FilmCentrum

Registreren

Saving Mr. Banks

Saving Mr. Banks
Waardering: 4 / 5
11 stemmen

Jaar: 2013
Regie:
John Lee Hancock
Cast:
Tom Hanks
Emma Thompson
Annie Rose Buckley
Genre: Biografie / komedie / drama
Lengte: 125 minuten
Première: 12 december 2013
IMDb: 7.5 (124.861 stemmen)
Distributeur: Walt Disney Studio Motion Pictures
Kijkwijzer: Geschikt voor alle leeftijden
Toen de dochters van Walt Disney hem smeekten om hun favoriete boek 'Mary Poppins' te verfilmen, beloofde hij dat. Op dat moment wist hij niet dat het 20 jaar zou duren voordat hij de belofte in vervulling kon laten gaan.

Trailer

Reacties (2)

EdwinBeek
vrijdag 13 december 2013 om 00:53
Waardering: 4.5 / 5

Walt Disney is voor mij een belangrijk iemand. Door zijn erfenis ben ik het teken- en animatievak ingegaan en leef ervan. Velen deden hetzelfde, voor en na mij. Ik ken z'n levensloop op m'n duimpje en heb ontelbaar veel filmmateriaal van de man en zijn tekenfilms gezien. Ik kan zéér kritisch zijn over de huidige koers die Disney momenteel bewandeld en over het inmens grote monopoly-gedrocht die de muis in de entertainmentwereld is geworden, maar een film over de tijd dat de oude baas nog koning was in zijn Disney Studio's is voor mij iets speciaals.

De moeilijke samenwerking met Mary Poppins-schrijver P.L. Travers was mij bekend. Heb veel interviews over haar en de totstandkoming van het project gelezen. Travers karakter laat zich moeilijk vastpinnen. Evenals Disney overigens.

Desondanks heeft de studio een duidelijke koers uitgestippeld over deze character-clash en dat heeft naar mijn idee een klein pareltje opgeleverd. Als kenner van veel geschiedkundige feiten was ik blij dat de Disney Studio's, ondanks de dramatisering, redelijk 'eerlijk' met gebeurtenissen en personages is omgesprongen.

Allereerst het script. Die is waterdicht. Elke scene doet er toe en aan het eind vloeit alles wonderwel samen. Een verademing. Wat kan een GOED geschreven script toch een mooi ding zijn. De cultuur-clash die ontstaat wanneer een bazige Brit de amicale wereld der Amerikanen binnenloopt zorgt verder voor zéér charmante humor. Kijkers die walgen van gangbare Disney-termen als "pixiedust" en "magical" gaan zeer gelukkig worden van het personage Travers.

Dan de twee hoofdrolspelers Thompson en Hanks. Beiden vaklieden die een top-prestatie neerzetten. Hanks mag qua looks dan niet op Disney lijken, maar z'n accent en melodie in de stem is spot-on! Aan het eind mag hij een dialoog afsteken en dan zie je weer waar Hanks toe in staat is als hij op dreef raakt met goed materiaal. Spul waar de Academy een zwak voor heeft met het uitreiken van Oscars...

De sfeer is wonderlijk goed getroffen. De shots in de oude studio zijn voor de Disney-kenner een feest van herkenning. Ook de jaren `60 ambiance doet z'n werk. Charme, charme, charme...

Toch zal dit niet ieders cup of tea zijn. De film is kleinschalig en qua gebeurtenissen niet opzienbarend. En vast wel weer te zoet. Maar dan ga je sowieso niet naar een film van Disney....toch? Misschien dan nu even een uitzondering maken...

Hagar
vrijdag 13 december 2013 om 08:23
Waardering: 4.5 / 5

Ik lees Edwins review zodadelijk wel, ik wil onbeïnvloed door zijn mening de mijne geven. Glimlach

Ik had vantevoren geen hoge pet op van Saving Mr. Banks. Ik wist enkele dingetjes van het P.L. Travers/Disney verhaal, en meer hoefde van mij niet zo, en daarbij kwam Hanks niet overeen met mijn beeld van Walt Disney.
Toch blijf ik groot Disney-fan, en slecht leek de film me ook niet, dus och, waarom niet?

De film verraste me enorm! Ik weet niet in hoeverre alles waarheid is, zeker als het het personage van P.L. Travers betreft. Daarom beoordeel ik de film puur als film, niet als waargebeurd verhaal.
En in die mate is het een machtig mooie film! De flashbacks naar Travers' jeugd zijn schitterend in beeld gebracht, en geven een mooie verklaring van wat er in het 'heden' gebeurt.
Een hoop dingen aan het personage Travers worden niet direct verklaard, waardoor haar karakter een beetje nep blijft. SPOILER Ze lijkt een halve autist in de film, enorm nerveus en met over-overmatige tunnelvisie, terwijl haar jeugdige versie een normaal kind was. Ze heeft wat traumatische dingen meegemaakt, maar ik zou zelf niet zeggen dat die dingen haar huidige persoonlijkheid kunnen verklaren. /SPOILER
Hanks zet een fantastische Walt Disney neer. Hoewel het niet de Disney is zoals ik hem denk te kennen aan de hand van wat ik gelezen heb over de man, is het zeker de Disney die deze film nodig heeft.
Hanks mist mijn inziens de scherpte die Walt volgens mij ook had, maar heeft perfect het joviale "Uncle Walt" personage onder de knie, wat vervolmaakt wordt door de manier van praten van Walt, die Hanks perfect imiteert!

Het scenario van de film is prachtig, er zitten enkele dialogen in die geweldig zijn, waaronder Walts overredingsspeech. Maar ook prachtige fantasievolle scenes tussen een vader en zijn dochter.
Afgemaakt met leuke kijkjes in de keuken van het Disney van toen (zoals iedereen zou willen dat het was althans, ik blijf sceptisch of het ooit ZO idyllisch was...) maakt de film een plezier om te kijken.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

NETFLIX [Netflix Original] Roma
BIOSCOOP [Bioscoop] Spider-Man: Into the Spider-Verse
OSCARS [Oscars] Get Out
OSCARS [Oscars] Lady Bird

Updates

Reacties

Forum

The Favourite