FilmCentrum

Registreren

Sleeping Beauty

Sleeping Beauty
Waardering: 3.5 / 5
9 stemmen

Alternatief: Doornroosje
Jaar: 1959
Regie:
Clyde Geronimi
Cast:
Mary Costa
Bill Shirley
Eleanor Audley
Genre: Animatie / familie / fantasie
Lengte: 75 minuten
Première: 25 december 1959
IMDb: 7.2 (147.265 stemmen)

Reacties (1)

EdwinBeek
vrijdag 28 juni 2019 om 22:05
Waardering: 3.5 / 5

Visueel dik in orde. Disney’s meest gestileerde animatiefilm ooit. Op het ultrabrede Technirama-formaat is er alle ruimte voor rijk gedetailleerde achtergronden en breed uitgesmeerde animatie. De film bevat achtergronden en ragfijne clean-up op een niveau dat hierna nooit meer te zien is geweest.

Helaas is dit tevens de handicap van de film. De animatoren moesten zichzelf in het korset wringen die de stijl dicteert. Hier is geen ruimte voor losse, uitbundige animatie zoals eerder in de jaren ’40 vervaardigd werd. Elk frame moest hier beheerst vakmanschap uitstralen en daardoor voelt de film stijf, wat weer als gevolg heeft dat de film koud en afstandelijk overkomt. De 3 feeën zorgen nog voor de nodige warmte op het scherm. Doornroosje en de prins doen dat helaas niet… Malafide voelt zich nog het meest thuis in deze film met haar statig voorkomen. Animator Marc Davis maakt haar tot een slechterik die klasse uitstraalt.

Toch zit het verhaal redelijk in elkaar en is de muziek bij vlagen erg aangenaam om naar te luisteren, mede doordat de muziek in stereo werd opgenomen wat voor 1959 vrij uitzonderlijk was. Kortom, Disney ging op technisch vlak tot het uiterste. Er gaan zelfs verhalen dat er slechts 1 tekening per dag door animatoren vervaardigd werd. Noem het gestoord. Het resultaat is een film die de ogen aanspreekt, maar niet het hart. Voor de animatieliefhebber alsnog een feest, maar al met al voor de doorsnee kijker een mager resultaat voor een film die overduidelijk bloed, zweet en tranen heeft gekost.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story
OSCARS [Oscars] The Power of the Dog
OSCARS [Oscars] Licorice Pizza

Updates

Reacties

Forum

Nope