FilmCentrum

Registreren

Phoenix

Phoenix
Waardering: 4 / 5
1 stem

Jaar: 2014
Regie:
Christian Petzold
Cast:
Nina Hoss
Ronald Zehrfeld
Nina Kunzendorf
Genre: Drama / geschiedenis
Lengte: 98 minuten
Première: 26 maart 2015
IMDb: 7.3 (11.997 stemmen)
Kijkwijzer: Afgeraden voor 12 jaar en jonger Geweld Angst Grof taalgebruik
Nelly von Len keert na de oorlog lichamelijk zwaar beschadigd terug naar haar huis in het verwoeste Berlijn in 1945. Haar misvormde gezicht krijgt ze terug met een gezichtsreconstructie, maar liever heeft ze haar leven terug van voor de oorlog met haar man Johnny. Ondanks het vermoeden dat Johnny haar heeft verraden en naar een concentratiekamp heeft gestuurd, gaat ze naar hem op zoek.

Trailer

Reacties (1)

Walter
donderdag 29 januari 2015 om 08:43
Waardering: 4 / 5

Nelly overleeft een concentratiekamp, zij het zwaar getraumatiseerd en met een door een kogel verminkt gezicht. terug thuis laat zij haar gezicht oplappen door een plastisch chirurg. dan gaat zij op zoek naar haar man, Johnny, die wellicht als pianist werkzaam is in een nachtclub.

Nelly vindt haar man, maar die herkent haar niet. wel vindt Johnny dat ze erg op zijn vrouw líjkt. hij vertelt Nelly dat zijn vrouw is vermoord door de nazi's en dat het hem niet lukt over haar erfenis te beschikken. de familie ligt namelijk dwars. dan schiet hem een briljant idee te binnen: Lena moet zich voordoen als zijn vrouw. hij stelt voor dat ze de buit delen.

hierop volgt een aaneenschakeling van bizarre scènes waarin Lena moet oefenen op haar eigen handschrift, haar eigen mimiek et cetera. steeds denk je: 'zou hij het nú doorhebben?'

het aardige is, dat Nelly, door haar best te doen meer op de Nelly van vóór de oorlog te lijken, steeds meer opknapt. per scène wordt ze minder grauw en ook haar motoriek verandert in de loop van de film. en dat allemaal omdat haar man eigenlijk op haar geld uit is.

Phoenix heeft een soort van open einde. een soort van. als ik dat wil uitleggen, verklap ik belangrijke plotelementen. tip: ga de film zelf zien!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Vox Lux