FilmCentrum

Registreren

The Wind Rises

The Wind Rises
Waardering: 3.5 / 5
5 stemmen

Alternatief: Kaze Tachinu
Jaar: 2013
Regie:
Hayao Miyazaki
Cast:
Hideako Anno
Miori Takimoto
Hidetoshi Nishijima
Genre: Animatie / biografie / drama
Lengte: 126 minuten
Première: 1 mei 2014
IMDb: 7.8 (48.849 stemmen)
Kijkwijzer: Afgeraden voor 6 jaar en jonger Geweld Angst
Jiro droomt ervan piloot te worden, maar omdat zijn ogen niet goed genoeg zijn besluit hij ingenieur te worden en vliegtuigen te ontwerpen. Zijn talent wordt al snel erkend, en hij groeit uit tot 's werelds meest baanbrekende en innovatieve vliegtuigontwerper.

Trailer

Reacties (3)

Hagar
maandag 19 mei 2014 om 08:28
Waardering: 3.5 / 5

Wederom een prachtige Miyazaki film, die echter wel minder fantasierijk is. Dit heeft uiteraard meer met het onderwerp te maken dan de filmmaker.
De film is ingetogen, degelijk, ontroerend en gewoon mooi.
Nadelig blijft dat de film afstandelijk overkomt. Dit komt door de houterige manieren waarop de personages affectie tonen, de blikkerige manier van bewegen (oftewel de economische manier van animeren), en natuurlijk de taalbarriere (uit de intonaties is tenslotte amper op te maken of iemand blij, boos of verdrietig is...).
Al met al vallen alle negatieve kanten van de film af te schuiven op het cultuurverschil.
Het feit dat de film ondanks dat weet te roeren zegt voldoende over de positieve kanten.

EdwinBeek
dinsdag 27 mei 2014 om 21:26
Waardering: 3.5 / 5

Ik sluit mij graag aan bij de mening van Hans.

Heb altijd wat moeite gehad met de fantasierijke Ghibli-films. Maar dit is te wijten aan mezelf en de weinige kennis die ik van de Japanse cultuur heb. Wezens en symbolen die in Japan gebruikelijk zijn, ontgaan mij en zorgen voor afstandelijkheid.

Zo niet met deze film. Natuurlijk zorgt het cultuurverschil soms voor onbedoelde grimlachjes, maar voor het merendeel is dit een prachtige, poëtische film met heldere symboliek die voor ontroering zorgt. Het liet het aanwezige publiek in ieder geval muisstil achter.

Ramon
maandag 25 augustus 2014 om 22:29
Waardering: 4 / 5

Met zijn ogenschijnlijk laatste grote film laat Hayao Miyazaki een stuk animatie achter dat los staat van zijn traditionele stijl en toch heel vertrouwd aanvoelt. In een biografisch verhaal over de ontwerper van vliegtuigen zou je weinig ruimte verwachten voor fantastievol escapisme, maar middels geslaagde droomsequenties weet de meester toch nog iets bijzonders te doen met de getekende kunstvorm als medium.

Liefhebbers van Ghibli zullen talloze kleine referenties naar oudere films herkennen, maar ook op zichzelf is dit gewoon een mooie tekenfilm in klassieke stijl met het hart op de goede plaats.

@Hagar: ik ben het eigenlijk niet met je eens dat de intonaties niet duidelijk zijn voor een westers publiek. Wellicht komt het doordat ik veel Japanse animatiefilms heb gezien, maar ik hoor juist veel terug van de emoties in het originele stemmenwerk.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

NETFLIX [Netflix Original] Roma
BIOSCOOP [Bioscoop] Spider-Man: Into the Spider-Verse
OSCARS [Oscars] Get Out
OSCARS [Oscars] Lady Bird

Updates

Reacties

Forum

The Favourite