geen minuut verveeld.

Ramon
zondag 9 december 2012 om 16:35
Waardering: 4,5 / 5

Helemaal mee eens, het epische druipt er vanaf. Wat daar nog eens aan bijdraagt is dat de film vol zit met spectaculaire visuele effecten, die in die tijd uiteraard veel lastiger waren om te vervaardigen dan met de cgi van nu.

EdwinBeek
zondag 14 juni 2015 om 13:16
Waardering: 5 / 5

Deze film word ik nooit zat. Mijn favoriete sandalenfilm. Ik kreeg hem voor het eerst te zien op de basisschool tijdens geschiedenis. Tenminste; 1/3 van de film. De TV van de juf paste horizontaal driemaal in het idiote breedbeeld-formaat van Ben-Hur.

Heb de film nu kunnen kijken op blu-ray in zijn originele, epische glorie. De zeegevechten hebben tegenwoordig wel iets te lijden onder het gebruik van blue screen en schaalmodellen, maar ondanks dat betrapte ik mezelf erop dat ik tóch wel werd meegesleept.

Visueel zit het sowieso altijd wel snor in het sandalen-genre. Het verschil zit 'm hier in de extreem goed uitgewerkte personages. De vriendschap tussen Hur en Messala en het verval daarvan zijn prachtig gespeeld en opgebouwd. Ook de bijrollen zijn sterk geschreven en gecast. Hugh Griffith als de Sheik Ilderim springt daar nog eens bovenuit. Heb het normaal niet zo op blanken die zwarten portretteren, maar hij maakt er iets bijzonders van; levendig spel gebracht met humor, vuur en sympathie.

Een goeie film doet je ook altijd al verheugen op de volgende scene. Die zijn hier talrijk voor mij; de arrestatie-scene in huize Hur, de roei-scenes (Ramming speed!), de vallei der Melaatsen en het ultieme hoogtepunt; de wagenrace in het circus. Vooral laatstgenoemde sequence bevat prachtige visuals, stunts en montage. spoiler En de ondergang van Messala is nog altijd pijnlijk om naar te kijken. spoiler

Voor mij een klassiek meesterwerk. Een zeer menselijke epic.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga