FilmCentrum

Registreren

Finding Dory

Finding Dory
Waardering: 3.5 / 5
9 stemmen

Alternatief: Finding Nemo 2
Jaar: 2016
Regie:
Andrew Stanton
Angus MacLane
Cast:
Ellen DeGeneres
Albert Brooks
Ed O'Neill
Genre: Animatie / avontuur / komedie
Lengte: 103 minuten
Première: 29 juni 2016
IMDb: 7.4 (151.588 stemmen)
Distributeur: Walt Disney Studio Motion Pictures
Kijkwijzer: Afgeraden voor 6 jaar en jonger Angst
Dory woont samen met Nemo en Marlin in het rif en op een dag herinnert Dory zich dat zij een familie heeft die misschien wel naar haar op zoek is. Het drietal gaat op een avontuurlijke reis door de oceaan en belandt zo bij het Zeeleven Instituut in Californië, een aquarium en revalidatiecentrum voor zeedieren. Tijdens de zoektocht naar haar ouders krijgt Dory de hulp van een aantal opvallende bewoners: Hank, een koppige octopus die ervan houdt het leven van het aquariumpersoneel zuur te maken, Bailey, een witte dolfijn die ervan overtuigd is dat zijn echolocatie-krachten niet meer werken, en Lot, een slechtziende walvishaai.

Trailer

Reacties (4)

Walter
woensdag 20 juli 2016 om 08:29
Waardering: 3.5 / 5

pluspunten: omdat de film draait om drie oude bekenden, Dory, Marlin en Nemo, en je daar als kijker toch een soort van relatie mee hebt (?) komen de emotionele scènes goed binnen. (dit is denk ik echt het grootste pluspunt van de film.) de makers hebben ook goed hun best gedaan op nieuwe idiote en tegelijk schattige typetjes, zoals spoiler de septopus spoilerHank. verder zit het met de humor wel snor. laat ik in dat verband vooral ook de bijdrage van Sigourney Weaver niet vergeten.

minpunten: het is, en dat was misschien te verwachten, meer van hetzelfde. spoiler zowat álle figuurtjes uit Finding Nemo komen nog eens voorbij spoiler, Nemo, Dory en Marlin halen naar mijn smaak iets te uitgebreid herinneringen op aan hun vorige avontuur en reismethoden worden eenvoudigweg gekopieerd spoiler (zowel de East Australian Current als het vervoer per vogel worden weer gebruikt, spoiler gaap). een ander groot minpunt is dat de makers de realiteit wat meer hebben losgelaten: spoiler septopus Hank verandert niet alleen van kleur, zoals zijn soortgenoten kunnen, maar hij kan ieder gewenst patroon aannemen. spoiler dat is geestig, maar getuigt ook van luiheid. verder spoiler bestuurt Hank op een gegeven moment een vrachtwagen. spoiler serieus?

EdwinBeek
zondag 31 juli 2016 om 16:11
Waardering: 3.5 / 5

Ben het redelijk eens met de recensie van Walter.

Dankzij het tempo, de humor en slimme vondsten vergeef ik de makers het loopje dat zij met realiteit nemen. Het komt de entertainmentwaarde bijna altijd ten goede. De film is dan ook voorbij voor je het weet. Ik stip ook nog even graag de mooie score aan van Thomas Newman!

Nog een irritatiepuntje van mijn kant; Dory herhaald wel héél vaak dat ze een slecht korte termijn geheugen heeft. Daar hebben wij als publiek geen last van, met het vorige deel nog vers in het achterhoofd. We snappen je gebrek Dory. Got it!

Al met al een heel redelijk vervolg. Uit ervaring weten we dat dit lang niet altijd zo uit hoeft te pakken. Dus dit resultaat is geruststellend.

Hagar
maandag 1 augustus 2016 om 10:01
Waardering: 3.5 / 5

Geheel met Walter eens.
Het is een prima film, die entertaint, maar het biedt weinig nieuws na Nemo.
Ook ontspoort het inderdaad behoorlijk aan het einde.

Sigourney Weaver's bijdrage was helaas niet aan mij besteed, aangezien ik met mijn nichtjes naar de Nederlandse versie mocht kijken. Waar een voor mij volkomen onbekende dame de stem deed, en een onbekende naam kreeg. Die hele grap ging dus aan mij voorbij.

Ik ben het overigens niet geheel eens met Edwin dat Dory's herhaling van haar korte termijn geheugen storend was. Het stoorde mij niet, en ook terugkijkend is het een nuttig onderdeel van de film. Het versterkt haar schuldgevoel naar haar ouders, en versterkt het dilemma dat ze later in de film krijgt spoiler “wil ik alles vergeten of niet?” spoiler
Het is wel slechts een ondersteunend onderdeel van de film, en as such misschien iets te vaak gebruikt. Maar het stoorde mij niet.

Personage Hank is overigens de verrassende bijblijver van de film. Net na de film had ik er geen bijzondere binding mee, maar bij het schrijven van deze recensie blijft dat personage in mijn hoofd opduiken. Blijkbaar toch een leuke vondst!
Leuk weetje: De reden dat de oktopus slechts 7 armen heeft is omdat de ontwerpers simpelweg geen ruimte hadden voor een 8e arm. Dus voor eenieder die onder de indruk is van de technische hoogstandjes van deze film, bedenk eens welke technische hoogstandjes nog altijd NIET bereikbaar zijn voor deze CGI kunstenaars. Knipoog

Ramon
vrijdag 2 september 2016 om 20:11
Waardering: 3.5 / 5

De track record van Pixar is al een tijdje verre van louter positief, waardoor ik een vervolg op het prachtige Finding Nemo niet direct zag zitten. Het resultaat kan zich niet meten met die moderne klassieker, maar is toch zeker een prima animatiefilm geworden waarmee jong en oud zich kan vermaken.

Het geheel is niet al te origineel en gooit wat vertrouwde elementen in de remix, maar dat is niet per definitie slecht. Enkele nieuwe personages zijn zeer geslaagd, met Hank als uitschieter. De derde akte is met afstand het minst interessant, iets waar Pixar nogal vaak last van heeft.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Midsommar