FilmCentrum

Registreren

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter
Waardering: 3 / 5
8 stemmen

Jaar: 2015
Regie:
Roel Reiné
Cast:
Rutger Hauer
Charles Dance
Barry Atsma
Genre: Actie / biografie / geschiedenis
Lengte: 154 minuten
Première: 29 januari 2015
IMDb: 7.0 (9.852 stemmen)
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik
Het is 1653 en in de slag bij Ter Heijde sterft de oude admiraal Maarten Tromp in de armen van de jonge, talentvolle Michiel de Ruyter. Hij maant Michiel niet met politieke winden mee te zeilen, maar alleen voor het landsbelang te vechten. Nederland is niet alleen in oorlog met de Engelsen, maar staat ook op rand van burgeroorlog: Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht.

Trailer

Reacties (5)

Hagar
zaterdag 14 maart 2015 om 01:57
Waardering: 4 / 5

Nederlanders hebben geleerd van de Amerikaanse manier van filmmaken.
Dat is in deze film vooral te zien aan de slowmotionshots van fiere helden, wapperende Nederlandse vlaggen, en de veelheid aan houtsnippers en spaanders die rondvliegen bij elke impact van elk kanonschot. Ja, zelfs een patriottische speech ontbreekt hier niet, hoewel hij naar Amerikaanse begrippen we bijzonder vroeg in de film komt.
Dit alles klinkt alsof dit negatief op te vatten valt, maar het treft doel.
Het is niet het enige dat doel treft. Michiel de Ruijter wordt neergezet als een rasechte held, zonder schoonheidsfoutjes, anders dan zijn gezette postuur. Dit mag wat plat zijn, het wordt ruimschoots goedgemaakt door de grote bijpersonages.
Waar de film namelijk meer in is geslaagd dan menig Amerikaans product ook, is in het neerzetten van moraal grijze personages. Michiel zelf is de uitzondering, maar met name Johan de Witt en prins Willem III zijn mannen met het hard op de juiste plek, maar maken soms moeilijk te vergeven, maar eng makkelijk te begrijpen keuzes.
De nadelen van de film zijn vooral de ENORME hoeveelheid aan slow-motion shots, de beperkte fantasie in het in beeld brengen van zeeslagen (na de eerste 2 weten ze geen nieuwe shots meer te bedenken voor de overige slagen) en de toch ietwat episodische manier van vertellen. Toch, dit veel minder dan ik gewend ben van Nederlandse films!
Het geheel is indrukwekkend, stoer, heldhaftig, bij tijden snoeihard en een aangrijpend verhaal. Zonder twijfel de beste Nederlandse film ooit in mijn opinie, hoewel het genre (ik hou van de gouden eeuw...) daar veel in helpt.

Ramon
zaterdag 14 maart 2015 om 14:05

Die Amerikaanse invloeden zijn hier niet zo vreemd, de regisseur heeft de afgelopen 10 jaar actiefilms gemaakt in Hollywood Glimlach Ik ben er wel benieuwd naar, mede door jouw review!

Nohands
zondag 31 mei 2015 om 22:46
Waardering: 3 / 5

Inderdaad leuke effecten en gevechten op zee, maar bij mij sloeg de verveling snel toe...Rutger Hauer zag er ruig uit met zijn grauwe kop, maar die Frank Lammers was echt niet geschikt voor die rol, die kan het beter bij de JUMBO houden.....niet echt een topper.

Tomhamoen
zondag 31 mei 2015 om 23:51
Waardering: 3,5 / 5

@nohands: En dat terwijl Lammers toch best een potje kan acteren. Kijk maar naar bijvoorbeeld De Marathon. Maar hier sneeuwde zijn rol ook gewoon onder in de hele serie personages en gebeurtenissen.

En wat je zegt @nohands: Die kop van Hauer (en zijn filmzoon Hayo Bruins en nog enkele personages) waren goud waard. Kennelijk kon men meer met hun aankleding en de acteurs meer met hun personages. Toch vind ik niet dat Lammers het echt slecht gedaan heeft.

Maar om het bij de film te houden: over het algemeen geen slechte film. Doch, het verhaal wat beter gemogen. Nu heeft men teveel geprobeerd om de complexe gouden eeuw in één grote publieksfilm te vatten. Soms werkt dat, maar soms ook niet.

Een ander groot nadeel is de bekende klacht dat de film in herhaling valt. Niet zozeer vanwege de zeeslagen, maar vanwege hoe een en ander in beeld zijn gebracht en muzikaal ondersteund. Wéér boemboem-deuntjes, wéér een slowmotion, wéér geen orders te verstaan. Maar verder...het is een dapper poging, de film is onderhoudend en het geheel is zeker niet mislukt.

Overigens @Hagar had ik een tweede patriottische eindspeech wel mooi gevonden als contrast.

EdwinBeek
woensdag 16 september 2015 om 22:05
Waardering: 3 / 5

En toen had Nederland ineens z’n eigen protserige, historische epic.

Toegegeven; deze prent kijkt vlot weg voor een film uit dit genre. En dat we hier naar een film kijken van ’slechts’ 8 miljoen is lovenswaardig te noemen. SFX en cinematografie doen soms denken aan knip- en plakwerk, maar het kan er redelijk mee door. Met dank aan de Belgen.

Grotere problemen had ik met de casting van Frank Lammers. Hij is voor mij een te boertige Michiel de Ruyter die onverstaanbaar mompelend door de film heen waggelt. Nee, ik snap dat het een man van het volk was maar iets meer klasse was op z’n plaats geweest. Bijrollen zijn wisselvallig. Sowieso kennen de vele personages in deze film weinig diepgang en had de cast vrees ik te weinig om handen. Een rommelig en braaf wij-willen-Hollywood-nadoen-script als basis? Verder was het taalgebruik opvallend 21-ste eeuws met soms hilarische gevolgen. Shakespeare had ook niet gehoeven hoor, maar was er geen tussenweg te vinden…?

Ik zou nog wel meer tekortkomingen kunnen noemen, maar het feit dat men eens geprobeerd heeft een historische epic te maken in dit karige filmlandje valt te prijzen. En ach, het oude Holland als decor is prachtig en interessante hoofdstukken uit de vaderlandse geschiedenis passeren de revue, waarvan de lynchpartij van gebroeders de Witt voor mij het meest indrukwekkend was. En je leert nog eens wat. Wist je bijv. dat een oorlogsschip uit duizenden kleine houten splinters bestaat?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire