FilmCentrum

Registreren

Out of the Past

Out of the Past
Waardering: 4 / 5
2 stemmen

Jaar: 1947
Regie:
Jacques Tourneur
Cast:
Robert Mitchum
Jane Greer
Kirk Douglas
Genre: Drama / mysterie / thriller
Lengte: 97 minuten
IMDb: 8.1 (24.625 stemmen)
De voormalige privé-detective Jeff Bailey denkt als garagehouder in een klein dorp zijn criminele verleden achter zich gelaten te hebben, maar zijn toenmalige opdrachtgever, de vermogende beroepsgokker Whit Sterling, weet hem te traceren. Whit wil Jeffs speurtalenten inhuren om zijn onweerstaanbare vriendin Kathie Moffat, die er met zijn geld ter waarde van $ 40.000 vandoor is gegaan, op te sporen. Whit wil zowel Kathie, ondanks dat ze op hem heeft geschoten, en het gestolen geld terug. Jeff gaat met tegenzin akkoord, maar al snel blijkt hij zich heel wat op de hals gehaald heeft en lijkt er geen weg terug te zijn.

Reacties (1)

EdwinBeek
zaterdag 15 augustus 2015 om 14:36
Waardering: 4 / 5

Deze prent bevat alle elementen van een film-noir. De privé-detective, de meedogenloze speling van het lot, de scherpe dialogen, voice-over en uiteraard de femme fatale.

Geschoten in hoge contrasten met diepe zwarten, grote schaduwvlakken en heel veel sigarettenrook, want de karige sets kon je maar beter in de schaduw zetten om de kleine budgetten te verdoezelen. Het levert een fantastische visuele filmtaal op.

Als de onverschillige detective Jeff is Robert Mitchum uitstekend gecast. De man heeft een donkere stem, grote gestalte en een kop die onverschilligheid uitstraalt. Geknipt voor de film-noir. Mister Cool himself. Ook Kirk Douglas is hier te zien in één van zijn eerste filmrollen.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Vox Lux