FilmCentrum

Registreren

Vertigo

Vertigo
Waardering: 4 / 5
8 stemmen

Jaar: 1958
Regie:
Alfred Hitchcock
Cast:
James Stewart
Kim Novak
Barbara Bel Geddes
Genre: Misdaad / mysterie / romantiek
Lengte: 128 minuten
Première: 3 februari 1959
IMDb: 8.4 (267.804 stemmen)
IMDb Top 250: #73
Empire 500: #40

Reacties (1)

Walter
maandag 13 juli 2015 om 13:33
Waardering: 4 / 5

van 'master of suspense' Hitchcock had ik eerder het vrij slaapverwekkende Rear window gezien. maar Vertigo zou écht tof zijn volgens enkele vrienden. ze hadden, gelukkig, gelijk.

Stewart speelt een agent die, nadat hij getuige is geweest van een ongelukkige dodelijke val van een collega, noodgedwongen met vervroegd pensioen gaat, vanwege hoogtevrees die zich manifesteert in vertigo (oftewel: draaierigheid). hij wordt ingehuurd door een vriend, die zich zorgen maakt om zijn vrouw, Kim Novak, die, volgens de vriend, met zelfmoordgedachten rondloopt. Stewart volgt Novak en komt tot bijzondere ontdekkingen die ik om het kijkplezier van jou, lezer, niet te bederven niet zal vermelden. wat ik wel nog meld, is dat de film vanaf de schaduwwerkzaamheden van Stewart serieus spannend is. heel knap gedaan. tot de laatste scène heeft Vertigo mij in zijn greep gehouden.

minpunten zijn er ook. de spoiler (sleutel) spoilerdroom die Stewart heeft, is ronduit kneuterig in beeld gebracht. niet in de laatste plaats vanwege de tekeningetjes die detoneren. een ander minpunt zijn de accenten van Stewart en Barbara Bel Geddes, die een vriendin van Stewart speelt (hoort dat bij de film of praten die mensen altijd zo)? een laatste minpunt is spoiler het vrij abrupte slot spoiler.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Log in via Facebook Log in via Facebook Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Get Out
OSCARS [Oscars] Lady Bird
BIOSCOOP [Bioscoop] Phantom Thread
OSCARS [Oscars] The Post

Updates

Reacties

Forum

Ocean's 8