FilmCentrum

Registreren

12 Years a Slave

12 Years a Slave
Waardering: 4 / 5
15 stemmen

Alternatief: Twelve Years a Slave
Jaar: 2013
Regie:
Steve McQueen
Cast:
Chiwetel Ejiofor
Michael Fassbender
Lupita Nyong'o
Genre: Biografie / drama / geschiedenis
Lengte: 133 minuten
Première: 20 februari 2014
IMDb: 8.1 (666.833 stemmen)
Distributeur: Independent Films
IMDb Top 250: #206
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik
Gebaseerd op de memoires van Solomon Northup zien we een vrije, zwarte man wordt ontvoerd en verkocht als slaaf. In zijn nieuwe leven wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid van een slaveneigenaar en onverwachte vriendelijkheid.

Trailer

Reacties (1)

EdwinBeek
zaterdag 15 maart 2014 om 18:24
Waardering: 3.5 / 5

Lastige film om te beoordelen. Verhalen als deze moeten verteld worden. Het citaat "Wie zijn geschiedenis niet kent is gedoemd hem te herhalen" dringt zich gelijk op. Slavernij is nog altijd aanwezig in onze tijd...

Een zéér interessant onderwerp dat gruwelijke en pakkende gebeurtenissen bevat. De film grijpt je op momenten bij de strot en je walgt. Maar alles wat tussen deze momenten zit vond ik wat 'droog' en 'saai' gebracht. Slechts feiten op een rij. Na de vlotte start kabbelen we 12 jaar van de ene nare gebeurtenis in de andere tot de voorspelbare ontknoping. Misschien te trouw gebleven aan een anekdotisch boek?

Ik miste opbouw en spanning in dat grote, grote tussenstuk. Ik voelde te weinig voor de personages en ze hielden me op een afstand waardoor Schindler's List-achtige emotie uit bleef. Slechts walging en afkeer.

Afijn, nu wat positiefs; goeie cast, die ondanks de weinig geïnspireerde dialoog en personages degelijk werk afleveren. Vooral Fassbender blijft een acteur om in de gaten te houden. Het olijke smoelwerk van Giamatti is bedrieglijk en hier perfecte casting. Zimmer levert een sterk aanwezige, snijdende score af. En McQueen weet in z'n film een handjevol gewaagde shots te monteren waarin hij z'n tijd durft te nemen.

Een belangrijke film? Ja. Een meesterwerk? Zie hierboven. Maar dat dit voor velen Oscarwaardig materiaal bleek te zijn is te begrijpen.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Judas and the Black Messiah
OSCARS [Oscars] Nomadland
OSCARS [Oscars] Minari
OSCARS [Oscars] Sound of Metal

Updates

Reacties

Forum

House of Gucci