FilmCentrum

Registreren

The Public Enemy

The Public Enemy
Waardering: 3.5 / 5
1 stem

Jaar: 1931
Regie:
William A. Wellman
Cast:
James Cagney
Jean Harlow
Edward Woods
Genre: Actie / misdaad / drama
Lengte: 83 minuten
IMDb: 7.7 (14.147 stemmen)
Tom Powers en Matt Doyle zijn twee kruimeldieven die tijdens de drooglegging uitgroeien tot echte gangsters. Ze maken daarbij echter veel vijanden. Wanneer Doyle vermoord wordt, zint Powers op wraak.

Reacties (1)

EdwinBeek
maandag 9 juni 2014 om 12:33
Waardering: 3.5 / 5

Nu weet ik waar Scorsese de mosterd vandaan heeft gehaald voor z'n gangsterfilms.

Het is allemaal wat minder vlot en naturel als een "Goodfellas" of "Casino" maar deze "The Public Enemy" bevat absoluut interessant uitgewerkte scenes die Scorsese jaren later nog eens overdoet. De ene scene is zeer filmisch en de volgende helaas weer alsof men een toneelstuk aan het opnemen was. Maar Hollywood was sowieso nog aan het stoeien in de jaren '20 en '30 met een jong visueel medium.

Vergeleken met zijn generatiegenoten speelt Cagney vrij naturel en gebruikt visuele maniertjes om amicaal over te komen. Het zorgt voor een gangster met iets meer grijstinten dan je zou verwachten van vroegere films.

Deze film stamt uit de "pre-code" periode. Dus men kwam met veel zaken als geweld, bloot en taalgebruik makkelijker weg. Er zitten wat gewelddadige scenes in tegenover vrouwen waar je vandaag de dag je vraagtekens bij kan zetten. Ook het einde is vrij cru (en kwam bij mij aan als een mokerslag doordat het even niet in de lijn der verwachting viel) maar onderstreept wél dat spoiler misdaad niet loont spoiler; zelfs de onschendbare Hollywood-bazen namen toen blijkbaar hun verantwoordelijkheid in het nog losbandige Hollywood.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Destroyer