FilmCentrum

Registreren

Citizenfour

Citizenfour
Waardering: 4 / 5
4 stemmen

Jaar: 2014
Regie:
Laura Poitras
Cast:
Edward Snowden
Glenn Greenwald
William Binney
Genre: Documentaire
Lengte: 114 minuten
Première: 28 mei 2015
IMDb: 8.1 (41.552 stemmen)
Kijkwijzer: Geschikt voor alle leeftijden Grof taalgebruik
Laura Poitras was al een paar jaar met een documentaire bezig toen ze in januari 2013 gecodeerde e-mails ontving van een anonieme bron. Deze 'citizen four' schreef dat hij bewijzen had van grootschalige illegale afluisterpraktijken van de National Security Agency in samenwerking met een aantal buitenlandse inlichtingendiensten. Vijf maanden later vloog Poitras samen met de verslaggevers Glenn Greenwald en Ewen MacAskill van The Guardian naar Hongkong, waar zij vanaf het begin de gesprekken filmde met de man die later bekend werd als Edward Snowden.

Trailer

Reacties (2)

valujet
woensdag 21 januari 2015 om 16:34
Waardering: 4 / 5

In glashelder HD, dicht op de huid gefilmd, is het overleg tussen Snowden, Poitras en Glenn Greenwald te zien in Snowden's hotelkamer in Hong Kong, nog voor de eerste feiten van het NSA-schandaal naar buiten zijn gebracht. Zodra het nieuws wereldkundig is, worden de hoofdrolspelers - voor zover mogelijk - gevolgd over de hele wereld. Veel mooie filmische shots en ondanks dat het inmiddels bekend is, een bizar, stranger than fiction onderwerp. De onmiskenbare soundtrack van Reznor & Ross draagt goed bij aan de paranoia-sfeer. Terechte oscarnominatie.

Ramon
zondag 26 april 2015 om 18:16
Waardering: 4 / 5

Heel bijzonder om een van de belangrijkste momenten van de afgelopen jaren - de NSA-onthullingen van Snowden - zo direct te zien gebeuren.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Toy Story 4