FilmCentrum

Registreren

Whiplash

Whiplash
Waardering: 4 / 5
16 stemmen

Jaar: 2014
Regie:
Damien Chazelle
Cast:
Miles Teller
J.K. Simmons
Melissa Benoist
Genre: Drama / muziek
Lengte: 106 minuten
Première: 13 november 2014
IMDb: 8.5 (662.514 stemmen)
IMDb Top 250: #45
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 12 jaar Grof taalgebruik Discriminatie
Een jonge jazzmuzikant is vastberaden om koste wat kost de beste drummer van zijn elitaire conservatorium te worden. Een gevreesde muziekdocent ontdekt de ambitieuze drummer en zorgt ervoor dat Andrew in zijn band terecht komt. Onder invloed van de tirannieke Fletcher wordt Andrews streven naar perfectie een onoverkomelijke obsessie.

Trailer

Reacties (4)

EdwinBeek
zondag 3 mei 2015 om 16:48
Waardering: 4.5 / 5

De film boort een mooi discussiepunt aan over "ergens de beste in willen worden." Of dat nu is in kunst, muziek, film, politiek of sport. De uitspraak 'het doel heiligt de middelen' is hier prachtig gevangen in het spel van J.K. Simmons. De toeschouwer kijkt naar hem met zweet in de handen. Het enige smetje is dat ik wat moeite had met de ommekeer in het personage van Teller. Iemand die in spoiler het begin zo zachtaardig en verlegen is, wordt wel érg vlot een harde jongen. spoiler

Verdorie, voor mij is deze film nét geen perfectie! Maar absoluut beter dan slechts een 'good job.' De twee ergste woorden in de Engelse taal, vertelt deze film ons...

Walter
donderdag 16 juli 2015 om 15:38
Waardering: 4.5 / 5

fe-no-me-naal. wat heb ik genoten van J.K. Simmons. en wat een mooie plotwendingen, vooral die leiden tot de climax van de film. ik ben weggeblazen. (kan iemand mij vertellen waarom de film Whiplash heet?)

Hagar
maandag 1 februari 2016 om 15:03
Waardering: 4 / 5

De film voelde wat onevenwichtig aan voor me. Mocht je dit ook voelen als je de film voor het eerst ziet: Hou vol! Dat komt goed. Knipoog

Het idee dat een muziekdirigent zijn orkest tot in de miniemste details drillt als een drillsergeant is belachelijk. En aangezien ik J.K. Simmons vooral ken van zijn komische rol in de Spider-Man films had ik echt moeite de eerste helft van de film serieus te nemen. Het had niet de toon van een comedy, maar het onderwerp en zelfs de performance van Simmons had een komisch effect op me. En ik vroeg me af hoe ze dit gingen omzetten naar de serieuze en goede film die het volgens de recensies toch wel moest zijn.
De ommekeer komt langzaam. Je ziet af en toe glimpjes van het karakter onder het karakter van Simmons. Je gaat hierdoor geen vriend van de man worden, maar je gaat begrip voor hem opbrengen. En steeds als je toch sympathie voor hem voelt, volgt er een scene die dat in 1 klap onder je vandaan schopt. Jawel, de man is een hond, en dat zal de film je helpen herinneren ook. Knipoog

Wat ikzelf jammer vind is dat de film het niet nodig vind Fletcher (Simmons' personage) te introduceren. Hoofdpersonage Andrew loopt de poten uit zijn reet om de man te doen glimlachen in goedkeuring, maar nergens wordt uitgelegd waarom. Waarom dwingt deze man zoveel respect af? Welke invloeden heeft de man in de muziekwereld, dat hij dromen van jonge muzikanten zo kan waarmaken of voorgoed doen vervliegen? Uitgelegd wordt het nergens, maar gehint wordt er wel naar, en waarschijnlijk heeft de film niet meer dan dat nodig. Het gaat erom DAT hij dat kan, en dat moet voldoende zijn.

Met Simmons in het achterhoofd zou je bijna vergeten dat deze film eigenlijk draait om de jonge drummer Andrew. Miles Teller zet een helemaal prima geobserdeerde, maar ondertussen toch relatief normale jong volwassene neer. Goede prestatie ook van deze gast!

Uiteindelijk zijn alle minder logische en vergezochte momenten nodig om in de tweede helft van het verhaal alles op zijn plek te laten vallen. Opeens is het allemaal niet meer zo komisch, onlogisch en vergezocht. Of alles is gebeurd zoals het had moeten gebeuren blijft een punt van discussie, de film doet daar geen uitspraak in. Maar ieder die een droom heeft die hij achtervolgt zal aan het denken gezet worden met de vraag spoiler hoe ver wil ik gaan om mijn droom in vervulling te laten gaan spoiler. En dat is mooi, doeltreffend, en ja, soms toch wel komisch in beeld gebracht.
Al met al: ijzersterke film!

Ramon
vrijdag 10 maart 2017 om 16:25
Waardering: 4.5 / 5

Ook de tweede keer werkte deze film nagenoeg perfect voor mij. Ik wist nu exact waar het heen ging en vond het alsnog intrigerend om te zien hoe Andrew zijn levensdoel achterna jaagt, koste wat kost. De vele scènes waarin Fletcher op extreme wijze probeert het uiterste uit hem te halen blijven gewoon intens.

Wat is vooral J.K. Simmons hier fenomenaal goed... Maar ook de scherpe regie van Damien Chazelle valt hier wederom op, samen met de zeer sterke montage.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum