FilmCentrum

Registreren

Brimstone

Brimstone
Waardering: 3.5 / 5
7 stemmen

Jaar: 2016
Regie:
Martin Koolhoven
Cast:
Dakota Fanning
Guy Pearce
Emilia Jones
Genre: Mysterie / thriller / western
Lengte: 148 minuten
Première: 12 januari 2017
IMDb: 7.1 (10.719 stemmen)
Kijkwijzer: Afgeraden voor 16 jaar en jonger Geweld Angst Grof taalgebruik
Het leven van de jonge vrouw Liz en dat van haar gezin komt op het spel te staan als een huiveringwekkende dominee in haar leven verschijnt, met wie ze duidelijk al eerder te maken heeft gehad.

Trailer

Reacties (1)

EdwinBeek
woensdag 1 februari 2017 om 23:19
Waardering: 3 / 5

Koolhoven kon mij niet bekeren. Zijn feministische ideeën vallen te prijzen, maar hij brengt dit zo lomp, gewelddadig en pretentieus dat het lachwekkend werd. De zaal moest vaak grinniken wanneer het niet de bedoeling was. Het gegoochel met flashbacks moet verdoezelen dat het verhaaltje vrij mager is. Voor iemand die 7 jaar heeft lopen leuren om zijn droomfilm te verwezenlijken had ik gehoopt op iets meer diepgang.

De vergelijking met de eveneens gewelddadige Tarantino gaat voor mij niet op. Bij Koolhoven is geen ruimte voor tongue-in-cheek. En dat maakt het geweld moeilijk te verteren en te plaatsen. Er zijn toch subtielere manieren om deze boodschap over te brengen i.p.v. aanranding van kinderen, afhakken van tongen en muilkorven van vrouwen? Wil hij slechts shockeren? Zoals de moord op het toilet; belachelijk gecompliceerd. Nee, ik zat op een totaal andere golflengte.

Guy Pearce speelt de dominee (lees; spoiler psychopaat spoiler) koud en stoïcijns. De man is al wreed en onbuigzaam vanaf het begin. Hoe interessant had het geweest als wij hem leerden kennen als aardige man en langzaam achter zijn ware beweegredenen hadden gekomen? Nee, al bij de eerste zin die hij preekt is zijn karakter duidelijk. Weg mysterie. We kijken nooit in z'n kop. Een spoiler psychopaat spoiler die zich verschuilt achter de bijbel is een prachtig concept, maar hier zo plat uitgevoerd dat hij nu slechts een boeman is.

Dan is Dakota Fanning's personage wat beter geschreven. spoiler Zit de dominee overigens tussen haar oren...? Moeten we Fanning zien als de ware psychopaat hier? Ze heeft tenslotte van jongs af aan een redelijk verknipte levensloop. spoiler Whatever. Het blijft een trage 2,5 uur. Voor iemand die trage films gewend is (als Sergio Leone-fan mag ik dat zeggen) een vreemde opmerking. En toch voelde het zo. De overeenkomsten met "Night of the Hunter" uit '53 vergeten we voor het gemak maar even. Anders zou je denken dat ik wat tegen deze film heb. Nou vooruit; technisch is deze film uitstekend!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Midsommar