FilmCentrum

Registreren

Zarafa

Zarafa
Waardering: 4 / 5
2 stemmen

Jaar: 2012
Regie:
Rémi Bezançon
Jean-Christophe Lie
Cast:
Max Renaudin Pratt
Simon Abkarian
François-Xavier Demaison
Genre: Animatie / familie
Lengte: 78 minuten
Première: 9 oktober 2013
IMDb: 7.0 (1.111 stemmen)
Distributeur: Amstelfilm
Kijkwijzer: Afgeraden voor 6 jaar en jonger
Hassan, prins van de woestijn, krijgt de taak de giraf Zarafa naar Parijs te brengen, als geschenk aan de Franse koning.

Trailer

Reacties (5)

EdwinBeek
zaterdag 19 oktober 2013 om 21:18
Waardering: 3 / 5

De makers van Zarafa verdienen bij voorbaat al een applaus voor hun moed om in CGI-tijden met deze ambitieuze klassiek getekende animatiefilm op de proppen te komen. Achtergronden en animatie laten het oude teken-ambacht duidelijk zien. Met hier en daar wat ruwe kantjes. Lekker.

De settings zijn visueel zeer interessant; Afrika met z'n natuur en uitgestrekte woestijnen leveren mooie plaatjes op. Samen met de prachtige muziek
hebben de makers een stevige sfeer te pakken.

Jammer dat het verhaal minder vlekkeloos is. Het basisgegeven van een Afrikaanse jongen die bevriend raakt met een giraffe en samen in het Parijs
van de 19e eeuw belanden is goed, maar de schrijvers trekken er nogal wat onderwerpen bij: de oorlog tegen de Turken, de slavenhandel en zelfs racisme. Voor de jeugdige kijker is deze materie moeilijk te vatten. Zeker op de soms droge manier waarop het verteld wordt. Dat gaat ten koste van de entertainment, zowel voor ouder als kind. Dán tref je als filmmaker sowieso geen doel...

Daarentegen zijn de scenes aan het Franse hof over-de-top en vermakelijk om naar te kijken. Met hakken en stoten komen we bij een schitterend einde die vrij is van sentimenteel gedoe.

Het is weer zo'n typisch half-half recept. Sommige ingrediënten werken, sommigen héél goed, anderen niet. Waardoor het geheel niet de impact heeft die het had kunnen hebben...

Tomhamoen
vrijdag 14 augustus 2015 om 11:55
Waardering: 4.5 / 5

@edwin: Het is misschien grappig te weten dat men het verhaal van de giraffe in Parijs heeft gebaseerd op waargebeurde feiten. In werkelijkheid heeft men namelijk een giraffe genaamd Zarafa naar Frankrijk gestuurd in de hoop op versterking in de strijd tussen Turkije en Egypte. Hier heeft men de vriendschap van Maki en een reeks aardige figuren en vriendschappen aan toegevoegd. Iets wat voor mij redelijk werkt, al mocht men van mij wel duidelijker kiezen voor een lichte of donkere toon hoe grijs het leven ook is.

En toegegeven, dit is een pittig onderwerp. En ook de opening is dat. Gelukkig staat tegen bijna al het pittige wel wat positiefs of grappigs, iets waar de vertellende opa dan nog nét functioneel voor is (verder mochten ze hem weglaten).

Maar al met al is dit een prachtig stukje animatie vol avontuur die heikele onderwerpen niet uit de weg gaat zonder het te ingewikkeld te maken. Iets meer vrolijkheid was gewenst, maar och..zo vrolijk is pakweg een Disney uit de jaren 90 ook weer niet. Desondanks is er twijfel of deze inderdaad wel voor 6 jaar en ouder is.

En toch, een 4,5/5 is deze film me zeker waard. Of kinderen dat ook vinden is de vraag.

EdwinBeek
zaterdag 15 augustus 2015 om 11:20
Waardering: 3 / 5

Ja, zoals jij al zegt, is het een gecompliceerd onderwerp om helder te vertellen.

De politieke redenen om de giraffe naar Frankrijk te sturen moet nu eenmaal verteld worden om het geheel in een logische context te plaatsen. Al deze elementen hebben nu hun plaats gekregen in de film, maar ten koste van de entertainment vind ik.

Afijn, jij hebt je vermaakt!

Tomhamoen
zondag 16 augustus 2015 om 10:34
Waardering: 4.5 / 5

Ja, inderdaad ten koste van de entertainment. Zelf vond ik dat (tot op zekere hoogte) niet erg.

Ik ben er nu trouwens een boek over aan het naslaan en het grappige is dat heel veel van de relatief weinige documentatie hierover meer fictie dan werkelijkheid is. En dat na lang zoeken er een relatieve waarheid boven tafel is gehaald, waarin verschillende personages uit de film daadwerkelijk hebben bestaan. Heel geestig om te zien hoe men met de werkelijkheid heeft gespeeld en daarvan een fijne animatiefilm heeft weten te maken.

EdwinBeek
zondag 16 augustus 2015 om 12:20
Waardering: 3 / 5

Ik heb een vermoeden dat Zarafa mede mogelijk is gemaakt juist OMDAT de makers voor dit onderwerp hebben gekozen. Veel fondsen zijn nogal gevoelig voor het gebruik van nationale geschiedenis om een realisatie te rechtvaardigen.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

It Chapter Two