FilmCentrum

Registreren

The Imitation Game

The Imitation Game
Waardering: 4 / 5
15 stemmen

Jaar: 2014
Regie:
Morten Tyldum
Cast:
Benedict Cumberbatch
Keira Knightley
Matthew Goode
Genre: Biografie / drama / thriller
Lengte: 113 minuten
Première: 8 januari 2015
IMDb: 8.1 (528.631 stemmen)
Kijkwijzer: Afgeraden voor 12 jaar en jonger Geweld Grof taalgebruik
In de winter van 1952 werd Alan Turing door de autoriteiten opgepakt voor het toen strafbare feit homoseksualiteit, met een verschrikkelijke veroordeling tot gevolg. Wat echter bij niemand bekend was, was dat Turing enkele jaren daarvoor tijdens de oorlog in het diepste geheim leiding gaf aan een groep van knappe koppen. Hun opdracht was het kraken van de Enigma code die de Duitsers voor al hun communicatie gebruikten. De machine die Turing uitvond was niet alleen essentieel voor de beëindiging van de oorlog, ook was dit het prototype voor onze hedendaagse computer.

Trailer

Reacties (4)

valujet
dinsdag 13 januari 2015 om 18:05
Waardering: 3.5 / 5

Leuke film. Veel typische Hollywood formule-elementen maar ze doen hun werk.

Nohands
maandag 19 januari 2015 om 20:18
Waardering: 3 / 5

Aardige film, al veel films geweest over Enigma, maar vond dit uiteraard meer over de hoofdpersonage zijn privéleven gaan.

Benedict Cumberbatch speelt goed, maar nu ook weer niet Oscar waardig....

EdwinBeek
zondag 1 februari 2015 om 13:29
Waardering: 4 / 5

Na het wat lauwe Unbroken liep ik zo wéér een biopic in. Maar om te zien dat het ook goed kan uitpakken.

De man die code-systeem Enigma kon kraken in de 2e wereldoorlog en daarmee tegelijkertijd de grondlegger werd van die alles overheersende computer van vandaag de dag. Geschiedkundig en tegelijkertijd zéér actueel. En als extra verhaallijn is homoseksualiteit ook nog even meegepakt, wat het spoiler wrange einde spoiler oplevert.

Knappe koppen zijn op sociaal vlak vaak lang niet altijd net zo briljant en Alan Turing is daarin geen uitzondering. Het levert een intrigerend, triest en soms humoristisch portret op, perfect vertolkt door Benedict Cumberbatch. De rest van de cast is ok. Niets meer of minder. Hoewel de rol van Charles Dance wel erg simplistisch geschreven is...

Met een bescheiden score van Alexandre Desplat als muzikale omlijsting. Altijd fijn.

Hagar
vrijdag 6 februari 2015 om 23:12
Waardering: 3.5 / 5

Ik heb erg weinig ervaring met biopics, en ook het drama genre ligt me niet. Het is vooral daarom dat ik soms blij verrast wordt met dit soort films. Ik zie de verhaalstructuur niet, en weet niet wat me te wachten staat. In dit geval levert het een film op die nergens spannend is (ik zag hem ergens ebschreven als een spionagethriller, wat het dus duidelijk NIET is!) maar steeds interessant, met goede personages (inderdaad, Charles Dance komt er bekaait vanaf met zijn 1-dimensionale personage). Cumberbatch haalt eruit wat erin zit, zelfs Keira Knightley doet vergeten dat ik naar Keira Knightley zit te kijken, en alle andere acteurs zijn volledig op hun plek, al voegen ze niets bijzonders toe. Het verhaal is gewoon intrigerend, en het is knap hoe je met in feite slechts 3 key-periodes van iemands leven toch een relatief duidelijk beeld van hem als persoon kunt schetsen.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Green Book
OSCARS [Oscars] Bohemian Rhapsody
OSCARS [Oscars] A Star Is Born
NETFLIX [Netflix Original] Roma

Updates

Reacties

Forum

The Favourite