FilmCentrum

Registreren

Girl With a Pearl Earring

Girl With a Pearl Earring
Waardering: 3.5 / 5
7 stemmen

Jaar: 2003
Regie:
Peter Webber
Cast:
Colin Firth
Scarlett Johansson
Tom Wilkinson
Genre: Biografie / drama / romantiek
Lengte: 100 minuten
Première: 15 april 2004
IMDb: 6.9 (77.981 stemmen)

Reacties (1)

EdwinBeek
donderdag 14 december 2017 om 11:45
Waardering: 4 / 5

Van schilder Vermeer weten we weinig. Ideaal voor film of boek, waar de fantasie de grote gaten mag opvullen. En dan is het knap om te zien dat zelfs de kleinste details in z'n schilderijen hier zijn verwerkt tot een verhaal dat geheimzinnig, tragisch en tóch logisch overkomt.

Wanneer de nieuwe dienstmeid is aangenomen, in de vorm van de hier kuise Johansson, krijgen wij een blik in het leven van de geheimzinnige en gesloten Vermeer, minimalistisch gespeeld door Colin Firth. Hij is een speelbal in de ingewikkelde 17e eeuwse rangen en standen. Supporting cast is uitstekend. Zoals een nog vrij jonge Cillian Murphy. Of de mooie karakterkoppen van Tom Wilkinson en de hier griezelige Judy Parfitt, de monarch van huize Vermeer.

Cinematografie is sterk en maakt de film ontzettend sfeervol. Warme zonnetjes door Hollandsche vensters. Beelden uit het prachtig authentieke Delft (met hier en daar een meegesmokkeld shot uit Amsterdam). Het laat de Hollandse gouden eeuw op kleine schaal weer herleven. En ondertussen leer je nog eens hoe een Vermeer in elkaar werd geflanst. De prent is traag, heeft weinig dialoog en is vooral visueel uitgewerkt. 'Pure cinema' zou Hitchcock zeggen. Houd ik van. Ander pluspunt is de prachtige score die mij in 2003 groot fan maakte van Alexandre Desplat

Voor de liefhebber van kleinschalige, sfeervolle Europese kostuumproducties; aanrader!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story
OSCARS [Oscars] The Power of the Dog
OSCARS [Oscars] Licorice Pizza

Updates

Reacties

Forum

Elvis